to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:31 | 02.06.2013

Διεθνή

Τουρκία: Με "κοντσέρτο για κατσαρόλες" συνεχίζονται στην Άγκυρα και την Πόλη οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης

Έναν πρωτότυπο και θορυβώδη τρόπο βρήκαν οι κάτοικοι της Άγκυρας για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία. Από τις 9 το βράδυ, οπλισμένοι με κουζινικά, οργάνωσαν ένα "κοντσέρτο για κατσαρόλες" σε πολλές συνοικίες, καταγγέλοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


"Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια.

Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά "Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε".

Ένας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. "Δεν γίνεται να είμαστε πια ειρηνικοί, θα μας ρίξει κι εμάς χημικά η αστυνομία;", είπε ενώ ένας γείτονας, ο Χαμντί, εξηγούσε ότι το θέμα δεν αφορά πλέον το πάρκο Γκεζί (το πάρκο της Κωνσταντινούπολης απ' όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις) αλλά "έχει γίνει ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης η οποία ανακατεύεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική μας ζωή".

Στο πλευρό του, η γυναίκα του χτυπούσε με μανία μια κουτάλα πάνω σε μια κατσαρόλα.

"Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά με ποσοστό 50% δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι της αρέσει", σχολίασε ο Χαμντί ο οποίος διαμαρτύρεται κυρίως για τον νόμο που περιορίζει την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Show TV ο Ερντογάν είπε ότι η απαγόρευση γίνεται για λόγους δημόσιας υγείας.

"Αυτός που πίνει είναι αλκοολικός", είπε αρχικά, για να διορθώσει αμέσως μετά: "Δεν εννοώ όλον τον κόσμο αλλά αυτούς που πίνουν τακτικά".

Στους δρόμους της Άγκυρας έχουν κατέβει διαδηλωτές κάθε ηλικίας. "Είμαι 63 ετών και το μόνο που θέλω είναι να υπάρξει ηρεμία σ' αυτήν την όμορφη χώρα. Όμως όταν αισθάνεται κανείς ότι ο τρόπος ζωής του απειλείται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαδηλώσει, αυτό είναι όλο", εξήγησε ένας 63χρονος συνταξιούχος μηχανικός.

Το "κοντσέρο για κατσαρόλες" πάντως δεν ήταν αποκλειστικότητα της Άγκυρας.

Μόλις έπεσε η νύχτα, εκκωφαντικός θόρυβος από κουζινικά άρχισε να ακούγεται και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)