to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 01.10.2020

Κοινωνία

«Τους ενοχλεί να ζητάμε τα αυτονόητα»: Η κινητοποίηση των μαθητών με τον φακό του Left (φωτ. - βίντεο)

Στη σημερινή μαθητική κινητοποίηση βρέθηκε το Left.gr και σας μεταφέρει τις εικόνες που κατέγραψε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.


Έχοντας στο πλευρό τους Ομοσπονδίες και Σωματεία οι μαθητές βρέθηκαν στους δρόμους για μία ακόμα φορά με κύριο αίτημα τις ασφαλείς συνθήκες στα σχολεία εν μέσω νέας έξαρσης του κορονοϊού. Κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πλήθος άλλων πόλεων της Ελλάδας - βρείτε εδώ το σχετικό μας θέμα.

Φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Ο φακός του Left.gr βρέθηκε σήμερα ανάμεσα στους μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας και κατέγραψε μερικά από όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν.

«Τους ενοχλεί να ζητάμε τα αυτονόητα»

Η μαθήτρια που παίρνει τον λόγο κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών των εκπροσώπων των σχολείων ξεκαθαρίζει: «Δεν κινητοποιούμαστε για αιτήματα που δεν είναι σημαντικά όπως μας κατηγορούν. Κινητοποιούμαστε διότι θέλουμε λεφτά για την Παιδεία μας, καθηγητές για τα σχολεία μας, διότι θέλουμε ανοιχτά σχολεία που θα μπορούμε να πηγαίνουμε με ασφάλεια και όχι να στιβαζόμαστε περιμένοντας το πότε θα αρρωστήσουμε», τονίζει με αφοπλιστικό τρόπο. 

«Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας τους ενοχλεί», συνεχίζει. «Στην αρχή προσπάθησαν να μας συγκοφαντήσουν αλλά έφαγαν τα μουτρα τους. Το μόνο που κατάφεραν είναι να μας πεισμώσουν. Τους ενοχλεί να ζητάμε τα αυτονόητα», καταλήγει.

«Μας στέλνουν απειλητικά e-mail»

«Είμαστε εδώ για να ταρακουνήσουμε την Αθήνα, για να ακουστούν τα αιτήματά μας», αναφέρει άλλος μαθητής. Αναγκάζεται και εκείνος, να αφιερώσει μέρος του χρόνου που διαθέτει για να τονίσει την προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα των μαθητών. Μάλιστα ο συγκεκριμένος μαθητής καταγγέλει απόπειρα εκφοβισμού μέσω απειλητικών e-mail στο 6ο Γυμνάσιο του Αγίου Δημητρίου. 

Στο πλευρό των μαθητών η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

«Φαίνεται πως για την κυβέρνηση υπάρχουν "καλές" και "κακές" χαμένες ώρες», τονίζει αμέσως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, η οποία συμμετείχε στο πλευρό των μαθητών. Τουλάχιστον 20.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που λείπουν από τα σχολεία καταγγέλει η Ομοσπονδία. Όσο για τον «διάλογο με ανοιχτά σχολεία» που διατείνεται πως επιθυμεί τώρα η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος των γονέων καταγγέλλει πως η υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει ήδη απορρίψει συνάντηση με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων της χώρας.

Μερικές εικόνες όπως τις κατέγραψε ο φακός του Left (βρείτε παρακάτω το σχετικό άλμπουμ με το πλήρες φωτορεπορτάζ):

Διαβάστε επίσης:

Τι ζητούν οι μαθητές

Το προηγούμενο διάστημα έλαβε χώρα μια αρκετά εκτεταμένη δημόσια συζήτηση αναφορικά με το τι πραγματικά ζητούν οι μαθητές με τις μαθητικές καταλήψεις και το αν αυτές είναι υποκινούμενες. Κυβερνητικά στελέχη και δημοσιεύματα αμφισβήτησαν ανοιχτά τις προθέσεις των μαθητών.

Ενδεικτικά, λοιπόν, παραθέτουμε το πλαίσιο αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα ζητά:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.

  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.

  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.

  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.

  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία και σε πορείες και κινητοποιήσεις.

«Θέλουμε, τους γονείς και τους καθηγητές δίπλα μας. Μας χαροποιεί που βαδίζουμε μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, Ενώσεις Εκπαιδευτικών, εργαζόμενους, φοιτητές», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)