to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 07.10.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Αποκλείεται να πάει σε παραγραφή το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ»

Για όλο το φάσμα της φοροδιαφυγής μίλησε διεξοδικά, στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.


Ανέφερε μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός: 

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι, επειδή δεν γίνονταν έλεγχοι και επειδή κάποιοι δεν πλήρωναν τους φόρους τους, δεν θα πληρώνουμε (…). Υπάρχει η αντίληψη πως ‘μέχρι να γίνει σοσιαλισμός δεν πληρώνουμε τίποτε, ούτε φόρους, ούτε κοινωνικές εισφορές’ (…). Υπάρχει η λογική του ‘έχω φορολογική ασυλία επειδή είμαι σε ένα πανηγύρι στο Αμύνταιο’ . Κι η λογική ‘μέχρι να πιάσετε τους μεγάλους δεν πληρώνουμε εμείς’. Σε αυτές τις λογικές μπορεί να πρέπει να μπει τέλος…»

Ως προς τα λαθραία, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ένταση των ελέγχων τόσο στην εισαγωγή, όσο και στη διακίνηση. Έθεσε δε σαφή προτεραιότητα: «Όχι πρώτα τον μικρό που στήνει τις τάβλες… Αν αρχίσεις από εκεί, το’ χασες το παιχνίδι. Από τα κοντέινερ θα αρχίσουμε….».

Ο αναπληρωτής υπουργός έθιξε και το ζήτημα της ανεπαρκούς υποδομής, της κραυγαλέας έλλειψης σύγχρονων μέσων για τον εντοπισμό κρουσμάτων λαθρεμπορίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πόσο διαφέρουν οι διαδικασίες ελέγχου στα καύσιμα, στη Βουλγαρία και την Ελλάδα: «Όταν μπει το όχημα Ελλάδα, ούτε «X ray», ούτε τίποτα… Ένας τελωνειακός ανεβαίνει και κτυπά με το καλέμι, προσπαθώντας να καταλάβει από τον ήχο τη στάθμη του υγρού!...».

Ως προς τα τσιγάρα, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι υπάρχουν δυο «πληγές». Η πρώτη είναι τα τσιγάρα που προέρχονται από κανονικές εταιρείες και τα οποία όμως διακινούνται λαθραία. Η δεύτερη είναι τα λεγόμενα «τσιγάρα μαϊμού», κατασκευασμένα «σε περίεργες χώρες, με περίεργους τρόπους, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες». Για τη δεύτερη κατηγορία τόνισε ότι έχουν ανιχνευθεί ακόμη και συστατικά… οστών σε αυτά τα τσιγάρα, τα οποία φυσικά είναι πολλαπλώς επικίνδυνα για την υγεία όσων τα καταναλώνουν.

Ερωτηθείς για τη «λίστα Λαγκάρντ», απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης να πάει σε παραγραφή».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με σκάνδαλο φοροδιαφυγής συγκεκριμένων εταιρειών (το είχε αναδείξει προσφάτως το «Κόκκινο»), ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Πρόσθεσε πάντως ότι το φορολογικό απόρρητο δεν του επιτρέπει να αναφέρει δημοσίως τα ποσά που καταλογίστηκαν, αν και πόσα ήδη εισπράχθηκαν, κλπ.

Τέλος, επέκρινε δριμύτατα την οικονομική – φορολογική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας πως όχι μόνο ήταν κοινωνικά άδικες, αλλά οδήγησαν και σε μείωση των φορολογικών εσόδων. 
  

      
 

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)