to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 06.09.2021

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Φοροελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες και όχι πάλι για τους «έχοντες και κατέχοντες»

Την αντίφαση μεταξύ της απατηλής φούσκας της ευημερίας και της ανάπτυξης που παρουσιάζουν ως αληθινή οι επικοινωνιακές, προπαγανδιστικές «πένες» της κυβέρνησης και της πραγματικότητας που βιώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες και επιχειρηματίες ανέδειξε σε συνέντευξή του στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΚΟΝΤΡΑ CHANNEL ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης


«Η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά, δεν κάνει διάλογο με τους εκπροσώπους της αγοράς.  Αν πραγματικά η κατάσταση της οικονομίας της χώρας είναι τόσο καλή, όπως προπαγανδιστικά αναφέρουν, ας προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης σε μεγάλες ελαφρύνσεις και ενισχύσεις στο εισόδημα πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να ανακουφιστούν, διότι το καλάθι βλέπω να είναι πολύ μεγάλο. Αυτά που θα πει στην Θεσσαλονίκη θα γεμίσουν το καλάθι, ή θα μείνουμε με την αίσθηση της προπαγάνδας;»

Ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει τον προηγούμενο χρόνο, με δημόσια διατυπωμένες απόψεις του και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν «με τον προϋπολογισμό να κλείνει με ένα τεράστιο πρωτοφανές έλλειμμα, πάνω από 20 δις  και από ότι φαίνεται στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε άλλο ένα έλλειμμα που θα ξεπερνάει τα 20 δις» και απηύθυνε το ερώτημα «Αν σε αυτό προστεθούν 50 με 70 δις που χρειάζονται για την χρηματοδότηση του νέου ασφαλιστικού, πρέπει να μας εξηγήσει η κυβέρνηση τι ετοιμάζει; Ετοιμάζει μνημόνια;»

Σχετικά με το τεράστιο θέμα της ρύθμισης των χρεών που τίθεται από επιχειρήσεις και πολίτες, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει τις προτάσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη θέσπιση του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται. Παράλληλα περιέγραψε το θέμα του ιδιωτικού χρέους σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό κώδικα «σαν χιονοστιβάδα που έχει ξεκινήσει ήδη να κατεβαίνει από το βουνό», υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με φορείς της αγοράς, έχει ζητήσει έγκαιρα από την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και των πολιτών και όχι να βγαίνει, πουλώντας καθρεφτάκια και χάντρες και να μιλάει για 24 ή 76 ή 100 ή 150 δόσεις, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί δίπλα μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν»

Για τα «δώρα» και τις μειώσεις σε εισφορές και στη φορολογία, που δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως θα εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε μια σειρά εφικτών προτάσεων που είχαν διατυπωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στην περυσινή περίοδο της ΔΕΘ και οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν. Αναφέροντας σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, τις φορολογικές ελαφρύνσεις που επέφερε με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους μεγαλόμισθους και τα goldenboys του ιδιωτικού τομέα, και τη στη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που έχουν περιουσία πάνω από 1.000.000 €, σε αντίθεση ακόμη και με το Σύνταγμα, τόνισε «Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος και έχει την δυνατότητα να δώσει φοροελαφρύνσεις, ας το κάνει σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες, και όχι στην εκλογική του πελατεία δηλαδή στους έχοντες και κατέχοντες».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του αναφέρθηκε στο νέο προσφυγικό ρεύμα που αναμένεται, στην ανθρωπιστική του διάσταση και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί σαν θέμα που αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)