to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τουρκμενιστάν: Κλείνει την μυστηριώδη "Πύλη της Κολάσεως"

Εντολή για άμεση κατάσβεση της "Πύλης της Κολάσεως", έδωσε ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας


Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, διέταξε την κατάσβεση της "πύλης προς την κόλαση" που βρίσκεται στη χώρα, μιας φωτιάς που καίει εδώ και δεκαετίες σε έναν τεράστιο κρατήρα αερίου στην έρημο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, σκοπεύσει στην κατάσβεσή της για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, καθώς και μέρος των προσπαθειών αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Χάνουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους για τους οποίους θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε σημαντικά κέρδη και να τους χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της ευημερίας του λαού μας", είπε ο Μπερντιμουχαμέντοφ σε τηλεοπτικό σχόλιο.

Έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να "βρουν λύση για την κατάσβεση της φωτιάς".

Το μυστήριο γύρω από τη δημιουργία του κρατήρα

Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από τη δημιουργία του κρατήρα Darvaza στην έρημο Karakum.

Πολλοί πιστεύουν ότι σχηματίστηκε όταν μια σοβιετική επιχείρηση γεώτρησης πήγε στραβά το 1971.

Αλλά ο Ελληνοκαναδός εξερευνητής Γιώργος Κουρούνης εξέτασε τα βάθη του κρατήρα το 2013 και ανακάλυψε ότι κανείς δεν ξέρει πώς δημιουργήθηκε.

Σύμφωνα με γεωλόγους του Τουρκμενιστάν, ο τεράστιος κρατήρας σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1960 αλλά η φωτιά ξέσπασε τη δεκαετία του 1980.

Ο κρατήρας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Τουρκμενιστάν.

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένου του 2010 όταν ο κ. Berdymukhamedov διέταξε επίσης ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν τις φλόγες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)