to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:50 | 23.07.2020

Πολιτική

«Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο», ελπίδες για αποκλιμάκωση

Χθες, Τετάρτη 22/7, Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν στην παράνομη NAVTEX της Άγκυρας για σεισμογραφικές έρευνες νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την έκδοση κοινής NAVTEX για την ίδια περιοχή ερευνών - Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει διαδοχικά τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις


Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό τις τουρκικές κινήσεις. Ο τουρκικός στόλος μένει εν πολλοίς αμετακίνητος στη θέση του, παρά τον διπλωματικό πυρετό και την παρέμβαση του Βερολίνου. Μεταδίδονται πάντως πληροφορίες για επιστροφή ορισμένων τουρκικών υποβρυχίων στη βάση τους. Εάν επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν να είναι η πρώτη θετική ένδειξη για αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν το απόγευμα της Τετάρτης αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε επίπεδο πολιτικής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες είχε μεταξύ άλλων συνομιλία και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανοίγει με μεγάλη καθυστέρηση  κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις.

Την Τετάρτη Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν στην παράνομη NAVTEX της Άγκυρας για σεισμογραφικές έρευνες νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την έκδοση κοινής NAVTEX για την ίδια περιοχή ερευνών. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει έρευνα σε θαλάσσια περιοχή «η οποία ανήκει σε υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ».

O Δημ. Τζανακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ της BILD 

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέτρεψε την τελευταία στιγμή το βράδυ της Τρίτης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε την Τετάρτη δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», με τον τίτλο: «Τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν ήταν ήδη εν πλω. Η Μέρκελ σταματά στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962»: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση - την οποία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Τζανακόπουλος, κάλεσε την Τετάρτη την κυβέρνηση να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ρεπορτάζ της BILD για θερμό επεισόδιο που φέρεται να απέτρεψε χθες η Μέρκελ.

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με τον τρόπο με τον οποίο πήρε θέση η Ουάσινγκτον στην ελληνοτουρκική ένταση εξέφρασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός για τις αρκετές πρωτοβουλίες του υπέρ των συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που "αμφισβητεί" αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά» τόνισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σε ανάρτησή του στο twitter.

Προχθές είχε έρθει η πρώτη διεθνής αντίδραση από τις ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντά σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών και να κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα» στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν

Στο μεταξύ, τηηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε το απόγευμα της Τετάρτης 22/7 ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Η επαφή αυτή αποτελεί συνέχεια των κινήσεων που πραγματοποιεί από χθες η ελληνική πλευρά σε διεθνές επίπεδο, δημοσιοποιώντας την τουρκική προκλητικότητα. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, δήλωνε από το Βερολίνο ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνον εφόσον η Αγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)