to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 02.02.2023

Διεθνή

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών για εξηγήσεις

Πρόκειται για χώρες που αποφάσισαν να κλείσουν τα προξενεία τους για λόγους ασφαλείας ή εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες


Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών για εξηγήσεις. Πρόκειται για χώρες που αποφάσισαν να κλείσουν τα προξενεία τους για λόγους ασφαλείας ή εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες.

Στις ταξιδιωτικές οδηγίες γίνεται λόγος για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη μετά το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία Βέλγιο και Μ. Βρετανία είναι οι έξι χώρες που έχουν κλείσει τα προξενεία τους.

Γενική επίθεση κατά των δυτικών χωρών εξαπέλυσε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, κάνοντας λόγο για «παζάρι» των ΗΠΑ σχετικά με τα αεροσκάφη F-16 και F-35 και για «ψυχολογικό πόλεμο» σε βάρος της Τουρκίας σε σχέση με το κλείσιμο προξενείων λόγω του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μιλώντας κατά τη Συνάντηση Αξιολόγησης της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της δημοκρατίας, κλείνοντας τις διπλωματικές τους αποστολές με το πρόσχημα της τρομοκρατικής απειλής, χωρίς να προσκομίσουν κανένα στοιχείο.

«Η Αμερική και η Δύση δεν θέλουν να είμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι. Ξεκίνησαν αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο την ημέρα που ανακοινώσαμε ότι σχεδιάζαμε να δεχτούμε 60 εκατομμύρια τουρίστες και λάβαμε έσοδα 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό», δήλωσε ο υπουργός στην Αγκυρα.

Ο κ. Σοϊλού πρόσθεσε ότι «καμία από τις χώρες που διακήρυξαν ανοιχτά την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων και κατονόμασαν τους τόπους τέτοιων περιστατικών, δεν ήρθε σε επαφή με κάποια από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας».

Με μια αόριστη ακόμη αναφορά κατηγόρησε «γνωστό πρεσβευτή» ότι ενορχηστρώνει το κλείσιμο προξενείων Δυτικών χωρών «με την πρόφαση του κενού ασφαλείας».

Βέλη κατά Μπάιντεν

Στη συνέχεια, στρέφοντας τα πυρά του κατά των ΗΠΑ, ο κ. Σοϊλού έκανε λόγο περί «δήθεν φίλων και συμμάχων» που κάνουν «παζάρια μαζί μας για τα F-16 και τα F-35 και μας λένε “εμείς θέλουμε, αλλά τι θα γίνει στη Γερουσία δεν ξέρουμε”», είπε, με σαφή στόχο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Εσείς ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε; Ποιον πάτε να ξεγελάσετε; Εσείς ποιο παιχνίδι παίζετε;» είπε σε μία καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία εντός κρατικής εκδήλωσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί ο κ. Σοϊλού. Κατηγόρησε περαιτέρω τις ΗΠΑ ότι ενισχύουν τις κουρδικές οργανώσεις και δεν θέλουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία των Τούρκων: «Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που τροφοδοτούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που τροφοδοτούν το PKK-PYD. Η Αμερική και η Δύση, που τροφοδοτούν εδώ και χρόνια χρήματα, υλικοτεχνική υποστήριξη και ανθρώπινο δυναμικό, δεν εγκατέλειψαν το όνειρό τους να ιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος. Η Αμερική και η Δύση δεν θέλουν να είμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι σε αυτήν την περιοχή», ισχυρίστηκε σε ξέσπασμα που έμοιαζε με εκείνα του ηγέτη του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Βρίσκεστε πίσω από τη 15η Ιουλίου, αντιμετωπίζουμε μια διεθνή επιχείρηση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)