to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 29.01.2017

Πολιτική

Αντιδράσεις μετά την τουρκική πρόκληση στα Ίμια - Δ. Βίτσας: Τα ελληνικά σύνορα είναι και θα είναι απαραβίαστα

Τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε το πρωί τη Κυριακής να προσεγγίσει τα Ίμια - Αποχώρησε μετά από προειδοποίηση - Γ. Αμανατίδης: Έχουν γίνει κινήσεις, ενημερώθηκαν και οι ευρωπαϊκές χώρες για την παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων - «Τα ελληνικά σύνορα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, «χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης» - Να σεβαστεί την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία κάλεσε την Άγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην πορτογαλική τηλεόραση APTP - Όλες οι αντιδράσεις


Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας  στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι η παραβίαση των χωρικών υδάτων από τη γείτονα αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, με ετοιμότητα, με νηφαλιότητα και με επαγρύπνηση. «Έχουν γίνει κινήσεις, ενημερώθηκαν και οι ευρωπαϊκές χώρες για την παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας με αιχμή τη δικαστική απόφαση για μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Το συμβάν

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περίπου στις 11 το πρωί το συγκρότημα των νήσων Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην περιοχή υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης για την απομάκρυνσης τους και έτσι τα τουρκικά σκάφη αποχώρησαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ: Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού.


 

Δ. Βίτσας: Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια, είναι και θα είναι απαραβίαστα

Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης", διεμήνυσε "προς όλες τις κατευθύνσεις πέραν των ελληνικών συνόρων ", ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. "Η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας", σχολίασε περαιτέρω μιλώντας στην Ξάνθη.

"Η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού. Οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων", συνέχισε. "Για την Ελλάδα αποτελεί δύναμη, οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πάνω απ' όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο", επισήμανε.

Με μία ανάρτηση στο διαδίκτυο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τη σημερινή προκλητική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας στα Ίμια:

«Η 'Αγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με δύο γεγονότα: - Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. - Δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο», ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ.

Το ΚΚΕ καταγγέλει την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκικά πολεμικά σκάφη με την παρουσία των επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έλαβε χώρα την Κυριακή 29 Γενάρη.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Η ενέργεια αυτή - 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, – αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που προστίθεται στις διαδοχικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν πρόσφατα από την Άγκυρα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, που ζήτησαν προστασία – άσυλο στη χώρα μας.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες να περάσει κλίμα εφησυχασμού δεν αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της κατάστασης, που διαμορφώνουν οι τουρκικές επιδιώξεις για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή , τη Βόρειο Αφρική , την Ανατολική Μεσόγειο. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι θέσεις που παρουσιάζουν ως εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή μιλούν για «Ευρωπαϊκά» ή και «ΝΑΤΟικά» σύνορα στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες και δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Η ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο όχι μόνο δεν εμποδίζει, αλλά αποθρασύνει την τουρκική επιθετικότητα. Οι εξελίξεις επιβάλλουν ουσιαστική λαϊκή ενημέρωση και ετοιμότητα, ενίσχυση της πάλης για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δυνάμωμα της κοινής πάλης Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων ενάντια στις αστικές τάξεις και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα τους».

Ψυχραιμία ναι, αδράνεια και αφωνία όχι, τονίζει η Φ. Γεννηματά

Στις αυξημένες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο αναφέρεται με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά.

«Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με αυτοσυγκράτηση. Ψυχραιμία ναι, αδράνεια και αφωνία όχι, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις έστω και αν αυτές αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.

Είναι απαραίτητο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, για τις απαράδεκτες χθεσινές κινήσεις της Τουρκίας. Επίσης επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση της κ. Μογκερίνι και των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων.

Τονίζοντας την αυτονόητη αρχή ότι τα σύνορα της Ελλάδας προς την γειτονική αυτή χώρα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα και κάθε πράξη απειλής ή παραβίασης τους είναι πράξη στρεφόμενη κατά τις ίδιας της Ένωσης.

Η κοινοτική αλληλεγγύη δεν επιτρέπει την σιωπή και την ανοχή απέναντι σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες», υπογραμμίζει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η δήλωση της Μ. Παπαδοπούλου, εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ:

«Εικοσιένα χρόνια από τη νύχτα της κρίσης στα Ίμια και την ηρωική θυσία των τριών Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Παναγιώτη Βλαχάκου και του Έκτορα Γιαλοψού, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποτίνουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους. Οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας. Η Τουρκία δυστυχώς και σήμερα συνεχίζει τις προκλήσεις και τους τυχοδιωκτικούς λεονταρισμούς, υποτιμώντας τις συνέπειες. Η Τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ή να ανεχθεί απαράδεκτες ενέργειες ή διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο twitter για την τουρκική πρόκληση:

Ο Ερντογάν κάνει ξανά λάθος. Ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια και δεν θα φτάσουν ποτέ με πυραυλάκατο.

 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για το περιστατικό

Σύμφωνα με ανάρτηση, που συνοδεύεται από 20 φωτογραφίες, στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι τρεις αρχηγοί των Όπλων μετέβησαν στα Ίμια.

Η ανακοίνωσή όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα αναφέρει: «Ο ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιθεώρησαν τη ναυτική βάση Aksaz στις 29 Ιανουαρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τούς μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ. Ο Στρατηγός Ακάρ, δήλωσε ότι ως Τουρκικός Στρατός, δρούμε πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο.  Επιπλέον τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια.

 

Η είδηση κάνει τον γύρο όλων των μεγάλων τουρκικών ΜΜΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)