to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 13.08.2021

Πολιτική

«Ανεπιθύμητος» στη Τουρκία ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας - Ισχυρές αντιδράσεις

Κράτηση και εντολή απέλασης για τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος - Ελεύθερη η υπόλοιπη αποστολή μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ


Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κρατείται ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στον οποίο οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδία «δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος».

Σε επικοινωνία που είχε το thestival.gr με τον ο κ. Βαρυθυμιάδη, ο ίδιος σημείωσε: «Με έχουν στα κρατητήρια του αεροδρομίου. Δεν μου έχουν εξηγήσει τον λόγο, δεν ξέρω τι έχει γίνει».

Σύμφωνα με την ανάρτηση της Ομοσπονδίας στο facebook, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ των οποίων είναι και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

«Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές», σημειώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει εντολή απέλασης του κ. Βαρυθυμιάδη.

Διάβημα από την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα στο Τουρκικό Υπ. Εξωτερικών

Στην ανακοίνωση του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών αναφέρεται: «Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

Γ. Κατρούγκαλος: Προκλητική και προσβλητική ενέργεια, όχι μόνον για τους απανταχού Ποντίους αλλά για το σύνολο των Ελλήνων

Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό  για το ζήτημα της απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) κ. Γιώργου Βαρυθυμιάδη ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι αποτελεί προκλητική και προσβλητική ενέργεια, όχι μόνον για τους απανταχού Ποντίους αλλά για το σύνολο των Ελλήνων. Δεν αποτελεί δε μεμονωμένο γεγονός, γιατί υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητων απελάσεων, όπως αυτές δύο Ελληνίδων επιστημόνων στο άμεσο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό, όπως και σε όλα τα εθνικά θέματα δεν δημαγωγεί, όπως έπραττε η Νέα Δημοκρατία την περίοδο της διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ζητήσει τη Δευτέρα από το Υπουργείο Εξωτερικών, με κοινοβουλευτική ερώτηση, να τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που έχει και τα μέτρα που έχει λάβει, πέραν του προαναγγελθέντος διαβήματος. Ένα όμως είναι βέβαιο πρόσθεσε: η κριτική που ασκήσαμε στην Κυβέρνηση, για το ότι έθεσε ως μοναδικό στόχο «ένα ήσυχο καλοκαίρι» με την Τουρκία, παραχωρώντας χωρίς αντάλλαγμα την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, δυστυχώς επαληθεύθηκε. Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και τις προκλήσεις αν δεν δεσμευθεί, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, για διάλογο και λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.​

Δήλωση Γιάννη Αμανατίδη, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία  για την απέλαση του Προέδρου της Π.Ο.Ε.  κ. Βαρυθυμιάδη

Η απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία εκτός από καταχρηστική είναι και προσβλητική απέναντι στο σύνολο του Ποντιακού ελληνισμού, καθώς έχει και την ιδιότητα του προέδρου μιας εκ των δύο Ποντιακών  Ομοσπονδιών του χώρου, παραμονές της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η απέλαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις αναίτιες απελάσεις  δύο  Ελληνίδων  επιστημόνων από τις τουρκικές αρχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, Μάιο και Ιούλιο του 2021.

Τα  ανθρώπινα δικαιώματα  των Ελλήνων  πολιτών είναι σοβαρό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η καταπάτησή τους και να υποστηρίξει ενεργά, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές,  τους  εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που  αναμένεται να επισκεφθούν για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Θα κατατεθεί δε  σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ελέγχου  την Δευτέρα 16/8  προς τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια,  για ποιες ενέργειες έχει  και πρόκειται να προβεί.​

Δήλωση - Συμπαράσταση του Χρήστου Σπίρτζη, στον Γιώργο Βαρυθυμιάδη

Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη.

Η φασιστική δράση της Τουρκίας, καταπατώντας κάθε ανθρώπινο και δημοκρατικό δικαίωμα να τον εμποδίσει στην επίσκεψη του για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, στη Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο Πατριάρχης και η απέλαση του, δείχνει την αναγκαιότητα της συνέχισης του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Εύχομαι, η δράση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη και όσων δεν λησμονούν την ιστορία μας, να γίνει παράδειγμα για να μην χαθεί η ιστορική μνήμη των προγόνων μας, των ξεριζωμένων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας

Νίνα Kασιμάτη: Κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλύπτει το μέγεθος του Ποντιακού ζητήματος για την Τουρκία

Επικοινώνησα στις 15.30  με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κα Γεωργία Σουλτανοπούλου, προκειμένου να ενημερωθώ αρμοδίως σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο οποίος θα παρίστατο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.

Με πληροφόρησε ότι ο κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης αφίχθη σήμερα Παρασκευή 13/8/21 στις 12 το μεσημέρι στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά οι τουρκικές Αρχές μετά τον έλεγχο διαβατηρίων τον οδήγησαν στην Ασφάλεια του αεροδρομίου, όπου και κρατούνταν μέχρι την εντολή απέλασης του.

Ζήτησα διαβεβαιώσεις από την κυρία Πρόξενο ότι ο συμπατριώτης μας δεν διατρέχει κίνδυνο και ότι θα του παρασχεθεί κάθε χρειώδης συμπαράσταση από την προξενική Αρχή, όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο.

Κατόπιν μπόρεσα και επικοινώνησα και με τον ίδιον τον κ. Βαρυθυμιάδη, στον οποίον δεν είχαν κοινοποιηθεί οι λόγοι της κράτησής του!

Το απαράδεκτο αυτό γεγονός συνιστά προσβολή για το Κράτος Δικαίου, την Ελλάδα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και είναι ενδεικτικό του πανευρωπαϊκά και υπερατλαντικά παραδεδεγμένου αντιδημοκρατικού κατήφορου του κράτους της Τουρκίας —που όμως ο Ελληνισμός γνωρίζει προαιωνίως. Έρχεται δε σε συνέχεια παλαιότερων και πρόσφατων απαγορεύσεων εισόδου Ελλήνων με καταγωγή τον Πόντο, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του ποντιακού ζητήματος για την Τουρκία.

Αναμένουμε από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια να πράξει τα δέοντα όχι μόνο για την άμεση απελευθέρωση του Έλληνα ευρωπαίου πολίτη, που ήταν αυτονόητη υποχρέωση, αλλά και να ζητήσει από την Άγκυρα το επίσημο αιτιολογικό της κράτησης και της απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Βαρυθυμιάδη, που ισοδυναμεί με de facto απαγόρευση επίσκεψης και θεσμικής εκπροσώπησης της ΠΟΕ στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα.

Ο κ. Δένδιας θα πρέπει επίσης να αποστείλει ενημέρωση στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για όλα τα περιστατικά κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των Ελλήνων, και δη Ποντίων, που θεωρούνται από την Τουρκία ανεπιθύμητα πρόσωπα (status persona non grata) επειδή αγωνίζονται για την αναγνώριση της γενοκτονίας του λαού μας, και να ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την αντιστροφή ΚΑΙ αυτής της παράνομης τουρκικής πρακτικής.

Καταδίκη της απέλασης από το ΚΚΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)