to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 31.10.2018

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Η διαφθορά ήταν πολιτική επιλογή (βίντεο)

Συνέντευξη του Τρύφων Αλεξιάδη στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1 με τον Κώστα Αρβανίτη.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

  • Και την περίοδο που είσασταν συνδικαλιστικό στέλεχος στο χώρο των εφοριακών συζητούσαμε για την διαπλοκή και την  διαφθορά και μετά και ως υπουργός και ως στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης, το ερώτημα που τίθεται είναι: Το σύστημα γεννά την διαφθορά και την διαπλοκή ή η διαπλοκή «έχει» το σύστημα;

Πριν από πολλά χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο στην «Αυγή» με τίτλο : «ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Πολιτική επιλογή ή ανεξέλεγκτο σύμπτωμα;», το είχα γράψει πολύ πριν φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στα πράγματα. Ανέλυα στο άρθρο ότι η διαφθορά είναι πολιτική επιλογή.

Η διαφθορά και η διαπλοκή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, ήταν πολιτική επιλογή των κομμάτων και η διαφθορά είχε πολιτικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και άλλα οφέλη, γιατί όσοι είχαν εμπλακεί στο σύστημα διαφθοράς είχαν οφέλη. Είχαν στήσει ένα ολόκληρο μηχανισμό ο οποίος τους απέφερε είτε οικονομικά είτε άλλα οφέλη. Όταν για παράδειγμα, ένας βουλευτής της περιφέρειας μπορεί να ελέγχει  μεγάλες επιχειρήσεις και να λύνει φορολογικά προβλήματα αυτών των επιχειρήσεων, αυτή η επιχείρηση κατόπιν θα βοηθήσει διαφημιστικά την «x» εφημερίδα ή σταθμό για να ξεπληρώσει την υποχρέωση, βοηθώντας τον βουλευτή. Αυτό υπήρξε στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό το έκαναν τα προηγούμενα κόμματα εξουσίας.

  • Αυτό που έβλεπα εγώ τα προηγούμενα χρόνια ότι στην τηλεοπτική δημοκρατία είχαμε «60 βουλευτές, έναν παπά και έναν νομάρχη της καρδιάς μας», ήταν κομμάτι μιας τέτοιας μιντιακής και πολιτικής διαπλοκής;

Mε σαφήνεια, βεβαίως. Η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών (ως προσώπων) αλλά και πολιτικών ως επιλογές κομμάτων, μέσα από τα media, ήταν συγκεκριμένη επιλογή και κάποιοι ανταμείφθηκαν γι’ αυτό. Το σύστημα εξουσίας τότε είχε ισχυρά στηρίγματα, δεν ήταν απλά τα στηρίγματά του. 

Πρόσφατα διάβασα για τον πλειστηριασμό ενός εξοχικού ακινήτου κάποιου συναδέρφου σας από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που αποτιμήθηκε σε αξία 12 εκατ.ευρώ. Αν το εξοχικό του κάνει 12 εκατ. ευρώ τώρα, πόσο κάνει το σπίτι του; Για να καταλάβουμε και τα οικονομικά μεγέθη που κινήθηκαν τότε.

Για μένα το μεγάλο ζήτημα είναι ότι υπήρξαν πολιτικοί που χρησιμοποίησαν την εξουσία τους για να βγάλουν πολλά, πάρα πολλά χρήματα.

Πόσο να φάνε πια;

Μερικοί στην πολιτική, όπως βλέπετε, ήταν αχόρταγοι και προχώρησαν και σε μια λογική πλουτισμού και προκάλεσαν με αυτό. Και τα κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν και δημιούργησαν τα χρέη που όλοι βλέπουμε στην ίδια λογική ήταν.

Πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, θέμα το οποίο συζητούσαμε χρόνια και είχε φύγει δυστυχώς από την επικαιρότητα. Θυμίζω ότι όταν ξηλώθηκε ένα «κομμάτι από το πουλόβερ» , ένας συνάδερφός σας δημοσιογράφος, ο κ. Βαξεβάνης, φυλακίστηκε γιατί δημοσιοποίησε τη λίστα. Αυτά έγιναν γιατί υπήρχαν πολιτικοί οι οποίοι έκρυβαν τη λίστα και την έπαιρναν στο σπίτι τους, έκαναν μαγειρέματα και μας κουνούσαν και το δάχτυλο, ‘’έγκριτοι νομικοί και συνταγματολόγοι’’ κατά τα άλλα και μας έλεγαν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λίστα γιατί είναι προιόν υποκλοπής. Αυτό ήταν λάθος και θα το αποδείξω με ένα παράδειγμα: Αν ένας οποιοσδήποτε πολίτης πάρει τηλέφωνο στην αρμόδια υπηρεσία να καταγγείλει ανώνυμα μια υπόθεση φοροδιαφυγής, οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν την καταγγελία, την αξιολογούν και μπορεί να φτάσει στον εισαγγελέα να γίνει εισαγγελική παραγγελία και να εξεταστεί. Πως είναι δυνατόν μια λίστα που έρχεται από κρατικές υπηρεσίες του εξωτερικού, από την Γαλλία, να μην αξιοποιείται; Η απάντηση είναι απλή… δεν έκαναν τίποτα γιατί ήθελαν αυτό το μικρό αποτύπωμα αυτό το στοιχείο που είχαν οι κρατικές υπηρεσίες, για να αρχίσουν να ‘’ξηλώνουν το πουλόβερ’’, να το θάψουν, και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν.

  • Γιατί ξεκίνησε μετά από τόσο καιρό η υπόθεση; Είναι οι δηλώσεις Πολάκη που άνοιξε αυτό το θέμα;

Επειδή άκουσα την ομιλία του Π.Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή, έχω να πω ότι στο σύνολό τους οι δηλώσεις Πολάκη ήταν σωστές. Είπε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να τρέξει γρήγορα όλες τις υποθέσεις και κυρίως αυτές που αφορούν πολιτικούς. Είναι δυνατόν να πάμε σε πολιτική περίοδο (αν πάμε σε εκλογές θα παραγραφούν ορισμένες  υποθέσεις) όπου θα επιτρέψουμε να παραγραφούν, υποθέσεις πολιτικών; H  ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει ένα νόμο ώστε κάθε φορά που κλείνει η βουλή για εκλογές, παραγράφονται ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών.

Και επί των ημερών μας υπήρχαν υπηρεσίες που δεν κινηθήκαν τόσο γρήγορα, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να κάνουμε αυτό που λέει το Σύνταγμα για την φορολογική Δικαιοσύνη. Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις που η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα, γιατί υπάρχουν θέματα παραγραφών.

  • Παίζετε στον ΣΥΡΙΖΑ με τα θέματα παραγραφών;

Για εμάς, ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά που κατοικούμε, ποιοι είμαστε αν κάνουμε την ζωή που έκαναν οι προηγούμενοι, ξέρουν που δουλεύουν οι οικογένειές μας… ξέρει επίσης ο κόσμος και τι έκαναν οι άλλοι. Τα όποια φαινόμενα καθυστέρησης δικαιοσύνης και ελέγχου λιστών κλπ υπάρχουν, παρά τον μεγάλο αγώνα που δίνουμε από το 2015.

  • Γιατί;

Γιατί δεν είχαμε προετοιμαστεί σωστά…

  • Όλος ο προεκλογικός αγώνας από το 2012 και μετά με βασικό σύνθημα «ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ» σημαίνει ότι είσασταν προετοιμασμένοι ή οφείλατε να είστε προετοιμασμένοι…άρα δεν μπορείτε να το λέτε αυτό…

Εγώ κ.Αρβανίτη, δεν ‘’μασάω τα λόγια μου’’, έστω και αν αυτό μου κοστίζει μερικές φορές πολιτικά. Δεν είμασταν προετοιμασμένοι ως προς την αντίσταση που βρήκαμε από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, από δήθεν Ανεξάρτητες Αρχές και από άλλες καταστάσεις. Και επίσης πέρα από την αντίσταση, βρήκαμε και μια καθυστέρηση στην διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων που δεν δικαιολογείται. Διότι θα έπρεπε τέτοιες υποθέσεις να τρέξουν πολύ γρήγορα και όχι να κωλυσιεργούν.

Όταν για τον απλό πολίτη υπάρχουν τόσο πιεστικά και ασφυκτικά πλαίσια στις φορολογικές του υποχρεώσεις (ακόμη και για καθυστέρηση μίας ημέρας), δεν είναι δυνατό για τον πολιτικό που πιάστηκε με την ‘’γίδα στην πλάτη’’, να καθυστερεί η διαλεύκανση υποθέσεων. Θυμίζω ότι είχαμε περιπτώσεις πολιτικών που αντί να έχουν δημόσια πολιτική καταδίκη για την εμπλοκή τους σε τέτοιες υποθέσεις, κάποιοι επέλεγαν να τους καλύπτουν. Εκεί φαίνονται και οι δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για το μέτωπο που πρέπει να υπάρχει στα ζητήματα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και το μέτωπο που υπάρχει από την άλλη πλευρά για την συγκάλυψη των φαινομένων αυτών και για την μη αποκάλυψη στελεχών τους που έχουν σχέση με αυτά.

  • Δεν είδαμε το πολιτικό σύστημα να «ιδρώνει» και πολύ από τα Panama και τα Paradise Papers… τι γίνεται;

Ένα από τα θέματα που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αναγκαστήκαμε και εμείς να νομοθετήσουμε (δυστυχώς μάλιστα το εισηγήθηκα εγώ στη Βουλή) ήταν η πλήρης ανεξαρτησία των φορολογικών μηχανισμών από την Βουλή. Δεν έχω βεβαίως την αντίληψη του ελέγχου των δημοσίων υπηρεσιών από την Κυβέρνηση, ότι δηλαδή γινόταν τόσα χρόνια πριν.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η Ελληνική Βουλή, δεν μπορεί να αποφασίσει αν ο έλεγχος για το λαθρεμπόριο καυσίμων θα είναι στα διυλιστήρια ή στα μικρά πρατήρια των νησιών … είναι θέμα επιλογής μιας «ανεξάρτητης αρχής»

Σε αυτό μας οδήγησαν οι θεσμοί σε ένα βαθμό σωστά, γιατί ήθελαν να σταματήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά σε ένα μεγαλύτερο βαθμό λάθος γιατί πλέον η Ελληνική Βουλή δεν μπορεί να χαράξει πολιτική. Πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός από το 2016 έβαλε το θέμα  (στην Συνταγματική Αναθεώρηση), να ξαναδούμε την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Διότι άλλο πράγμα είναι να υπάρχει ανεξαρτησία στην λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών από πολιτικές παρεμβάσεις και άλλο να μην μπορεί να χαράξει η Βουλή πολιτική.

Αυτή τη στιγμή η βουλή δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται με τα Paradise και τα Panama Papers, δυστυχώς αυτό συμβαίνει…

  • Θέλει το κράτος αλλά δεν μπορεί δηλαδή; πάτε στα κατασχετήρια με αντανακλαστικά πολύ γρήγορα ενώ πάτε πολύ αργά στις μεγάλες υποθέσεις;

Γιατί όταν αφορά τον μικρό και τον μεσαίο, τον απροστάτευτο, το κράτος ως εξουσία έχει δυνατότητα να τον συνθλίψει και μάλιστα πολύ γρήγορα, όταν αφορά τον επιχειρηματία, τον πολιτικό, τον διαπλεκόμενο τον προστατευόμενο κλπ έχει τη δυνατότητα ακόμα και να φέρει στη Βουλή τροπολογίες που θα λύνουν τα θέματά του… Αυτά τα ζήσαμε στην Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)