to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 07.10.2021

Διεθνή

Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει την πρωτιά, δείχνει για πρώτη φορά δημοσκόπηση

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2023 στην Τουρκία, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει όλο και πιο δύσκολο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.


Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήχθη στην Τουρκία, τον περασμένο μήνα, δείχνουν ότι το εκλογικό ποσοστό που συγκεντρώνει η συμμαχία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους υπολείπεται από εκείνο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Konda, αν γινόταν σήμερα εκλογές, η «Λαϊκή Συμμαχία» του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερτνογάν με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα λάμβανε ποσοστό 41,6%, έναντι του 44,1% που θα λάμβανε η «Εθνική Συμμαχία» του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του συντηρητικού δεξιού Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που εμφανίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει την πρωτιά στην εκλογική κούρσα και να μην εκλέγεται αν γίνονταν τώρα εκλογές, ακόμη και με τη στήριξη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα προγραμματίζονται, αν διεξαχθούν κανονικά, για το 2023.

Το ποσοστό της συμμαχίας Ερντογάν - Μπαχτσελί είχε καταγραφεί από την ίδια εταιρεία στο 46,5% τον Ιούνιο και στο 45,4% τον Ιούλιο.

Στην ίδια έρευνα της Konda, το ποσοστό του ΑΚΡ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 36,1% έναντι του 32,7% που ήταν τον Ιούλιο.

Στην παράσταση νίκης, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι ο Ερντογάν δεν θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές φθάνει στο 64%.

Το ποσοστό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης διαμορφώνεται στο 8,9%.

Υποχώρηση σημείωσε ωστόσο και το ποσοστό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, που διαμορφώθηκε στο 24,8% (έναντι του 25,6% τον Ιούλιο).

Αντιθέτως ενισχύει τη θέση του το ΙΥΙ της Ακσενέρ που φτάνει το 19,3% (από 15,7% που ήταν τον Ιούλιο).

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καταγράφει ποσσοτό 11,7%, ενισχυμένο κατά 0,5% από το 11,2% που λάμβανε τον Ιούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)