to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 07.10.2014

Διεθνή

Τουρκία: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε διαδήλωση Κούρδων

Ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα στο Μους στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης που πραγματοποίησαν Κούρδοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επέμβει στρατιωτικά προκειμένου να εμποδίσει την κατάληψη της συριακής πόλης Κομπάνι, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Οι συνθήκες του θανάτου του 25χρονου άνδρα δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.

Η εφημερίδα Hürriyet μετέδωσε ότι τον πυροβόλησαν άγνωστοι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι επλήγη στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ταραχές ξέσπασαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και διαδηλωτών που καταγγέλλουν την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η αστυνομία επενέβη κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, κυρίως στη συνοικία Γκάζι, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και βάζοντας φωτιά σε δύο λεωφορεία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε μια άλλη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, στο Καντικιόι, όπως επίσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ – την άτυπη «πρωτεύουσα» των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία –, το Μαρντίν και στην Αττάλεια (νότια).

Το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (ΗDP) κάλεσε χθες το βράδυ όλους τους Κούρδους της χώρας να διαδηλώσουν στους δρόμους.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Καλούμε τους πολίτες μας να καταλάβουν τους δρόμους, να καταγγείλουν τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και την θέση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (του κυβερνώντος AKP) απέναντι στο Κομπάνι» ανέφερε το κουρδικό κόμμα σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Επεισόδια σημειώθηκαν από χθες το βράδυ κυρίως στην Κωνσταντινούπολη όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα, πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα.

Στα Άδανα στη νοτιοανατολική Τουρκία, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.


Στις Βρυξέλλες – πέραν της διαδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – τουλάχιστον 200 Κούρδοι διαδήλωσαν στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, ζητώντας την ανάληψη αποφασιστικής δράσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Κούρδοι διαδήλωσαν επίσης χθες στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν χθες στο Κομπάνι και κατέλαβαν πολλές συνοικίες όπου οι μάχες συνεχίστηκαν και σήμερα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από την τουρκική μεθόριο.

Παρά το πράσινο φως της τουρκικής εθνοσυνέλευσης η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη να αρχίσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός το οποίο προκαλεί την οργή των Κούρδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)