to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 22.02.2013

Διεθνή

Τουρκία: Υποβιβάζεται ο ρόλος του Στρατού στο νέο Σύνταγμα

Τα τουρκικά κόμματα φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε περιστολή του σημαντικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων με το νέο Σύνταγμα, θέτοντάς τις υπό τον άμεσο πολιτικό έλεγχο του υπουργείου Αμυνας και υποβιβάζοντας τη θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με πηγές από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση


Τα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουν επισήμως καμία ανακοίνωση μέχρι να καταλήξουν στην πρότασή τους.

«Υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα που συντάσσουν το νέο κείμενο. Πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο δεν θα υπάρξουν διαφορές επειδή ο επιδιωκόμενος στόχος είναι ένα Σύνταγμα των πολιτών, πιο δημοκρατικό» ανέφερε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων τελεί αυτή τη στιγμή υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και οι ενέργειές του δεν υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας.

Στο μελλοντικό σύνταγμα, «ο στρατός θα διατηρήσει τη θέση του, αλλά υπό την ευθύνη του πολιτικού θεσμού, όπως συμβαίνει στις δυτικές χώρες» εξήγησε η κοινοβουλευτική πηγή.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Hürriyet, συμφωνία έχει επέλθει και στην υποβάθμιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK). Αντί για συνταγματικό σώμα, όπως είναι σήμερα, θα είναι συμβουλευτικό όργανο της εκτελεστικής εξουσίας.

Αν και στα σημεία αυτά υπάρχει συμφωνία, τα τουρκικά πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο δυσκολεύονται να εκπονήσουν ένα κοινό κείμενο λόγω των διαφορών τους σε πολλά άλλα ζητήματα, όπως ποιος θα είναι ο νέος ορισμός της υπηκοότητας και ποια δικαιώματα θα αναγνωριστούν στην κουρδική μειονότητα.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει πως οι συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τον Απρίλιο. Μετά την ημερομηνία αυτή, το κυβερνών κόμμα, το AKP, θα καταθέσει τη δική του πρόταση αναθεώρησης στο κοινοβούλιο, όπου έχει την πλειοψηφία, προειδοποίησε επίσης ο Ερντογάν.


Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)