to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 19.05.2022

Διεθνή

Τουρκία – ΝΑΤΟ: Βέτο στα ιστορικά αιτήματα ένταξης

Η Σουηδία πρέπει να διακόψει τους δεσμούς της με μία κουρδική οργάνωση από τη Συρία, διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να μπλοκάρει την αίτησή της στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Άγκυρας στη Στοκχόλμη.


Υπενθυμίζεται ότι Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν χθες επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει να αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό, επικρίνοντας μάλιστα τους συμμάχους της πως δεν τη βοήθησαν ποτέ στον πόλεμο κατά των κουρδικών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, o Εμρέ Γιουντ εξήγησε ποιο ειναι το «πιο σημαντικό» από τα αιτήματα της Τουρκίας για να σταματήσει να εμποδίζει την ένταξη των δύο χωρών: η διακοπή των δεσμών με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τετάρτη μπλόκαρε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να διεκπεραιώσει αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγόρησε τις δύο χώρες επειδή απέρριψαν τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.

Όμως ο Γιουντ είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί η Στοκχόλμη, που θεωρείται από τους Τούρκους αξιωματούχους μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ελσίνκι, να προχωρήσει παραπέρα. «Πρέπει να κόψουν τους δεσμούς τους με το YPG», είπε. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Το YPG είναι μια ένοπλη κουρδική πολιτοφυλακή που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αφού η τζιχαντιστική ομάδα κατέλαβε τμήματα του εδάφους το 2014 και ηγήθηκε τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έλαβε όπλα και εκπαίδευση από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, τον οποίο υποστήριζαν στρατεύματα από τη Σουηδία.

Αλλά το YPG έχει επίσης στενούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει έναν αιματηρό ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980 και αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Σουηδία καθώς και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η δυτική υποστήριξη για ομάδες που συνδέονται με αυτήν είναι εδώ και καιρό πηγή τριβής με την Τουρκία.

Σουηδοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και είναι σημαντικές για τη σταθερότητα της Συρίας.

Όμως ο Γιουντ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι εκνευρισμένη που η Σουηδή υπουργός Άμυνας και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επικοινωνία με διοικητές των YPG τα τελευταία χρόνια. «Ισχυρίζονται ότι αυτή η ομάδα πολεμά με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος)», είπε. «Αλλά το Daesh δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)