to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 20.03.2019

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει χωρίς προστασία τη λαϊκή και την πρώτη κατοικία

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει χωρίς προστασία τη λαϊκή και την πρώτη κατοικία και την κατοικία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, έδωσε ο συντονιστής της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης


  Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει χωρίς προστασία τη λαϊκή και την πρώτη κατοικία και την κατοικία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, έδωσε ο συντονιστής της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9».

   Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μονομερούς ρύθμισης από την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το θέμα των "κόκκινων" δανείων, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, και τις σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς, ο κ.Αλεξιάδης ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διαδικασία διαλόγου και θέλουμε να είναι σαφέστατο το τι λέει η κάθε πλευρά και ποια ευθύνη αναλαμβάνει η κάθε πλευρά. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε λαϊκή κατοικία, πρώτη κατοικία, κατοικία για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα χωρίς προστασία [...] Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε απροστάτευτους τους πολίτες».

   Κληθείς να σχολιάσει τι μέλλει γενέσθαι με τα δάνεια των 11,3 δισ. ευρώ που έχουν καθυστέρηση άνω του τριμήνου, σημείωσε: «Είναι σίγουρα ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να αποφασίσουμε για τον ρόλο των τραπεζών. Οι τράπεζες δεν μπορεί να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που όταν έχουν κέρδη κάνουν ό,τι θέλουν με τα κέρδη τους και δίνουν δάνεια με όποιον τρόπο θέλουν και λειτουργούν χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο [...] και όταν έχουν προβλήματα προστρέχουν στον Έλληνα φορολογούμενο για να συνεισφέρει στη διάσωσή τους [...] Πρέπει και από την πλευρά των τραπεζών να υπάρχει και εκείνη η ευαισθησία χωρίς να διακινδυνεύεται ο ρόλος τους και η λειτουργία τους σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης, πρέπει με κοινωνική ευαισθησία να δουν το τι ακριβώς θα γίνει και αυτό που αναφέρατε είναι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο είναι μέσα στα θέματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

    Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε το θέμα των «κόκκινων» δανείων και παρόλα αυτά έκανε το καλύτερο δυνατόν για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει, όπως και το ζήτημα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική για καθυστερήσεις και παραλείψεις, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουν γίνει πολλά. Από τις αρχές του 2015, επισήμανε, προχώρησε η ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις, η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη με τον νόμο Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στον οποίο εντάχθηκαν 1.754 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

   Για τον νόμο Κατσέλη

   «Απομένει η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη με τη συμφωνία που θέλουμε να προχωρήσει με τους θεσμούς και με τις τράπεζες και να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε και δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, πριν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι προτιμότερο ένα θεσμικό πλαίσιο να καθυστερήσει να έρθει στη Βουλή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παρά να έχει προβλήματα.

   Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, υπάρχουν απόψεις και από τη μεριά των τραπεζών και από τη μεριά των θεσμών και από τη μεριά της κυβέρνησης, αλλά η τελευταία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να λυθεί αυτό το πρόβλημα σε δύο πλαίσια. «Το ένα πλαίσιο είναι οι ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών -γιατί εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές στην Ελλάδα όπου αστυνομικές υπηρεσίες ή κλητήρες τραπεζών ή άλλες εταιρίες θα μπαίνουν και θα βγάζουν τον κόσμο απ΄ το σπίτι του- και το δεύτερο πλαίσιο είναι οι ανάγκες των ίδιων των τραπεζών που πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο της ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο όρια κινούμαστε και, μέχρι στιγμής, κατορθώνουμε και λύνουμε προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.

   Φίλτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

         Στο ερώτημα αν το νέο πλαίσιο (σ.σ.: για τα «κόκκινα» δάνεια) ενδέχεται να εκθρέψει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών απάντησε ότι «θα υπάρχουν εκείνα τα φίλτρα και οι προϋποθέσεις για να μη δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους να μην το αποπληρώσουν γιατί επιλέγουν κάτι άλλο».

         Για τις 120 δόσεις υπογράμμισε ότι «θα δώσουν μια ανάσα και θα ανακουφίσουν πάρα πολύ τους πολίτες», ωστόσο, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο κόσμος να αφήνει (τα χρέη) χωρίς ρύθμιση ή χωρίς εκμετάλλευση του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και να περιμένει τις 120 δόσεις».

   «Πρέπει οι πολίτες να προστρέχουν και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τη ρύθμιση των 12 δόσεων που μπορούνε για το επόμενο χρονικό διάστημα και καλό είναι να προστρέξουν οι πολίτες και να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)