to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 11.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Τουρκία: Κατά της απαγόρευσης της άμβλωσης η πλειοψηφία των πολιτών

Κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων που προωθεί η τουρκική Κυβέρνηση τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών στην γείτονα χώρα, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.


Συγκεκριμένα, το 55,5% των Τούρκων αντιτίθεται στον περιορισμό των αμβλώσεων, επικρίνοντας ταυτόχρονα την άποψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Ταγίπ Ερντογάν που εξομοιώνει την διακοπή της κύησης με φόνο. Από την άλλη το 44,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η άμβλωση πρέπει να απαγορευτεί.


Τα αποτέλεσμα αυτά προέκυψαν από την δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το κέντρο μελετών Konsensus για την εφημερίδα HaberTurk σε δείγμα 1.500 ατόμων. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία μετά την επίμαχη δήλωση του κ. Ερντογάν.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μάλιστα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αναθεωρήσει το νόμο για την εκούσια διακοπή της κύησης, μειώνοντας σε έξι ή τέσσερις εβδομάδες την περίοδο της εγκυμοσύνης κατά την οποία θα είναι νόμιμη η άμβλωση.


Οι ειδικοί συγκλίνουν πως τα σχέδια αυτά ισοδυναμούν περίπου με απαγόρευση της άμβλωσης και έγειρε ταυτόχρονα πλήθος αντιδράσεων, ειδικά από γυναικείες φεμινιστικές οργανώσεις. Σημειώνεται πως στην Τουρκία, από το 1983, η άμβλωση είναι νόμιμη ως τις δέκα εβδομάδες, ενώ επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους από το 1965.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, για το συγκεκριμένο θέμα είχε συνομιλίες με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μοντ ντε Μπόερ-Μπουκίτσιο, η οποία τόνισε ότι «η απαγόρευση των αμβλώσεων το μόνο που θα κάνει είναι να οδηγήσει σε ιδιωτικές κλινικές όσες γυναίκες έχουν χρήματα».
*Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία γυναικών στην Κωνσταντινούπολη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)