to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 30.01.2023

Διεθνή

Τουρκικές εκλογές: Στις 13/2 ανακοινώνεται ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης

Ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου ανακοίνωσε την ημερομηνία της κοινής υποψηφιότητας της αντιπολίτευση για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία - Περισσότερους από 2.300 στόχους έχει θέσει ο αντιπολιτευτικός συνασπισμός με το βλέμμα στις εκλογές


Την ημερομηνία που θα ανακοινώσει η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης τον κοινό υποψήφιο που θα σταθεί απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν, ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία -και πιθανότερος υποψήφιος- Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα με τίτλο «Το τραπέζι των ηγετών» του αντιπολιτευόμενου καναλιού HalkTv, ο Κιλιτζντάρογλου, είπε ότι στις 13 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει νίκη της αντιπολίτευσης αν υπάρξει κοινός υποψήφιος έξι κομμάτων, απάντησε ότι «φυσικά και μπορεί. Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν»

Σε ερώτηση αν εκείνος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος εκ μέρους του κόμματός του απάντησε διπλωματικά, «κάθε κόμμα θέλει φυσικά να δει τον δικό του αρχηγό. Τα μέλη του ΛΡΚ, θέλουν επίσης να δουν τον αρχηγό τους ως υποψήφιο για την προεδρία. Το κυριότερο εδώ είναι να ενωθούν οι έξι ηγέτες και να αποφασίσουν μαζί», είπε.

Yπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία και να επιλέξει τον δικό της υποψήφιο που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Ερντογάν.

Οι στόχοι του αντιπολιτευτικού συνασπισμού

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε σήμερα πως, αν έρθει το Μάιο στην εξουσία, η χώρα θα επιστρέψει σ' ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς, με τον πρόεδρο σε τιμητικό ρόλο και για μία μόνο θητεία διάρκειας επτά ετών.

Στο πρόγραμμα που παρουσίασαν στην Άγκυρα, ένα έγγραφο 240 σελίδων που περιέχει περισσότερους από 2.300 στόχους, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης εννοούν να περιορίσουν πολύ την εκτελεστική εξουσία του προέδρου καταργώντας κυρίως τα προεδρικά διατάγματα και με τον πρωθυπουργό να εκλέγεται από το κοινοβούλιο.

Τα έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), συνασπίσθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο - την Εθνική Συμμαχία, που αποκαλείται επίσης «Τραπέζι των Έξι»- ώστε στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του αρχηγού του κράτους.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο πρόεδρος Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, θα διεξαχθούν μαζί με τις βουλευτικές.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν αρχικά πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, έγινε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, εκλεγμένος για πρώτη φορά με άμεση καθολική ψηφοφορία, και επανεξελέγη το 2018. Το 2017, μια συνταγματική αναθεώρηση διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του.

Η αντιπολίτευση υπόσχεται, αν εκλεγεί, ότι η αναθεώρηση του συντάγματος θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να την εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων - 400 ψήφους από τους 600 βουλευτές.

Η αντιπολίτευση λέει επίσης πως θέλει να καταργήσει τα προεδρικά διατάγματα, τα οποία χρησιμοποίησε τακτικά ο Ερντογάν για να απολύει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, ή για να καταγγείλει το 2021 τη Συμβαση της Κωνσταντινούπολης, που επιβάλλει τη δίωξη αυτών που ασκούν βία εναντίον των γυναικών.

Ο πρόεδρος δεν θα μπορεί πλέον ούτε να αντιτάξει το βέτο του σε ένα νόμο που συζητείται από το κοινοβούλιο, όμως θα μπορεί να αναπέμπει το νόμο αυτό στους βουλευτές, αν θέλει να τον αμφισβητήσει.

Η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται επίσης πως κάθε δίωξη σε βάρος πολιτικού κόμματος με στόχο την απαγόρευσή του θα πρέπει να έχει το πράσινο φως του κοινοβουλίου.

Τέλος, σε μια συμβολική απόφαση, η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται την επιστροφή της προεδρίας στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο Τσανκαγιά. Ο Ερντογάν κατασκεύασε σε λόφο έξω από την Άγκυρα ένα προεδρικό μέγαρο με περισσότερα από 1.100 δωμάτια, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2014 και περιλαμβάνει τζαμί, βιβλιοθήκη και χειμερινό κήπο.

Πηγή: news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)