to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 29.05.2018

Οικονομία

Τουρκία: Σταθεροποίηση των αγορών μετά από χθεσινή κίνηση της κεντρικής τράπεζας

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλό επίπεδο πέντε μηνών, καθώς οι επενδυτές πουλούσαν τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού εν μέσω της νέας πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία, ενώ οι τουρκικές αγορές σταθεροποιήθηκαν μετά τη χθεσινή κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.


Σε μία συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, η τουρκική λίρα διατηρούσε σε γενικές γραμμές τα χθεσινά κέρδη της 2,7%, καθώς οι επενδυτές στο Λονδίνο ετοιμάζονταν να συναντηθούν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την 'Αγκυρα. Το τουρκικό νόμισμα βρήκε στήριξη στη χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει τις συμφωνίες ρέπος για διάρκεια μίας εβδομάδας ως το βασικό μέσο χρηματοδότησης των τραπεζών, με τους επενδυτές να καλωσορίζουν την κίνηση απλοποίησης της νομισματικής πολιτικής μετά από χρόνια που χρησιμοποιούνταν διάφορα επιτόκια.

Αναλυτής της UBP δήλωσε ότι το μέτρο αυτό, που θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουνίου, ήταν απρόσμενα θετικό. «Το επιτόκιο για την παροχή ρευστότητας είναι τώρα 19,5%, που σημαίνει ότι αν υπάρξει και άλλη περίοδος εκροών κεφαλαίων και αδυναμίας, αυτό είναι το επίπεδο που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα επιτόκια της αγοράς».

Οι τιμές των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια έκαναν επίσης ράλι σε όλες τις διάρκειες, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν τα πιο μακροπρόθεσμα. Η τιμή του ομολόγου, με διάρκεια έως το 2045, αυξήθηκε πάνω από 2 σεντς στα 93,5 σεντς στο δολάριο, που είναι υψηλό επίπεδο 2,5 εβδομάδων. Η μέση διαφορά των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων από τα αντίστοιχα ομόλογα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στις 384 μονάδες βάσης (3,84 ποσοστιαίες μονάδες), χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δείκτη της JPMorgan.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)