to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 27.05.2023

Διεθνή

Τουρκία: Με το βλέμμα στην ακροδεξιά Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Στις 8 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για την δεύτερο γύρω των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία με του δύο υποψήφιους να συναγωνίζονται για να προσελκύσουν τα 8 εκατ. Τούρκων που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο


Την Κυριακή οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών δίνουν την τελική μάχη για να αναδειχθεί πρόεδρος της Τουρκίας. Με τον Ερντογάν να παρουσιάζεται ως φαβορί και τον Κιλιτσντάρογλου να πιστεύει ότι η διαφορά μπορεί να γεφυρωθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να αξιοποιήσει τη δυναμική του ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, προτρέποντας τους Τούρκους να ψηφίσουν, καθώς ο Κιλιτσντάρογλουπου στοχεύει να τον νικήσει κάλεσε τους ψηφοφόρους να βγάλουν τη χώρα τους από τη «σκοτεινή τρύπα» της διακυβέρνησής του επί δύο δεκαετίες.

Η αντιπολίτευση θεωρεί τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα ως την καλύτερη ευκαιρία της να ανατρέψει τον Ερντογάν.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου έδειξε τον Ερντογάν να προηγείται έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου της αντιπολίτευσης και το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν που έχει ισλαμιστικές ρίζες και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην αρχική ψηφοφορία.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που κυμάτιζαν σημαίες στην περιοχή Μπεϊκοζ της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του συγκέντρωσης, ο Ερντογάν προέτρεψε σε μεγάλη συμμετοχή.

«Θα πάμε αύριο στις κάλπες; Θα ρίξουμε την ψήφο μας από τις πρώτες πρωινές ώρες; Δεν θα χάσουμε κανέναν που ψήφισε στον πρώτο γύρο», είπε, ενώ το πλήθος φώναζε «ναι» με ενθουσιασμό.

«Θα ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να πάνε (στην κάλπη στον πρώτο γύρο). Θα ολοκληρώσουμε το έργο που αφήσαμε ημιτελές στις 14 Μαΐου, με συντριπτική πλειοψηφία, ελπίζοντας ότι αύριο θα κάνουμε τη διαφορά ακόμη μεγαλύτερη;».

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από μια εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι όλοι όσοι αγαπούν την Τουρκία πρέπει να ψηφίσουν.

«Αν το θέλετε πραγματικά, θα βγούμε όλοι μαζί από αυτή τη σκοτεινή τρύπα» έγραψε σε ένα Tweet. «Καλώ όλους τους ανθρώπους μας, ανεξάρτητα από τις απόψεις ή τον τρόπο ζωής τους. Αυτή είναι η τελευταία έξοδος. Όλοι όσοι αγαπούν τη χώρα τους πρέπει να πάνε στην κάλπη!». Κάλεσε τον τουρκικό λαό να αναγκάσει τον Κιλιτσντάρογλου να «νιώσει το οθωμανικό χαστούκι στις κάλπες », το οποίο θα πρέπει να είναι τόσο ηχηρό που «δεν μπορέσει ποτέ ξανά να ισιώσει την πλάτη του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν κέρδισε 49,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο έναντι 44,9% του Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν πήρε ώθηση την προηγούμενη βδομάδα καθώ ο εθνικιστής ηγέτης Σινάν Ογκάν που ήρθε τρίτος με 5,2% του έδωσε την υποστήριξη του.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του CHP, εξασφάλισε την υποστήριξη του αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Νίκης για τον δεύτερο γύρο.

Η νίκη του Ερντογάν θα εδραιώσει την κυριαρχία ενός ηγέτη που έχει μεταμορφώσει την Τουρκία, αναδιαμορφώνοντας το κοσμικό κράτος που ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια ώστε να ταιριάζει στο ευσεβές όραμά του, ενώ παράλληλα εδραιώνει την εξουσία στα χέρια του σε αυτό που οι επικριτές του βλέπουν ως πορεία προς την απολυταρχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK), η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ξεπέρασε το 87%, συμπεριλαμβανομένων των ψήφων της διασποράς.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 π.μ. τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 5 μ.μ. για περισσότερους από 60 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)