to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 01.03.2019

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Χιλιάδες είδαν μεγάλες μειώσεις στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ... έκπληκτοι, καθώς τα ΜΜΕ το αποσιώπησαν

Ο συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο


Τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις μειώσεις που ξεπερνούν και το 30% και οι χιλιάδες πολίτες που υπόχρεοι που ωφελήθηκαν τα είδαν με έκπληξη, καθώς στα ελληνικά ΜΜΕ είναι σαν να συνέβη σε άλλη χώρα, δεν έχει «παίξει» πουθενά, είπε ο συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Υπογράμμισε παράλληλα την σημασία των δηλώσεων Μοσκοβισί που δίνουν βάση συζήτησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Από την προηγούμενη Κυριακή, χιλιάδες πολίτες έχουν δει τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ, που συγκρίνουν την ασφαλιστική εισφορά του Δεκεμβρίου 2018 με τον Ιανουάριο 2019. Εκεί λοιπόν είδαν με έκπληξη μεγάλες μειώσεις από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο (π.χ. νέος ελεύθερος επαγγελματίας που τον Δεκέμβριο πλήρωνε €343 είδε ότι μειώθηκε στα €234, αρτοποιός από €292 στα €254, δικηγόρος από τα €230 στα €168)», είπε ο κ. Αλεξιάδης, αλλά και για περιπτώσεις μεγάλων εισοδημάτων και εισφορών, «άλλος που πλήρωνε €1.590, μειώθηκε στα €1.199, δηλαδή σχεδόν €400 μείωση», δηλαδή οι μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 30%, «είναι πάρα πολύ μεγάλες μειώσεις».

Η «έκπληξη» των πολιτών οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν έχει “παίξει” πουθενά, είναι σαν να συνέβη σε άλλη χώρα. Αν η κυβέρνηση από επιλογή ή λάθος προσέθετε €1 ασφαλιστική εισφορά, θα είχαμε αναλύσεις σε κανάλια και site, πρωτοσέλιδα, ζωντανές συνδέσεις, διάφορα τέτοια. Τώρα που έγινε αυτό, δεν παίζει σε κανένα οικονομικό site, είναι σαν να μην έγινε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης. «Αφορά χιλιάδες πολίτες αυτό που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και έγινε πράξη», σημειώνοντας ότι «περιμένουμε βεβαίως τις τροποποιήσεις στις εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό από 1η Φεβρουαρίου».

Η Αριστερά έπρεπε κατά τον ίδιο να έχει ανοίξει «εδώ και πάρα πολύ καιρό» την συνολική συζήτηση για το Ασφαλιστικό. «Το οδήγησαν σε κατάρρευση συγκεκριμένοι κύκλοι σε επίπεδο κυβερνήσεων και τραπεζών που συμμετείχαν στην διαχείριση των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, δεν έγιναν σε κάποια άλλη χώρα από εξωγήινους αυτά, έγιναν στην Ελλάδα από συγκεκριμένα πρόσωπα. Πρέπει λοιπόν να εξηγήσουμε πώς κατέρρευσε το Ασφαλιστικό και τι αναγκαστήκαμε να κάνουμε από το 2015 για να το σώσουμε, να το στήσουμε στα πόδια του και να έχει αυτή την στιγμή πλεονάσματα. Πλεονάσματα που αν δεν υπάρχουν στο δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, δεν θα υπάρχουν για το μέλλον συντάξεις για την νέα γενιά, ή για εμάς τους μεγαλύτερους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάναμε από το 2015 και μετά».

Μία σειρά από μηνύματα, από την έκθεση της Κομισιόν ως τις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, δείχνουν ότι «βαίνει στην κανονικότητα» η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται «και έχουμε πολύ θετικές οικονομικές ειδήσεις σε πάρα πολλούς τομείς, από την εργασία ως τις εξαγωγές, τις επενδύσεις … μήνα-μήνα αναδεικνύονται οι θετικοί ρυθμοί», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μοσκοβισί με σαφήνεια είπε ότι τα πλεονάσματα στα οποία δεσμευτήκαμε είναι μη ρεαλιστικά. Άρα, έχουμε μία βάση συζήτησης για το επόμενο διάστημα», προσθέτοντας μάλιστα σε άλλο σημείο ότι «χώρες που είναι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, με τέτοια μεγάλα πλεονάσματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους που είναι αναγκαίοι για θέματα ανταγωνισμού και επιβίωσης μέσα στην ΕΕ. Γιατί η ΕΕ έχει συγκεκριμένους κανόνες. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βεβαίως πρέπει να είναι πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί, αλλά όχι με τόσο μεγάλα πλεονάσματα που να αφαιρούν έσοδα είτε από οικονομικές είτε από κοινωνικές δράσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Σχολιάζοντας μάλιστα την προσπάθεια της ΝΔ να εντάξει στο Σύνταγμα την λογική της λιτότητας μέσω της υποχρέωσης για τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι «αυτοί που τα προτείνουν αυτά, κρύβουν ότι, από την εποχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, από την Συνθήκη του Μάστριχτ και πολλές ακόμη συνθήκες, έχουμε δεσμευτεί σε πολλά ζητήματα που ήταν κάποτε αποκλειστικά δική μας δραστηριότητα για εκχώρηση σε υπερεθνικά όργανα. Ε, δεν είναι δυνατόν να πιέσουμε και να αναγκάσουμε την οικονομία μας να κινηθεί ακόμη και σε αυτό το θέμα σε πιο στενά όρια από αυτά της ΕΕ. Και εμείς και η Γαλλία και η Γερμανία και όλες οι χώρες κινούμαστε σε συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν ελέγχεται μόνο ο δικός μας προϋπολογισμός, αλλά όλων των χωρών. Δεν χρειάζεται προσθέσουμε ακόμη περισσότερους ελέγχους και δεσμεύσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)