to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 16.04.2020

Διεθνή

Τους «επόμενους μήνες» η απόφαση για το αν θα παραμείνει στο ΕΛΚ το κόμμα του Όρμπαν

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες για την διατήρηση στις τάξεις του, του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ.



   

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα αποφασίσει τους ερχόμενους μήνες εάν θα διατηρήσει στις τάξεις του το ουγγρικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο συγκέντρωσε απόλυτες εξουσίες με το πρόσχημα της κρίσης του νέου κορονοϊού.

«Δεν ξέρω πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντησή μας, αν θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, τον Ιούνιο ή όχι πριν από τον Σεπτέμβριο. Αλλά η στιγμή για να αποφασίσουμε έχει φτάσει, είναι σαφές», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, με το πρόσχημα της κρίσης της πανδημίας της Covid-19, πήρε το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο στις 30 Μαρτίου για να νομοθετεί με διατάγματα στο πλαίσιο μιας αόριστης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγείρει φόβους για μια αυταρχική μετάβαση σε αυτό το κράτος μέλος.

«Οι ενέργειές του δεν είναι αξιόμεμπτες από μια αμιγώς νομική άποψη. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα της δημοκρατίας», τόνισε ο Τουσκ. «Πόσες φορές στην ιστορία μας είδαμε πολιτικούς να χρησιμοποιούν νόμους που υιοθετήθηκαν ορθώς, για να επεκτείνουν την εξουσία τους; Το γνωρίζετε αυτό στη Γερμανία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ στο Der Spiegel.

«Αν κάποιος θέλει να επωφεληθεί από την κρίση του κορονοϊού για να συγκεντρώσει περισσότερη εξουσία στους πολίτες του ή να πάρει οφέλη για την οικονομία του, αυτό θα ήταν το τέλος της ΕΕ», προειδοποίησε επίσης ο ηγέτης του ΕΛΚ.

Πέρσι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του Fidesz στην πολιτική του ομάδα, αλλά δεν κατάφερε να το αποκλείσει, ιδίως λόγω της αντίθεσης του κόμματος CDU της Άγγελα Μέρκελ.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέκρινε επίσης τη διεξαγωγή στις 10 Μαΐου των προεδρικών εκλογών στη χώρα του, την Πολωνία, παρά την επιδημία.

«Το θεωρώ αυτό απαράδεκτο. Το Σύνταγμά μας απαγορεύει την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Τουσκ, για τον οποίο ο ηγέτης του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, είναι πιο επικίνδυνος από τον Βίκτορ Όρμπαν.

«Ο Όρμπαν μπορεί να είναι κυνικός, αλλά είναι επίσης πραγματιστής. Ο Καζίνσκι, από την άλλη πλευρά, είναι παθολογικά αποφασισμένος να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερη εξουσία», δήλωσε ο Τουσκ.

Το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα στην Πολωνία σχεδιάζει να διεξαγάγει τις προεδρικές εκλογές της 10ης Μαΐου μόνο μέσω επιστολικής ψήφου, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις για αναβολή του λόγω της πανδημίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΕΛΚ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)