to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 11.03.2020

Κοινωνία

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε και προκάλεσε ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού στην Κω (βίντεο)

«Είναι στα δικά μας [χωρικά ύδατα] και μας χτύπησε», ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των επιβαινόντων στο ελληνικό σκάφος - Επιπλέον, σήμερα, τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε υπερπτήση σε χαμηλό ύψος πάνω από τον ¨Εβρο - Τι δηλώνει η κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο η τουρκική ηγεσία - Αλ. Τσίπρας: Απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά


Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος τα ξημερώματα της Τετάρτης ανοιχτά της Κω.

Βίντεο ντοκουμέντο από το περιστατικό ανέβασε στο twitter η ανταποκρίτρια της Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου. Κατά τις πρώτες πληροφορίες από τη σύγκρουση υπέστη μικρές ζημιές το ελληνικό σκάφος.

«Είναι στα δικά μας [χωρικά ύδατα] και μας χτύπησε, πίσω… μας έσπασε τα ρέλια», ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των επιβαινόντων στο ελληνικό σκάφος. «Ενώ όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι ήρεμα στο Αιγαίο, επειδή δεν φτάνουν λέμβοι με πρόσφυγες στα νησιά, η Ελλάδα παρενοχλήθηκε επικίνδυνα από τουρκικό σκάφος», έγραψε η δημοσιογράφος στη λεζάντα. (Πηγή: mixanitouxronou.gr)

Για σαφή πρόθεση εμβολισμού του περιπολικού σκάφους κάνει λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο: «Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

Αλ. Τσίπρας: Απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο η τουρκική ηγεσία

«Οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, τονίζει:  «Οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία. Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή. Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Γ. Πλακιωτάκης: Η Τουρκία είχε στόχο να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

Με αφορμή το συμβάν στην Κω, κατά το οποίο Τουρκική ακταιωρός πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς εμβόλισε σκοπίμως περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια. Για μία ακόμη φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας. Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα».

Το ΥΠΕΞ απαντά στις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για  το περιστατικό στην Κω

Απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές χαρακτηρίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που παρομοίασε τις ελληνικές αρχές στον Έβρο με τους ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το περιστατικό με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα ανοιχτά της Κω.  Ειδικότερα, ο Ερντογάν είπε: "Μπροστά το ελληνικό πλοίο, πίσω το τουρκικό. Αυτό το σκάει, κι εμείς το κυνηγάμε. Από δω και έτσι θα γίνεται". Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέκρινε τις εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με "θηριωδίες των Ναζί" στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. "Δεν έχει καμία διαφορά αυτό που έκαναν οι Ναζί με τις εικόνες από τα ελληνικά σύνορα", είπε.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας». Τονίζει ακόμη ότι «αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής». «Ορίων και λογικής», καταλήγει η ανακοίνωση, «που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Νωρίτερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Πέτσας, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις για τις τουρκικές ενέργειες και τις δηλώσεις του Ερντογάν, επισημαίνοντας πως για το ζήτημα «ενημερώνονται όλοι οι εταίροι μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει συνεχώς το κλίμα με τις δηλώσεις του, ενώ αναφορικά με τον Έβρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο. «Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», τόνισε για να προσθέσει ότι από την η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της.

Ν. Σαντορινιός: Επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας που είχε σαφή σκοπό τον εμβολισμό του Ελληνικού Σκάφους

Δήλωση του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιού, για τον εμβολισμό Σκάφους από Τουρκική Ακταιωρό:

«Το σημερινό περιστατικό σύγκρουσης σκάφους ΛΣ- ΕΛΑΚΤ με Τουρκική ακταιωρό αποτελεί μια προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας που είχε σαφή σκοπό τον εμβολισμό του Ελληνικού Σκάφους.

Ελπίζουμε όλα τα Στελέχη που επέβαιναν στο σκάφος και απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, θάρρος, δεινή επιχειρησιακή ικανότητα και υψηλό φρόνιμα, να είναι καλά στην υγεία τους.

Το Λιμενικό Σώμα, στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ελληνικών θαλασσών, έχει τη γνώση και την εμπειρία να ξεπερνά τις προκλήσεις και να υπηρετεί με ήθος και αφοσίωση το σκοπό της διαφύλαξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτές τις ώρες χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)