to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 02.11.2022

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Η αξιοπιστία των φορολογικών μηχανισμών προϋποθέτει διάλογο πριν από τη νομοθέτηση

Σημεία από την ομιλία και τις παρεμβάσεις του Τρ. Αλεξιάδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» (01/11/2022)


 Σοβαρό νομοθέτημα ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, θετική η κωδικοποίηση και συγχαρητήρια στα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, στην πολιτική ηγεσία και σε όσους συνέβαλαν. Εμείς δεν αντιγράφουμε τις μικρότητες και τους φανατισμούς που δίδαξαν στελέχη της ΝΔ, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζω να μην το ξανακάνουν τα στελέχη αυτά της ΝΔ μετά τις εκλογές, όταν θα ξαναγίνουν αντιπολίτευση.

Τι έπρεπε όμως να γίνει πριν την κωδικοποίηση; Έπρεπε να προηγηθεί ο στοιχειώδης κοινωνικός, επιστημονικός διάλογος με τα Επιμελητήρια, με το Οικονομικό Επιμελητήριο, με το ΕΒΕΑ, με τους λογιστές, με την ΠΟΦΕΕ, με τους μικρομεσαίους, με τη ΓΣΕΒΕΕ, με το Τεχνικό Επιμελητήριο, με τους Δικηγορικούς συλλόγους. Έπρεπε να προηγηθεί διάλογος με τις επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους, με την κοινωνία, για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στο φορολογικό μας σύστημα και μετά να νομοθετήσουμε και όχι να γίνει το ανάποδο.

Μακάρι οι πολιτικές δυνάμεις να βρούμε μια μόνιμη διαδικασία, ένα μόνιμο μηχανισμό για να υπάρχει αυτόματη κωδικοποίηση βασικών νομοθετημάτων. Σωστή και θετική η κωδικοποίηση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα το λύνει η αναμόρφωση του συστήματος, η δημιουργία ενός νέου μετα-μνημονιακού πλαισίου μιας φορολογικής νομοθεσίας που θα υπηρετεί τη σημερινή συγκυρία. Αναγκαστήκαμε την περίοδο των μνημονίων σε πολυνομοθεσία - όσες κυβερνήσεις είχαμε την ευθύνη - αλλά αυτό πρέπει να τελειώσει. Ελπίζω να είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα καλέσει τους κοινωνικούς, τους επιχειρηματικούς, τους φορείς των εργαζομένων σε έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για να συζητήσουμε τι πρέπει να αλλάξει, τι μπορεί να αλλάξει, ώστε να το κάνουμε πράξη και να έχουμε σταθερό φορολογικό σύστημα και σταθερή νομοθεσία σε πολλούς τομείς.

Ερώτημα προς τον Υπουργό

Διαβάζω στη σελίδα 5 του αντίστοιχου κεφαλαίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ότι ο προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Θετικό να γίνεται η κωδικοποίηση, αλλά 2,5 εκατομμύρια ευρώ; Παράκληση να έχουμε μία εικόνα στη Βουλή, πώς αναλύεται αυτό το ποσό; Ποιοι το εισέπραξαν; Υπάρχουν αναθέσεις από πίσω; Μη δούμε καμία εταιρεία που ασχολείται από ταχυμεταφορές μέχρι ναυπηγεία, να έχει πάρει ανάθεση για να κάνει κωδικοποίηση της νομοθεσίας, γιατί βλέπουμε διάφορα περίεργα. Θέλουμε πλήρη διαφάνεια, στηρίζουμε τη διαδικασία, αλλά να έχουμε όλα τα στοιχεία. Εάν δεν τα έχουμε, εμείς θα προχωρήσουμε σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

Ποιους αφορά το νομοσχέδιο; Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως φορολογική έδρα, αλλά και πολίτες άλλων χωρών που έχουν επιλέξει να έρθουν στην Ελλάδα και να φορολογηθούν εδώ. Αφορά τους ξένους επενδυτές, αφορά σχεδόν τους πάντες. Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που αφορά τα λογιστικά αρχεία, την υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση πληροφοριών, τις φορολογικές δηλώσεις, αυτά για τα οποία οι λογιστές είναι στα «κάγκελα» και με το δίκιο τους, αυτά για τα οποία οι λογιστές και οι επιχειρηματίες, σας υποβάλλουν προτάσεις.

Έπρεπε να προηγηθεί διάλογος πριν έρθει η κωδικοποίηση, έπρεπε να λυθούν αυτά τα προβλήματα; Δικοί σας εκπρόσωποι, συνδικαλιστές, φορείς κ.α. λένε ότι υπάρχουν προβλήματα. Θα ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά τους φορολογικούς ελέγχους, που αφορά την παραγραφή. Έπρεπε να προηγηθεί διάλογος για τους φορολογικούς ελέγχους, για το πώς δηλαδή θα προστατεύσουμε εφημερίδες και Μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση από φορολογικούς ελέγχους, όπως έχω καταγγείλει και εγώ από το βήμα της Βουλής και αλλού, διότι έχουμε τέτοιες καταγγελίες και έχουμε δει και δημοσιεύματα. Θα προστατεύσουμε από φορολογικούς ελέγχους επιχειρήσεις που ανήκουν σε πολιτικό που ενοχλεί την Κυβέρνηση, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος εδώ από το βήμα της Βουλής; Θα προστατεύσουμε δηλαδή την αξιοπιστία των φορολογικών μηχανισμών, που δυστυχώς από προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές για να ευνοήσουν πολιτικούς φίλους ή για να τιμωρήσουν πολιτικούς αντιπάλους και για να έχουμε αξιόπιστα φορολογικά έσοδα;

Είναι ζητήματα τα οποία δεν θελήσατε να τα συζητήσουμε, δεν θελήσατε να βρούμε κοινό τόπο, δεν θελήσατε να προστατεύσουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας, την αξιοπιστία των φορολογικών μηχανισμών, την ανεξαρτησία τους.

Για την ανεξαρτησία των φορολογικών μηχανισμών

Είμαστε υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας των φορολογικών μηχανισμών από συνδικαλιστικές, πολιτικές, επιχειρηματικές, θεολογικές ή άλλες επιδράσεις. Διότι όλοι αυτοί οι φορείς επιδρούσαν στον φορολογικό μηχανισμό για ευνόητους λόγους. Ήμασταν και είμαστε υπέρ του να λειτουργεί ο φορολογικός μηχανισμός ανεξάρτητα.

Γι’ αυτό προχωρήσαμε και στη νομοθεσία για την ΑΑΔΕ. Δεν ήταν η τέλεια νομοθεσία, ήταν προϊόν συμβιβασμού, όπως και άλλοι, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε στις δεδομένες συνθήκες. Αλλά να ακούμε κριτική από το ΜέΡΑ25, το οποίο ήταν το κόμμα, του οποίου ο αρχηγός - υπάρχουν τα δημοσιεύματα του Φεβρουαρίου του 2015 - μετά από συνεδρίαση στο εξωτερικό, βγήκε και πανηγύρισε ότι έχουμε ήδη πετύχει ένα, δύο, τρία και μεταξύ αυτών ότι συμφώνησε στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ και στη μετατροπή της κ.λπ. κ.λπ. τι εννοούσε; Τι άλλο θα γινόταν; Όταν εμείς ξεκινήσαμε τον διάλογο τον Ιούλιο του 2015, οι θεσμοί μας είπαν ότι αυτό έχει συμφωνηθεί ήδη από τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών, όχι από τον κ. Τσακαλώτο. Ας μη δεχόμαστε κριτική από αυτούς που συμμετείχαν στη δημιουργία του προβλήματος, από τα προηγούμενα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και τον συγκεκριμένο πολιτικό.

Περί ψεμάτων ή συγκάλυψης συμφερόντων

Μια βαριά καταγγελία που αφορά τον Υπουργό Οικονομικών, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων είπε συγκεκριμένα «Προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικής με το θέμα της κατάθεσης τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς».

Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών; Κάτι σαν αυτό που είπε ένας άλλος Βουλευτής και πρώην δημοσιογράφος από τα Νότια σχετικά με το θέμα της ΡΑΕ για το ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο και τι κάνουν οι επιχειρήσεις στα θέματα της ενέργειας. Κατήγγειλε λοιπόν ότι υπήρχε παρέμβαση επιχειρήσεων, η οποία θα «τακτοποιούσε» απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν άρεσε σε κάποιες επιχειρήσεις. Εμείς καλέσαμε στην Επιτροπή τους παρόντες εκπροσώπους των χρηματοδοτικών φορέων, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων κ.λπ. να τοποθετηθούν εάν ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Υπουργός και κανένας φορέας δεν επιβεβαίωσε τον κ. Υπουργό.

Ο κ. Υπουργός λοιπόν ή είπε ψέματα στην Επιτροπή ότι δέχτηκε πιέσεις και πρέπει να το ανακαλέσει, διότι δεν μπορεί να πετάει μια γενική και αόριστη καταγγελία που να αφορά τους πάντες ή οφείλει να σταματήσει να συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να φάνε τα σπίτια του κόσμου. Να πει «ναι, η τάδε εταιρεία, την τάδε του μηνός, με το τάδε email ή στην τάδε συνάντηση μου πρότεινε αυτά». Αλλιώς ή λέει ψέματα ή συγκαλύπτει.

Για την τροπολογία αποκατάστασης αδικιών μεταξύ υπαλλήλων του Υπ. Οικονομικών

Καταθέσαμε τροπολογία που λύνει ζητήματα που αφορούν τις πρόσθετες αμοιβές, την αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει μεταξύ υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλων Υπουργείων στο θέμα της προσωπικής διαφοράς. Θεωρώ ότι πρέπει να λυθεί αυτή η αδικία, κάνουμε την προσπάθεια χωρίς να θέλουμε να έχουμε πολιτικό όφελος. Αν η Κυβέρνηση δηλώσει σήμερα, ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα λυθεί το πρόβλημα, εμείς θα αποσύρουμε την τροπολογία. Θέλουμε σαφέστατη απάντηση, γιατί υπάρχει συγκέντρωση σήμερα στις 16:.00 στην οποία καλούν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τη νίκη Λούλα στη Βραζιλία

Επειδή ακούστηκε κάτι από τον Αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, μας κατηγόρησε ότι χειροκροτούμε απλά για τη νίκη Λούλα. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χειροκροτούμε απλά, πανηγυρίζουμε και μας δίνει δύναμη αυτή η νίκη, μας δίνει δύναμη για να στείλουμε τους εγχώριους Μπολσονάρου και Όρμπαν στην αντιπολίτευση και θα το κάνουμε με όση δύναμη έχουμε!

Παρέμβαση για τα όσα ακούστηκαν από το ΜεΡΑ25

Σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμα στην πολιτική διαφωνία και στη διαφορετική άποψη. Ειδικά στο εσωτερικό των Κομμάτων, όπου βλέπουμε τελευταία σε κάποια κόμματα η λειτουργία του Αρχηγού οδηγεί τους Βουλευτές του τον ένα μετά τον άλλο στην αποχώρηση. Δεν είναι, όμως, δικαίωμα του κάθε κόμματος η πολιτική διαστρέβλωση και αυτά που ακούστηκαν για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, τα χρέη κλπ. Είναι σαφέστατη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσουν κάποιοι να κρύβονται. Η θέση μας για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς είναι σαφής.

Ακούστηκε και κάτι άλλο, ότι παραδόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015, ο αλγόριθμος για ελέγχους. Αυτό παραλάβαμε! Αυτό! Ένα λευκό χαρτί! Και επειδή ήμουν ο αρμόδιος Υπουργός που ανέλαβε τα θέματα φορολογικής πολιτικής, αν έστω και τώρα κάποιος έχει να δημοσιοποιήσει κάτι, να το δημοσιοποιήσει. Αν έχει να παραδώσει κάτι, να το παραδώσει. Όχι μπαρούφες, μεγαλοστομίες και σχεδιασμούς στον αέρα. Λευκό χαρτί παραλάβαμε στο θέμα των λεγόμενων φορολογικών ελέγχων. Έστω και τώρα, όμως, προκαλώ αυτούς που λένε ότι έχουν είτε αλγόριθμους, είτε μυστικά πρακτικά κ.λπ. να τα καταθέσουν και να τα δημοσιοποιήσουν, αλλιώς ας σιωπήσουν και όχι να ακούμε κηρύγματα για ειλικρίνεια

Παρέμβαση για τα αναπάντητα από την κυβέρνηση ερωτήματα

Υπάρχουν σε εκκρεμότητα σαφή ερωτήματα και απαντήσεις δεν πήραμε. Πρώτον, για το θέμα της καταγγελίας του κ. Σταϊκούρα, δεύτερον, για το θέμα του προϋπολογισμού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και τρίτον, για το θέμα της τροπολογίας, για την οποία ανέφερα στην ομιλία μου ότι αν το περιεχόμενό της γίνει αποδεκτό από την Κυβέρνηση και δοθεί λύση σε επόμενο νομοσχέδιο, ακόμη και να την αποσύρουμε. Απάντηση επ’ αυτού δεν πήραμε, ο Υπουργός δεν απαντά ούτε στα ερωτήματα, ούτε στο θέμα της τροπολογίας. Η δικαιολογία για το τυπικό της υπόθεσης, αφήνει στην άκρη το ουσιαστικό. Εμείς εκλαμβάνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει η τροπολογία. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)