to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 02.12.2020

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έχουν ούτε προγραμματισμό για το λαθρεμπόριο, ούτε διάθεση για συναίνεση

Την αναγκαιότητα της μέγιστης δυνατής συναίνεσης που πρέπει να επιδείξει το σώμα της Βουλής, τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο Τρύφων Αλεξιάδης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών περί καταστολής του λαθρεμπορίου.


Με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου να αποτελούν μετεξέλιξη ή επικαιροποίηση διατάξεων, η υλοποίηση των οποίων είχε ξεκινήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ενωτικό κλίμα και η ομοφωνία έπρεπε να χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση. Αντί αυτού όμως, αντί για μήνυμα ενότητας κατά του φαινομένου του λαθρεμπορίου, των φοροφυγάδων και της διαφθοράς, η κυβέρνηση επιλέγει να μην απαντά στα θέματα που έχουν τεθεί, να αγνοεί, να «κουνάει το δάχτυλο» ή να ειρωνεύεται τις προτάσεις μας, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Καταπατώντας κάθε έννοια ορθής νομοθέτησης, η κυβέρνηση αντί να καλέσει τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να καταλήξουν σε κάποιο αρχικό πόρισμα, επίλεξε να βγάλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Διαβούλευση για 15 ημέρες, να το καταθέσει στη Βουλή ξημερώματα και να το εισάγει προς συζήτηση στην Επιτροπή δυο ημέρες μετά. Παράλληλα τα 25 άρθρα της διαβούλευσης, κατά την κατάθεση έγιναν 41, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τους βουλευτές και χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση για το «επείγον» του θέματος.

Ο ευτελισμός όμως των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, από αυτούς που μιλούσαν περί «επιτελικού κράτους», η έλλειψη σεβασμού στη νομοθετική λειτουργία, αποτυπώνεται και στη διαδικασία κατάθεσης μετά του τέλους της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, νέου «μίνι» νομοσχεδίου με τη μορφή τροπολογίας, συνέχισε ο Τρύφων Αλεξιάδης. «Τροπολογία» αποτελούμενη από 12 άρθρα και 83 σελίδες, σχετικά με τη στήριξη των ΕΛΤΑ, η οποία κατατίθεται χθες και συζητείται σήμερα, καθώς και άλλες πολυσέλιδες τροπολογίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε το κλίμα συναίνεσης, ούτε το κοινό μήνυμα ενότητας. 

Η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει στα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής, αρνείται να απαντήσει ακόμη και στις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ιδίως για τα ζητήματα που προκύπτουν με την προσέλκυση Ελλήνων πολιτών που έχουν φύγει στο εξωτερικό, συνέχισε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει απολογισμό, προγραμματισμό και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα βασικά συστήματα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, ειδικά του λαθρεμπορίου καυσίμων. «Το πιο απλό πράγμα δεν κατατέθηκε μέχρι σήμερα. Ξέρετε γιατί δεν κατατέθηκε ; Διότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο προγραμματισμό»  

Στη συνέχεια ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα γίνει αποδεκτή η τροπολογία που κατέθεσε μέσω της οποίας λύνεται το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τον λογιστικό-φορολογικό κλάδο, σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ) του έτους 2014.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Ομοσπονδίας Τελωνειακών, τόνισε τη σπουδαιότητα του αριθμού των τελωνειακών υπαλλήλων ως βασικό εργαλείο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, υπενθυμίζοντας τις αλλεπάλληλες μειώσεις που είχε υποστεί ο κλάδος επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την αύξηση που παρουσίασε μόνον επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε περήφανος για την «ταινία ασφαλείας» στα τσιγάρα επί θητείας του και έδειξε τον ογκώδη αναλυτικό απολογισμό - προγραμματισμό του έργου του, (apologismos-proframatismos.pdf (trifonalexiadis.gr)) καλώντας τους νυν  Υπουργούς να καταθέσουν κάποτε και τους δικούς τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)