to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 30.07.2021

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Δεν πρόκειται να δεχτούμε κάποιοι να οικονομάνε στην πλάτη μας με απευθείας αναθέσεις

Εξηγήσεις για τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ζητάνε 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με σχετική ερώτηση στη Βουλή.


Συγκεκριμένα, το διάστημα 1/1/2020 έως 30/4/2021, επί συνολικού αριθμού 269.900 δημόσιων συμβάσεων, οι 164.040 έγιναν με απευθείας ανάθεση. Από τις 164.040 συμβάσεις, για ανάγκες που αφορούν τον κορωνοϊό ήταν 9.260 συμβάσεις και για πάγιες ανάγκες ή κατασκευή έργων 154.780. Με απευθείας ανάθεση μοιράστηκαν 1,894 δισ. ευρώ, εκ των οποίων για τον κορωνοϊό ήταν μόλις 246,1 εκατ. , ενώ το 1,638 δισ. αφορά πάγιες ανάγκες.

Την ερώτηση κατέθεσαν με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής Τρύφωνα Αλεξιάδη και μεταξύ άλλων ρωτούν αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί αναφορικά με την μεγάλη αύξηση των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις από τις αρχές του 2020 και αν προτίθεται να αντιμετωπίσει τον ενδεχόμενο κίνδυνο περαιτέρω εκτόξευσης των δημοσίων συμβάσεων μέσω απευθείας αναθέσεων που προκύπτει από τον ν. 4782/2021, ο οποίος διευρύνει κατά 50% τα όρια των απευθείας αναθέσεων, με αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου. Ο Καβαλιώτης στην καταγωγή Τρύφων Αλεξιάδης, ως αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία  μίλησε στον Alpha Radio, δίνοντας λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή.

Η κυβέρνηση, όταν πέφτουν αυτές οι καταγγελίες σαν την βροχή, θεωρεί ότι ψιχαλίζει!

«Στο δημόσιο χρήμα, κάθε ευρώ του δημοσίου ταμείου είναι ιερό και επειδή βγαίνει με μεγάλο κόπο από τους φορολογούμενους πολίτες και στερείται ο λαός πάρα πολλά και για το τελευταίο ευρώ, πρέπει όσοι έχουν την ευθύνη διαχείρισης να έχουν καθαρά χέρια, να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη, καμία υποψία, καμία υπόνοια κακοδιαχείρισης. Αυτό που αναδεικνύει η ερώτησή μας είναι άλλη μία περίπτωση κακοδιαχείρισης στις πολλές περιπτώσεις που έχουμε αναδείξει από τον Ιούνιο του 2019 και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση όταν πέφτουν αυτές οι καταγγελίες σαν την βροχή θεωρεί ότι ψιχαλίζει! Εδώ δεν ψιχαλίζει, εδώ έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες και θα τους αναγκάσουμε πλέον καταθέτοντας την ερώτηση αυτός ο μεγάλος αριθμός βουλευτών να απαντήσουν με στοιχεία, δεν μπορούν να κρύβονται πλέον».

Δεν τα γράφουν αυτά «φιλοσυριζαϊκά Μέσα»…

«Πρέπει με στοιχεία να μας πουν γιατί γίνεται αυτή η διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι οι ανάγκες της πανδημίας δημιουργούν καινούργιες διαδικασίες και καινούργια δεδομένα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να δεχτούμε την καταστρατήγηση στοιχειωδών κανόνων διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και για να το πούμε όσο πιο λαϊκά μπορούμε κάποιοι να κονομάνε στην πλάτη μας. Εμείς καταθέσαμε σωρεία στοιχείων όχι από «φιλοσυριζαϊκών» μέσα αλλά από αντικειμενικά ή και φιλοκυβερνητικά μέσα για το ποιο είναι το πρόβλημα, ένα πρόβλημα με συγκεκριμένα στοιχεία και με συγκεκριμένους αριθμούς. Αναδεικνύουμε το πρόβλημα το οποίο έχει συγκεκριμένα στοιχεία, και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει με στοιχεία».

Κατήγγειλα συγκεκριμένη τροπολογία η οποία παραπέμπει σε απευθείας ανάθεση για ενοικίαση κτιρίου

«Στον δημόσιο λόγο, όταν κατηγορείς κάποιον για θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος στην Ελλάδα υπάρχει η λέξη φιλότιμο και ευθιξία που είναι ελληνικές λέξεις. Ε, πρέπει να έχει ο άλλος το φιλότιμο και την ευθιξία να βγει από τα ρούχα του και να σε  κολλήσει στο τοίχο και να σου απαντήσει, αναμένουμε λοιπόν να κάνει αυτό. Τώρα, για συγκεκριμένα στοιχεία, πριν από λίγες μέρες στη Βουλή με δημόσια τοποθέτησή μου και η οποία βεβαίως δεν έπαιξε στα μεγάλα ΜΜΕ, δεν έπαιξε πρώτο θέμα, δεν έπαιξε στα μεγάλα κανάλια και καταλαβαίνετε όλοι για ποιους λόγους έγινε αυτό, κατήγγειλα συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία παραπέμπει σε απευθείας ανάθεση για ενοικίαση κτιρίου στο οποίο θα στεγαστεί δημόσια υπηρεσία, τους προειδοποίησα ότι πίσω από αυτό κρύβεται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο την προηγούμενη μέρα προσπάθησαν τραβώντας το από τα μαλλιά να το στοιχειοθετήσουν εναντίον του Νίκου Παππά, αλλά δεν στοιχειοθετήθηκε, παρόλα που τους είπα ότι εγώ δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι και επειδή γνωρίζω διεργασίες αμαρτωλές στο Υπουργείο Οικονομικών, αυτό το θέμα θα φτάσει μέχρι την Δικαιοσύνη. Για συγκεκριμένη καταγγελία για συγκεκριμένη τροπολογία και όποιος από αυτούς θιχτεί υπάρχουν τα δικαστήρια να με παραπέμψει ότι τον συκοφαντώ. Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση, έχουν περάσει 10 μέρες, δεν έχουν απαντήσει το παραμικρό, δεν έχουν δώσει το παραμικρό στοιχείο».

Ερεύνησαν αν υπήρχε ακίνητο του δημοσίου που να καλύπτει τις ανάγκες;

«Ξέρετε τι ήταν αυτό που τους ρώτησα; Μας φέρνετε μία τροπολογία εδώ, με την οποία  επιβαρύνετε το ελληνικό δημόσιο 210.000 ευρώ το χρόνο για να στεγάσει μία υπηρεσία. Εγώ ρωτάω πριν γίνει η ψηφοφορία, έχετε ερευνήσει αν υπάρχει ακίνητο του δημοσίου που να καλύπτει τις ανάγκες ώστε να μην βάλει κάποιος στη τσέπη του αυτά τα χρήματα και να μην βάλει και κάποιος άλλος τη μίζα που υπάρχει για τέτοιου είδους μισθώσεις; Γιατί γνωρίζουμε όλοι το τι γίνεται στην αγορά, εγώ κατέθεσα αυτό το ερώτημα και το ανάρτησα και στο Facebook και στο site μου κτλ, και δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία αντίδραση και να πούνε τι είναι αυτά που λες, θα σε πάμε στα δικαστήρια. Είμαστε υπέρ σε τροπολογίες που λύνουν προβλήματα, είμαστε κατά του να υπάρχουν φωτογραφικές τροπολογίες και να υπάρχουν τροπολογίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Επιλέγουν τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για συγκεκριμένους λόγους

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντιγράφοντας τακτικές αντίστοιχων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθεί την ίδια τακτική, δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν έχουν βάλει μυαλό. Δεν έχουν καταλάβει ότι εμείς είμαστε πιο ισχυροί τώρα και αυτά τα θέματα δεν θα περάσουν στο ντούκου, θα αναδειχτούν, όσο γίνεται περισσότερο. Φέρνουν μία τροπολογία με την οποία προβλέπουν ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί με ένα μεγάλο ποσό και αυτό το ποσό είναι συγκεκριμένο, 210.000 το χρόνο. Αν δεν έχουν εξετάσει αν υπάρχει δημόσιο κτίριο να καλύπτει τις ανάγκες, τότε μιλάμε για καραμπινάτη περίπτωση παράβασης καθήκοντος, αντί δηλαδή να στεγαστεί μία υπηρεσία του δημόσιου σε ένα ακίνητο του δημοσίου και να εξοικονομηθούν χρήματα για το ελληνικό δημόσιο, επιλέγουν τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, για συγκεκριμένους λόγους. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε χωρίς να το καταγγέλλουμε, χωρίς να δείχνουμε τον ολισθηρό δρόμο που έχουν πάρει».

Αν γινόταν αυτό που έλεγε ο Αλεξιάδης για το παλιό νοσοκομείο…

«Κάποιοι ξύνουν παλιές πληγές και δεν κάνει να πούμε γιατί αν είχε προκριθεί αυτό που είχε προτείνει ο Αλεξιάδης εδώ και πέντε χρόνια, αυτή τη στιγμή αντί να βλέπουμε ένα κτήριο λεηλατημένο να καταστρέφεται κάθε μέρα στο παλιό νοσοκομείο, θα βλέπαμε ένα διαμάντι που θα στόλιζε την πόλη και θα έφερνε πολλά έσοδα για το δήμο και το δημόσιο. Ο καθένας έχει αναλάβει τις ευθύνες του, και εγώ για ό, τι έκανα και δεν έκανα και οι υπόλοιποι τότε που κράτησαν τη στάση που κράτησαν. Σε ότι αφορά όμως συγκεκριμένα ακίνητα του δημοσίου, πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι η μεγάλη κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες ευεργέτες, διότι υπήρχαν Έλληνες, οι οποίοι, όχι απλά δεν έκλεψαν το δημόσιο, αλλά χάρισαν και την περιουσία τους στο δημόσιο, όπως ο Ζάππας και πολλοί άλλοι και χάρισαν περιουσίες ολόκληρες στο Ελληνικό Δημόσιο και δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο δεν τις διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφήνοντας διάφορα κοράκια και διάφορους περίεργους να λεηλατούν αυτές τις περιουσίες, νομίζω ότι πρέπει να μιμηθούμε αυτούς τους Έλληνες που θέλησαν να ωφελήσουν την πατρίδα και σε πολύ δύσκολες περιόδους και όχι άλλους Έλληνες που είτε επιλέγουν μόνιμες κατοικίες για φορολογικούς λόγους στο εξωτερικό, είτε επιλέγουν να ζουν από το ελληνικό δημόσιο, χωρίς να προσφέρουν».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)