to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 10.06.2013

Διεθνή

Τουρκία: Οι «capulcu» επιμένουν να αντιστέκονται, να διεκδικούν, να διαδηλώνουν

Συνεχίζονται για 10η ημέρα οι λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την άγρια καταστολή - σε αντιδιαδηλώσεις καλεί τους οπαδούς του ο Ερντογάν που προανήγγειλε συνάντηση με κάποιους από τους διαδηλωτές την Τετάρτη


Τρίτη 11/6

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στην πλατεία Ταξίμ - Live Streaming

Μαρτυρία από Ταξίμ σήμερα το πρωί: ο Ηλ. Χρονόπουλος μιλά στο Κόκκινο 105,5 (+ φωτορεπορτάζ)

 Live stream από το Reuters

Συνεχίζει να χτυπά η καρδιά της εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ, την Άγκυρα και άλλου, την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιεί με αλαζονεία ότι «η υπομονή του έχει και τα οριά της» αποκαλώντας τους διαδηλωτές «πλιατσικολόγους» («capulcu»). Το ετερόκλητο και πολύμορφο κίνημα διαμαρτυρίας (που περιλαμβάνει από τη ριζοσπαστική Αριστερά και το οικολογικό κίνημα μέχρι κεμαλιστές και αλεβίτες)  ξεκίνησε με αφορμή την υπεράσπιση του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και εξελίχθηκε σε λαϊκή εξέγερση κατά  του αυταρχισμού της ισλαμικής - νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Ερντογάν.

Την Δευτέρα 10/6 ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με κάποιους διαδηλωτές, αλλά ταυτόχρονα χαρακτήρισε «παράνομες» τις διαδηλώσεις εναντίον του και «νόμιμες» όσες είναι υπέρ του...  Διαβάστε και μια ενδιαφέρουσα ανάλυση: Oι Σταύρος Λυγερός και Κώστας Μελάς για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Την Κυριακή 9/6 συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις καθώς και η βίαιη καταστολή από την πλευρά της αστυνομίας, που έως τώρα έχει προκαλέσει το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 5.000.  Με αντλίες νερού και ρίψη χημικών επιχείρησε να διαλύσει τη συγκέντρωση στην Άγκυρα:

Στην πλατεία Ταξίμ πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε όγκο διαδήλωση, με χιλιάδες κόσμου να ζητούν την παραίτηση Ερντογάν. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έχουν στρατοπεδεύσει σε σκηνές, ελέγχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος γύρω από την πλατεία, με τους δρόμους προσέγγισης να είναι κλειστοί. Η αστυνομία έχει αποσυρθεί εντελώς από την περιοχή, αλλά τα αστυνομικά οχήματα με την δυνατότητα ρίψης νερού διατηρούνται εκεί μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Αντι-διαδηλώσεις Ερντογάν

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετείχε σε έξι μεγάλες συγκεντρώσεις την Κυριακή, ως αντίμετρο απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Χιλιάδες οπαδοί του κόμματος «Δικαισύνης και Ανάπτυξης» κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν «Allahu Akbar» (Ο Θεός είναι μεγάλος), ακούγοντας τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι επιτίθενται σε γυναίκες που φορούν μαντίλες και βεβηλώνουν τα τζαμιά μπαίνοντας με μπουκάλια μπύρας σε αυτά. Διαδηλωτής της πλατείας Ταξίμ, σχολιάζοντας το απιελητικό κάλεσμα του Ερντογάν, απάντησε πως ο Ερντογάν «δεν επιθυμεί τη συναίνεση αλλά την επιβολή των  δικών του κανόνων». «Όσο κι αν θέλει να συμβιβαστούμε, εμείς δεν παραιτούμαστε!» υπογράμμισε μιλώντας στο δίκτυο «Russia Today», απ' όπου και το παραπάνω βίντεο.

Σύμφωνα με καταγγελλία του επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Αστυνομικών (Emniyet-Sen), Φαρούκ Σεζέρ, από το ξέσπασμα της εξέγερσης έχουν αυτοκτονήσει έξι αστυνομικοί. Ο συνδικαλιστής, μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, υποστηρίζει πως οι συνάδελφοί του έχουν γίνει στόχος έντονων επικρίσεων για την υπερβολική χρήση βίας και τις πρακτικές που ακολούθησαν στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Ο Σεζέρ υποστηρίζει πως οι τούρκοι αστυνομικοί εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις τελευταίες ημέρες κάτω από ακραίες συνθήκες. «Η βία που βλέπετε είναι η αντανάκλαση της βίας που έχουν υποστεί οι ίδιοι οι αστυνομικοί μετά από 120 ώρες συνεχούς εργασίας» δήλωσε ο Σεζέρ.

A beaten and shocked demonstrator cries in pain on June 9, 2013.(AFP Photo / Marco Longari)

Protesters run on June 9, 2013.(AFP Photo / Marco Longari)

Demonstrators clash with police during a protest against Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan and his ruling Justice and Development Party on June 1, 2013. (AFP Photo / Adem Altan)

Τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς με συμμετοχή της Δέσποινας Χαραλαμπίδου και του Ηλία Χρονόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.

Το χρονικό της εξέγερσης από το LEFT.gr, με βίντεο φωτογραφίες και πλούσιο ρεπορτάζ, ΕΔΩ.

Το link του καναλιού του Hayat που εκπέμπει επί 24ωρου βάσεως  τα γεγονότα: http://www.evrensel.net/ // Ένα βίντεο 7 λεπτών στο οποίο συνοψίζεται η πρώτη βδομάδα αντίστασης στην Κωνσταντινούπολη // Άρθρο του Νικόλα Σεβαστάκη στην «Αυγή της Κυριακής» για τον αυταρχισμό του Ερντογάν // Μια διαφωτιστική συνέντευξη: «Το Ταξίμ είναι η εξέγερση της γενιάς που μεγάλωσε με τον Ερντογάν» //  Το αφιέρωμα των «Ενθεμάτων» της «Αυγής» στην τουρκική εξέγερση // Ένα ενδιαφέρον φωτορεπορτάζ ΕΔΩ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)