to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 01.03.2017

Διεθνή

Τουρκία: Στο ΕΔΑΔ οι προσφυγές κρατούμενων δημοσιογράφων και πολιτικών αν δεν δοθούν απαντήσεις από την τουρκική δικαιοσύνη

Το ΕΔΑΔ θα εξετάσει τις προσφυγές κρατούμενων δημοσιογράφων και πολιτικών στην Τουρκία, αν δεν τους δοθούν απαντήσεις από την τουρκική δικαιοσύνη


Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση των δημοσιογράφων που έχουν προφυλακιστεί στη χώρα αυτή είναι ένα "κρίσιμο ζήτημα" και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάσει τις περιπτώσεις του καθενός από αυτούς, αν δεν τους δοθεί η δυνατότητα να προσφύγουν στις δικαστικές αρχές της χώρας τους.

Το θέμα είναι "κρίσιμο" επειδή δημοσιογράφοι και κοινοβουλευτικοί έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση "εδώ και πολλούς μήνες", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Στρασβούργο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

"Αν οι περιπτώσεις τους δεν εξεταστούν σύντομα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Δικαστήριο εδώ στο Στρασβούργο (το ΕΔΑΔ) θα αναρωτηθεί πιθανότατα αν πρόκειται για μια αποτελεσματική εσωτερική διαδικασία και απλούστατα θα αρχίσει να εξετάζει τις προσφυγές τους", τόνισε.

Ο Μποζντάγ υπενθύμισε νωρίτερα ότι πρόσφατα συγκροτήθηκε στην Άγκυρα μια ειδική επταμελής επιτροπή, στην οποία μετέχουν και τρεις δικαστές, η οποία είναι αρμόδια να συγκεντρώσει τις προσφυγές που σχετίζονται με ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Τουρκία λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης -- μεταξύ αυτών είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το κλείσιμο οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης. "Είναι μια πολύ αποτελεσματική εσωτερική διαδικασία που εφαρμόζει η Τουρκία" επέμεινε ο Τούρκος υπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γιάγκλαντ.

Ο τελευταίος υπενθύμισε ότι η επιτροπή αυτή θα πρέπει να ασκήσει το έργο της απολαμβάνοντας πλήρη ανεξαρτησία.

Από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι και έχουν απολυθεί χιλιάδες άλλοι στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων. Στα τέλη Ιανουαρίου το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 5.300 Τούρκοι προσέφυγαν σε αυτό διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή στη χώρα τους και υπενθύμισε ότι οι ενάγοντες θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για να κρίνει αν είναι νόμιμα τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Όταν ερωτήθηκε για την περίπτωση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο οποίος προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για "τρομοκρατική προπαγάνδα", ο Μποζντάγ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο. Είπε μόνο ότι "οι έρευνες αυτές διαξάγονται από ένα αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)