to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:54 | 26.05.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Τουρκία: 'Ενταλμα σύλληψης Ισραηλινών στρατιωτικών για το Μαβί Μαρμαρά

Η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τους Ισραηλινούς αυτούς αξιωματούχους για «τερατώδεις φόνους και βασανιστήρια».


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή για την σύλληψη τεσσάρων πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στην επιδρομή ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 ανοιχτά της Γάζας, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, ανακοίνωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Το δικαστήριο θα απευθύνει στην Ίντερπολ αίτημα για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον τεσσάρων πρώην αξιωματούχων του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι δικάζονται από το 2012 ερήμην τους σε μια πολύ συμβολική διαδικασία που διεξάγεται στην Τουρκία, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της τουρκικής ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) και δικηγόρος της πολιτικής αγωγής.

«Ένα ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από το δικαστήριο κατά των υπόπτων αυτών», σημείωσε ο Σερκάν Νεργκίζ του IHH, προσθέτοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα ζητήσει από την Ίντερπολ την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Γκάμπι Ασκενάζι και τους πρώην αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού Ελιέζερ Άλφρεντ Μαρόμ και της Πολεμικής Αεροπορίας Αβισάι Λέβι, καθώς και τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Άμος Γιαντλίν για την φερόμενη ανάμειξή τους στην επίθεση κατά του Μαβί Μαρμαρά.

Η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τους Ισραηλινούς αυτούς αξιωματούχους για «τερατώδεις φόνους και βασανιστήρια».

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδίδεται την ώρα που εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.

Η υπόθεση προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίες είχαν ως τότε μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το IHH ανακοίνωσε εξάλλου ότι δεν θα εγκαταλείψει τον δικαστικό αγώνα κατά των Ισραηλινών στρατιωτικών στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την καταβολή αποζημιώσεων, η οποία θα έδινε ένα τέλος στην τουρκοϊσραηλινή έριδα.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τις διώξεις ενώπιον της δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι οι εγκληματίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δικαστούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ΙΗΗ.

Οι δύο χώρες, οι σχέσεις μεταξύ των οποίων παραμένουν παγωμένες έκτοτε, έχουν ωστόσο συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποζημίωση των θυμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)