to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 31.03.2017

Οικονομία

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση «Από τη χρεοκοπία στη βιώσιμη ανάπτυξη» στη Δραπετσώνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 29/3/2017 η ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Από τη χρεοκοπία στη βιώσιμη ανάπτυξη» που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου Δραπετσώνας , με κεντρικό ομιλητή τον πρ. Υπουργό και μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδη και συμμετέχοντες τους Χρήστο Λαμπρίδη Γενικό Γραμματέα Λιμένων Ναυτιλιακής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του ΥΝΝΠ και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και Γιάννη Καρδαρά μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου , του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά .


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σωματείων  και Συλλογικοτήτων.

Η πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης της πρόσφατης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης  ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά   εισάγοντας προς διαβούλευση ένα πρώτο αποκρυστάλλωμα της μέχρι τώρα δουλειάς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χωρικής ενότητας Πειραιά και των Νησιών , ανοιχτό σε διάλογο και προτάσεις .

Ο Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην ομιλία του σε ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, με κύριο άξονα την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της  αξιολόγησης ,  το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης  και τον σχεδιασμό μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων για την ανακούφιση των στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα

Παρουσιάζοντας έναν απολογισμό της διετίας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι  πρέπει να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες που ξεκινήσαν για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των φόρων με την πάταξη της φοροδιαφυγής  και όχι της αύξησης των συντελεστών

Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια  τακτοποίησης και αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας,  τονίζοντας  την ανάγκη μείωσης κόστους του Δημοσίου αξιοποιώντας την περιουσίας του προς όφελός του, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το κτήριο ΚΕΡΑΝΗ στην περιοχή του Πειραιά .

Ο Γιάννης Καρδαράς παρουσίασε το «Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  της Χωρικής Ενότητας του Πειραιά»  που προσδιορίζεται γεωγραφικά από το ΣΕΦ του Ν. Φαλήρου, το Τουρκολίμανο, τη Ζέα, τη Πειραϊκή, το Λιμάνι, το Παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, το όρος Αιγάλεω στα Δυτικά, τον Ελαιώνα του Ρέντη στα Ανατολικά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Το Σχέδιο δίνει έμφαση στον «ενιαίο διαδημοτικό σχεδιασμό» και την «εύρεση δυνητικών πηγών χρηματοδότησης», στη βάση κοινών προβλημάτων και των κοινών  υπερτοπικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

Η πρόταση, που ένας από τους κύριους στόχους της είναι η μείωση της ανεργίας που μαστίζει τον Πειραιά βασίζεται σε ένα επιτελικό σχεδιασμό με βασικούς άξονες –πυλώνες: τον Λιμενοβιομηχανικό προσανατολισμό  και τον Τουρισμό, τη Ναυτιλία, το Εμπόριο, τις Υπηρεσίες, την καινοτομία, και την προσέλκυση επενδύσεων, τα  logistics με ενίσχυση του διαμετακομιστικού ρόλου του Πειραιά αλλά και την ενεργοποίηση «ανενεργών αναπτυξιακών αποθεμάτων»  υπερτοπικής αξίας  με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με επίκεντρο τους ανθρώπους, τον σεβασμό στο περιβάλλον και τη συνεργασία με την υγιή επιχειρηματικότητα

Ο Χρήστος Λαμπρίδης  στην ομιλία του είπε πως  ακόμα και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μπορούν , έστω βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να υπηρετηθούν πολιτικές που θα θέσουν τις βάσεις για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέροντας ως παράδειγμα πολιτικές και δράσεις της κυβέρνησης στο χώρο των λιμένων και της ναυτιλίας

Επιδιώκουμε την προσέλκυση επενδύσεων φροντίζοντας να υπάρχει σημαντικό κοινωνικό μέρισμα, μοιράζοντας τα οφέλη της ανάπτυξης σε περισσότερους και μειώνοντας τις ανισότητες. Αξιοποιούμε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διεργασίες για αλλαγή των πολιτικών λιτότητας, τις ενθαρρύνουμε και βελτιώνουμε το πλαίσιο αυτό για τη χώρα μας εξυπηρετώντας συγκεκριμένους στόχους όπως είναι η διευθέτηση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο,  η ανακατανομή των βαρών υπέρ των αδυνάμων με παράλληλο στόχο την απεμπλοκή της χώρας από το καθεστώς Επιτροπείας

Η Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ η οποία αποτέλεσε το προϊόν μιας ευρύτερης συμφωνίας , αυτής του Αυγούστου του 2015,  δεν υπεγράφη γιατί αποτελούσε το περιεχόμενο της προγραμματικής μας θέσης, αλλά για να αποφύγουμε μια κατάσταση που θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Σημαντικό στοιχείο  αποτελεί η κατεύθυνση της κυβέρνησης ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης των λιμανιών σε σχέση με αυτό των πωλήσεων του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών τους.


Η εξαίρεση από τη Σύμβαση Παραχώρησης του παράκτιου μετώπου και άλλων εκτάσεων του ΟΛΠ και η  απόδοσή τους στους Δήμους , είναι πολιτική επιτυχία κι επιλογή  αυτής της Κυβέρνησης που επεκτείνεται σε ανάλογους χώρους Πανελλαδικά (Πάτρα, Καβάλα κλπ)

Η ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί από τον Υπουργό Ναυτιλίας και βρίσκεται στα συναρμόδια Υπουργεία για συνυπογραφή.

Περαιτέρω τους τελευταίους μήνες υπάρχει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια για την ρύθμιση των θεμάτων της απόδοσης στους Δήμους εκτάσεων που έχουν εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Άλλωστε για το σκοπό αυτό όπως ανακοινώθηκε και στις 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Υπουργού Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού ενώ εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις εργασίας για το σκοπό αυτό.

Στις 12 Απριλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και άλλους θεσμικούς παράγοντες για την οριστικοποίηση των σχετικών με την απόδοση των εξαιρουμένων χώρων ρυθμίσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)