to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τουρκία: Κατάληψη σταθμού παραγωγής ενέργειας από άνθρακα από την Greenpeace

Η διαμαρτυρία επισημαίνει τις επιπτώσεις των κυβερνητικών σχεδίων για πάνω από 70 νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας


Έντεκα ακτιβιστές της Greenpeace αναρριχήθηκαν την Τετάρτη σε μία υψικάμινο ύψους 280 μέτρων στην Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν κατά της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Αφού αναρριχήθηκαν στην κορυφή της μονάδας λιγνίτη στην περιοχή Σόμα της επαρχίας Μανίσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Αϊβαλί,  οι ακτιβιστές ξεδίπλωσαν ένα πανό διαμαρτυρίας που έγραφε «γκρι και βρώμικο».

Το σύνθημα ήταν μία απάντηση στην πρόσφατη αξίωση του προέδρου Ερντογάν ότι η πολιτική του είναι πιο «πράσινη» από την Greenpeace, με το όνομα της οποίας είχε πραγματοποιήσει ένα λογοπαίγνιο, μιας και ακούγεται παρόμοιο με τις τουρκικές λέξεις για το γκρι και το βρώμικο.

«Υπάρχει μια σαφής σύγκρουση μεταξύ των δεσμεύσεων για το κλίμα και το υπάρχον σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για επενδύσεις σε άνθρακα», δήλωσε ο ακτιβιστής και δικηγόρος Ντενίζ Μπαϊράμ.

TWITTER/GREENPEACE TÜRKIYE
 

«Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ της στήριξης επικίνδυνων και βρώμικων ενεργειακών συστημάτων που ρυπαίνουν τον αέρα και συμβάλλουν στην μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή, και της ένταξής της στους παγκόσμιους ηγέτες και της υιοθέτησης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει προκηρύξει την τέταρτη μεγαλύτερη σειρά έργων άνθρακα στον κόσμο, μετά την Κίνα,την Ινδία και τη Ρωσία, με την κατασκευή περισσοτέρων από 70 σταθμών να έχει ήδη προγραμματιστεί.

Αν η κατασκευή των σταθμών ολοκληρωθεί, θα διπλασιάσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα θέσει σε κίνδυνο τους διεθνείς στόχους για το κλίμα.

Εξάλλου, στα τέλη του 2014, η εταιρεία Kolin διατάχθηκε να σταματήσει την κατασκευή ενός άλλου κοντινού σταθμού, αλλά αφού είχε ήδη κόψει 6.000 ελαιόδεντρα για να καθαρίσει το έδαφος και μετά από διαμαρτυρίες για βία και παράνομη κράτηση χωρικών που προσπάθησαν να παρέμβουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)