to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 07.06.2018

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Αν η ΝΔ ανησυχεί για τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες... Καλά κάνει (βίντεο)

Απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι αυξάνεται εν γένει ο ΕΝΦΙΑ έδωσε ο συντονιστής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αλλαγές στον φόρο τον κάνουν πιο δίκαιο κι αναλογικό.


Απαντώντας μάλιστα στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Βλάσση που έσπευσε να υπερασπιστεί τους κατόχους μεγάλης περιουσίας που θα δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως «αν ανησυχεί τη ΝΔ για αυτή την κατηγορία πολιτών, καταλαβαίνουμε ποιους εκπροσωπεί ταξικά και καλά κάνει κι ανησυχεί».

«Με σαφήνεια είναι άδικο το φορολογικό μας σύστημα. Πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές για να γίνει δίκαιο, αναλογικό και να ανταποκρίνεται στις επιταγές του Συντάγματος. Αλλά έχουμε να διαχειριστούμε μία κρίση που κληρονομήσαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις και σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε ότι είναι δυνατόν», σημείωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ. «Έχουν γίνει ήδη παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και θα γίνουν κι άλλες, ώστε ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Τα όσα έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα είναι προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, «το να προσδιοριστούν οι νέες εμπορικές αξίες και να υπάρχει μία ταύτιση με τις αντικειμενικές, είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια κι επιτέλους γίνεται». «Επίσης είναι πολύ λογικό και δεν το έχουμε κρύψει ότι θέλουμε να μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος από τη χαμηλή και μεσαία περιουσία στην υψηλή και πολύ υψηλή», είπε.

«Η εκτίμηση μας είναι ότι το 15 % των φορολογούμενων που θα δουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, διότι το 67% θα δουν το ίδιο και το 17% θα δουν μειωμένο, το 15% αυτό δεν θα είναι κυρίως σε λαϊκές συνοικίες αλλά σε περιοχές όπου οι εμπορικές αξίες είναι πολύ πιο υψηλές από τις αντικειμενικές», τόνισε στη συνέχεια. 

Απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή της ΝΔ Κ. Βλάση ότι η κυβέρνηση αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, ο Τρ. Αλεξιάδης κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι αληθές» κι επανέλαβε ότι μόνο ένα ποσοστό 15% των φορολογούμενων θα δει αυξημένο τον φόρο. «Δεν πρέπει αυτοί που έχουν ένα ακίνητο που έχει αντικειμενική αξία 150 χιλιάδες ευρώ κι αυτό έχει εμπορική αξία 500 χιλιάδες ευρώ να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ;», αναρωτήθηκε ο ο κ. Αλεξιάδης  κι εξήγησε ότι αυτοί πλήρωναν ΕΝΦΙΑ επί των 150 χιλιάδων ευρώ. «Αν ανησυχεί τη ΝΔ αυτή η κατηγορία πολιτών, καταλαβαίνουμε ποιους εκπροσωπείτε ταξικά και καλά κάνετε κι ανησυχείτε», σημείωσε χαρακτηριστικά και είπε ότι είναι «τουλάχιστον προκλητικό, πολιτικές δυνάμεις που παραλάβαν τους φόρους στην περιουσία συνολικά στα 600 εκατ. ετήσια και τους πήγαν στα 3,4 δισ. να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλούν για υπερφορολόγηση». «Εμείς τον ΕΝΦΙΑ δεν καταφέραμε να τον καταργήσουμε αλλά καταφέραμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές κ», επισήμανε επίσης.

Ας απαντήσουμε καλύτερα με όρους... επιστημονικής φαντασίας για το Μακεδονικό

Απαντώντας στις κατηγορίες που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα «δώσει όλα» αναφορικά με τα εθνικά θέματα, ο Τρ. Αλεξιάδης σημείωσε δηκτικά ότι «ακούμε τόσα πολλά αυτές τις ημέρες που καλύτερα είναι να μιλήσουμε με όρους επιστημονικής φαντασίας παρά πολιτικής ανάλυσης». 

«Νομίζω ότι τα όσα έχουν αποκαλυφθεί τις προηγούμενες μέρες δείχνουν ξεκάθαρα το ποιοι τα προηγούμενα χρόνια, έφταναν σε εθνικές υποχωρήσεις κι έρχονται σήμερα και μας κουνούν το δάχτυλο για άλλη μια φορά. Και είτε συμμετέχουν σε συλλαλητήρια με περίεργες συνθέσεις , γιατί εγώ είδα στελέχη της ΝΔ να είναι σε συγκεντρώσεις που άλλοι φωνάζαν «αλήτες προσότες πολιτικοί» και μετά να πηγαίνουν και να μιλάνε», είπε και χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά «περίεργα πολιτικά φαινόμενα». 

Είπε επίσης ότι είναι περίεργο όταν η χώρα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε, αντί να υπάρχει μία ξεκάθαρη θέση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να έχουμε μία επίθεση άνευ προηγουμένου». 

Κατέστησε στη συνέχεια σαφές πως η σημερινή διαπραγμάτευση δεν είναι από το μηδέν, καθώς προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει στην ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Αυτοί που τώρα υιοθετούν την ακροδεξιά ατζέντα του ΛΑΟΣ που καθορίζει τη στάση της ΝΔ πρέπει να απαντήσουν στον ελληνικό λαό για ποιο λόγο είχαν αποδεχτεί αυτή την ονομασία τότε», αντέτεινε.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε επίσης ότι στο ζήτημα του Μακεδονικού η κυβέρνηση δεν κάνει μαθήματα ιστορίας και πατριωτισμού αλλά ούτε και δέχεται μαθήματα από αυτούς που συμφωνούσαν είτε για την ονομασία, είτε για τη γλώσσα, είτε για άλλα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό και τώρα επανέρχονται με ακραίες θέσεις. «Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα εθνικά συμφέροντα. Δεν διαπραγματευόμαστε για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για το καλό της πατρίδας και σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ότι είναι καλό για να πάνε τα πράγματα παραπέρα από εκεί που τα παραλάβαμε», υπογράμμισε. 

«Θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που έχουμε με μια γειτονική χώρα με όρους ειρηνικής συνύπαρξης και δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελέσει παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, ούτε να εξυπηρετήσει συμφέροντα άλλων χωρών», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης και απαντώντας για την επόμενη μέρα της επίλυσης του Μακεδονικού, είπε ότι «τα Σκόπια θα δεσμεύονται με μία συμφωνία, κι όπως κι εγώ θα ήθελα να πάω στα μέρη του παππού μου στα σύνορα της Καππαδοκίας αλλά υπάρχει μία συμφωνία και δεν μπορώ, όταν υπάρχουν συνθήκες μεταξύ δύο χωρών αυτές δεσμεύουν την κάθε χώρα». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)