to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 23.09.2022

Οικονομία

Όταν οι άριστοι «νομοθετούν στο πόδι»: Καταπέλτης ο Τρ. Αλεξιάδης για τα μέτρα χωρίς κοστολόγηση που φέρνει ο Χρ. Σταϊκούρας

Το υπ. Οικονομικών έσπευσε να «κοστολογήσει» τις παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, όταν το ίδιο φέρνει τροπολογίες χωρίς να κοστολογεί τα μέτρα που λαμβάνει, όπως για την επιδότηση του πετρελαίου καύσης, όπως αποκάλυψε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στη Βουλή


Ο βουλευτής και αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών για τον «δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό» και άλλες διατάξεις, προχώρησε σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για τον τρόπο που νομοθετεί ο Χρ. Σταϊκούρας, με ακοστολόγητες προβλέψεις την ίδια ώρα που έσπευσε να «κοστολογήσει» το πρόγραμμα που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Μέχρι να ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, το Υπ. Οικονομικών έλεγε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο και τι να κάνουμε, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Μόλις ανέβηκε, άνθισαν τα "λεφτόδεντρα", δώσατε μερικά και τώρα γυρίσατε ξανά στο παλιό αφήγημα», είπε εισαγωγικά ο Τρ. Αλεξιάδης, έχοντας τονίσει ότι «πολύ καλή αφετηρία για να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση τα όσα αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σχετικά με την ελληνική οικονομία: "επαγρύπνηση σε σχέση με πιθανούς κινδύνους συρρίκνωσης της φορολογικής βάσης στην περίπτωση μονιμοποίησης του υψηλού πληθωρισμού, της τάσης ανόδου των επιτοκίων και του υψηλού ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά", αλλά δεν θέλετε. Κρύβεστε πίσω από δελτία Τύπου που προσπαθούν να πουν το ανέκδοτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας πάει σε μνημόνια. Εσείς, που μαζί με άλλους, μας οδηγήσατε σε μνημόνια».

Για την ενημερωτική …παραπληροφόρηση

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκίνησε την κριτική του επισημαίνοντας στον υπ. Οικονομικών ότι δεν δίνει στοιχειώδεις απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, όπως τις κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ή το ύψος των κόκκινων δανείων, αλλά και το ίδιο το έλλειμμα, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας στο ζήτημα της «ασυμμετρίας πληροφόρησης». Μιλάτε εσείς για ασύμμετρη πληροφόρηση όταν σας ζητάμε συνεχώς απαντήσεις σε στοιχειώδη πράγματα και φοβάστε να απαντήσετε; Θα το επαναλάβω, πόσες κατασχέσεις από ΑΦΜ έχουν γίνει από τραπεζικούς λογαριασμούς το 2021; Πόσα ΑΦΜ; Ποιο ποσό; Ποιο είναι το αντίστοιχο το 2022; Φοβάστε να το πείτε.

Θριαμβολογείτε για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Υπολογίζετε το τμήμα των δανείων που πήγε από τις τράπεζες στους λεγόμενους servicers; Το να φύγει το δάνειο από την τράπεζα και να πάει σε μια άλλη εταιρεία, δεν σημαίνει ότι μειώνεται το δάνειο. Πείτε νούμερα, πείτε μας κάποια στιγμή αυτό που χρωστά ο πολίτης, όχι αυτό που γράφουν οι τράπεζες. Σταματήστε την παραπληροφόρηση περί «ασυμμετρίας πληροφόρησης» και δώστε πληροφόρηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Όσον αφορά το έλλειμμα, εξηγήστε μας πώς από ένα έλλειμμα, που στο τέλος του χρόνου θα είναι στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ και κάτι, θα πάμε σε πλεόνασμα το 2023; Ποιο είναι το αποθεματικό που προβλέπετε να προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα;»

Παρακολουθήστε την ομιλία του Τρύφωνα Αλεξιάδη:
 

«Λέει ψέματα το Υπουργείο Οικονομικών!»

Αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του υπ. Οικονομικών για την «κοστολόγηση» των εξαγγελιών Τσίπρα, ο Τρ. Αλεξιάδης επισήμανε προς τον Χρ. Σταϊκούρα, ότι «σας ζήτησα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αν υπάρχουν έγγραφα των υπηρεσιών που να τεκμηριώνουν αυτό που βγήκε σαν δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών. Αφού δεν έχετε προσκομίσει μέχρι στιγμής ούτε ένα email, ούτε ένα έγγραφο, λέω με σαφήνεια: Λέει ψέματα το Υπουργείο Οικονομικών!»

Χωρίς κοστολόγηση!

Ακόμα αποκαλυπτικότερα ήταν τα παραδείγματα νομοθέτησης στο πόδι και ανύπαρκτης κοστολόγησης από το υπ. Οικ., που παρέθεσε στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας:

«Εσείς που είστε τόσο τρομεροί στην κοστολόγηση, στη νομοθέτηση, εσείς με τα «βαριά» βιογραφικά, το «επιτελικό κράτος» κ.λπ., φέρατε σήμερα μια τροπολογία στην οποία υποτίθεται ότι υπάρχει κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εσείς που αστραπιαία κοστολογήσατε το τι εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας! Πάμε, λοιπόν, να δούμε στη σελίδα 30:

«Δαπάνη από την επιδότηση του κόστους πετρελαίου εσωτερικής καύσης». Ποσό; Δεν υπάρχει !

«Ενδεχόμενη δαπάνη από τη δυνατότητα παράτασης και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης». Ποσό; Δεν υπάρχει !

«Ετήσια απώλεια εσόδων από την εξαίρεση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος». Πόσο θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο; 500 ευρώ, 5 εκατομμύρια ευρώ, 500 χιλιάδες ευρώ;

Και βεβαίως το καταπληκτικό: «Οι ανωτέρω απώλειες εσόδων θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού».

Βεβαίως τα όσα ανέφερα γι’ αυτό το ζήτημα, δεν φτάνουν στο ανέκδοτο της επόμενης τροπολογίας. Στο άρθρο 10 της τροπολογίας λέτε: «Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 του άρθρου 22». Ποιου νόμου; Κανενός νόμου. Γιατί κανενός νόμου; Διότι με την τροπολογία που καταθέσατε, τροποποιείτε το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα! Τόσο ορθή νομοθέτηση, τόσο ικανότητα, τόσο μεγάλη κοστολόγηση.

Ζητούμε ουσιαστικό διάλογο, ουσιαστικά στοιχεία, να απαντήσετε στα όσα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής λέει για τα άρθρα 172, 173, 174, όπου ακόμα και το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ΣΕΒ και άλλοι φορείς διαφωνούν. Δεν απαντάτε ουσιαστικά, δεν θέλετε να δώσετε στοιχεία, φοβάστε την ενημέρωση. Καταλαβαίνουμε τον πολιτικό φόβο από την προεκλογική περίοδο, αλλά τι να κάνουμε, με αυτό θα ζήσετε μέχρι να χάσετε τις εκλογές.

Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πληρώσει οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

«Υπάρχει όμως ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος, εάν το θέλετε», είχε σημειώσει λίγο νωρίτερα ο Τρ. Αλεξιάδης, εξηγώντας: «Λίγο πριν ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Σεπτεμβρίου, νομοθετήσατε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν προκάνατε να το νομοθετήσετε νωρίτερα, όταν σας μιλούσαμε για τα υπερκέρδη των εταιρειών και για την ανάγκη φορολόγησής τους. Μέχρι στιγμής οι εταιρείες αυτές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο για τα υπερκέρδη τους! Ούτε ένα ευρώ! Και είναι δική σας επιλογή, της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Έχετε θεσπίσει διαδικασία πως μετά από μήνες θα τους βεβαιώσετε το ποσό και τους δίνετε περιθώριο τριών μηνών για να πληρώσουν τον φόρο, σαν να μην έχουν ταμειακή ρευστότητα και δυνατότητες. Ιδού, λοιπόν, ο δημοσιονομικός χώρος, τροποποιήστε την απόφαση. Ζητήστε άμεσα να πληρώσουν τα χρήματα αυτά και ελάτε άμεσα στη Βουλή να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)