to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:05 | 27.09.2022

Πολιτική

Τουρκικό διάβημα για τα τεθωρακισμένα - Αντίδραση Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Βασιζόμενη στα δημοσιεύματα περί μεταφοράς ελληνικών τεθωρακισμένων η Τουρκία εξέδωσε διάβημα τη Δευτέρα προς την Ελλάδα, ενώ η χώρα μας «απασχόλησε» ιδιαίτερα και το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ερντογάν, με τον ίδιο τον πρόεδρο να καταφεύγει ξανά σε εμπρηστικές δηλώσεις που επιχειρούν να διαμορφώσουν ατμόσφαιρα κλιμάκωσης. Απάντηση από την ελληνική διπλωματία. Ο Έλληνας πρέσβης που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις από την Άγκυρα επεσήμανε πως «δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της».


Στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο έχει επικεντρωθεί κατά τις τελευταίες της η Άγκυρα. Αυτή τη φορά, μέσω διαβήματος, η τουρκική πλευρά διαμαρτύρεται επισήμως προς την Ελλάδα βασιζόμενη στα δημοσιεύματα περί μεταφοράς ελληνικών τεθωρακισμένων, θέμα που βρίσκεται στις πρώτες ειδήσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα αναφερόμενος σε «προκλήσεις» της, όπως ισχυρίστηκε, και υποστήριξε ότι «οι στρατιωτικές αναπτύξεις - που μοιάζουν με κατοχή - ξένων χωρών σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε βασικά να ενοχλούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς». Πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε καλά ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν και εξαπέλυσαν Έλληνες πολιτικούς εναντίον μας είναι να εμποδίσουν το πρόγραμμά μας για την οικοδόμηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας».

Κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης

Ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία και η τουρκική πλευρά διαμαρτυρήθηκε με κάθε επισημότητα για την μεταφορά οπλισμού στη Λέσβο και τη Σάμο, η οποία τις τελευταίες ώρες είναι κυρίαρχο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα απαντούν: «Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Θεοδωρικάκος: «Τα επαναλαμβανόμενα τουρκικά fake news δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα» 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο twitter απάντησε στο ανυπόστατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας SABAH περί δήθεν ύπαρξης και δεύτερου στρατοπέδου Κούρδων τρομοκρατών στο Λαύριο. Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Η συνεχής κατευθυνόμενη επανάληψη των fake news σε τούρκικα μέσα μαζικής ενημέρωσης για στρατόπεδα τρομοκρατών στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πρόκειται για μυθεύματα και το γνωρίζει όλος ο κόσμος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)