to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:38 | 21.03.2014

Διεθνή

«Έκλεισε» το twitter ο Ερντογάν: Κατακραυγή από τα ΜΜΕ, προσπερνούν την απαγόρευση οι χρήστες

Οι χρήστες του Twitter στην Τουρκία ανέφεραν εκτεταμένες διακοπές τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, λίγες ώρες αφότου ο τούρκος πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να κλείσει αυτή την γνωστή πλατφόρμα των social media. "Απόφαση Ερντογάν και όχι εισαγγελική" δηλώνει ο ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, Φατίχ Γιαγμούρ


Το hashtag στο twitter: #TurkeyBlockedTwitter

Η αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας, Α. Γκιουλ

22:23 Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει την απόφαση της Τουρκίας να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter

21:05 «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο Λευκός Οίκος για την απαγόρευση του twitter στην Τουρκία. Όπως υποστηρίζει, η απαγόρευση αντιβαίνει τους κανόνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά γιατί η τουρκική κυβέρνηση «έχει μπλοκάρει την πρόσβαση των πολιτών σε βασικά εργαλεία επικοινωνίας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τζέι Κάρεϊ είπε ότι «είμαστε αντίθετοι στον περιορισμό της πρόσβασης των Τούρκων πολιτών στην πληροφόρηση, γεγονός που υπονομεύει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ανοικτής διακυβέρνησης που είναι κρίσιμης σημασίας για τη Δημοκρατία και τα οικουμενικά δικαιώματα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σε όλο τον κόσμο». 

Πηγή: Reuters (Ναυτεμπορική)

17:00 Η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το Twitter θα πρέπει να προσλάβει νομικό αντιπρόσωπο για την Τουρκία και να συμφωνήσει στον αποκλεισμό συγκεκριμένων λογαριασμών εάν επιθυμεί να λυθεί η διαμάχη της με το τουρκικό κράτος, τόνισε την Παρασκευή o Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ιζίκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ενημέρωση, 15:30 To twitter ανέλαβε δράση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης προσλαμβάνοντας δικηγόρο εξειδικευμένο σε δίκες σχετικές με το διαδίκτυο. Ο δικηγόρος, Gönenç Gürkaynak, επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της Αρχής Τηλεπικοινωνίών της Τουρκίας στην Άγκυρα και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την εξεύρεση μιας λύσης στο πλαίσιο του νόμου (πηγή: hurriyetdailynews.com).

A man tries to connect to Twitter's web page on his smart phone on March 21, 2014 in Istanbul. AFP photo

Αναλυτικά:

Η απαγόρευση του Twitter ήδη ξεπεράσθηκε στην πράξη από τους χρήστες - Κατακραυγή από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την ενέργεια Ερντογάν

Η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν  επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

«Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία "μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα".

Οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, μετά την απειλή που εκτόξευσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το καθεστώς του.

"Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας", είπε ο τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του σε προεκλογική συγκέντρωση, δέκα ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

"Ο Ερντογάν, παγιδευμένος από τις έρευνες για διαφθορά, επέλεξε για μία ακόμη φορά την απαγόρευση", γράφει η Cumhuriyet.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Προσπέρασαν την απαγόρευση

Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN. Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.

"Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα", σχολίασε στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.

«Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ» ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Φατίχ Γιαγμούρ, αναφερόμενος σε ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter έγινε μετά από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.  Εν τω μεταξύ, ανησυχία για την απόφαση της Άγκυρας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter εκφράζει σε tweet του ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε. 

 
 

Η είδηση όπως μεταδιδόταν το πρωί της Παρασκευής:

 

Η εταιρεία διαχείρισης, του διαδικτυακού μέσου Twitter Inc, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει τις αναφορές ότι η υπηρεσία αυτή έχει απαγορευτεί στην Τουρκία. Η εταιρεία δημοσίευσε ένα μήνυμα στις υπηρεσίες της συμβουλεύοντας τους χρήστες του Twitter στην Τουρκία ότι είναι δυνατό να στέλνουν τα Tweets που θέλουν χρησιμοποιώντας τα γραπτά μηνύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου της.

Οι χρήστες του Twitter στην Τουρκία ανέφεραν εκτεταμένες διακοπές τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, λίγες ώρες αφότου ο τούρκος πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να κλείσει αυτή την γνωστή πλατφόρμα των social media.

Ορισμένοι χρήστες προσπαθούν να ανοίξουν την ιστοσελίδα Twitter.com αλλά βλέπουν μια ανακοίνωση προφανώς από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ( TIB). Η δήλωση ανέφερε τέσσερις δικαστικές αποφάσεις ως βάση για τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας , από όπου κάποιοι χρήστες κατά τις τελευταίες εβδομάδες διαρρέουν ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερντογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας: «Θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας».

 

Τwitter τέλος, έρχεται το... Mwitter

Όπως αναφέρει η Hurriyet, λίγο μετά την ανακοίνωση Ερντογάν «θα εξαλείψουμε το Twitter», ανέβηκε ιστοσελίδα με τίτλο Mwitter (πρόκειται για λογοπαίγνιο με τη φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν) που αντιμετωπίζοντας με χιούμορ προφανώς την  απαγόρευση, έγραφε μόνο μια φράση:

«Just tell us to close it down and we'll do it, Master. We're ready...» ή 
 «Πες μας να το κλείσουμε και θα το κάνουμε, Αφέντη. Είμαστε έτοιμοι...»

H σελίδα αυτή την ώρα είναι κενή περιεχομένου, μάλλον κατέβηκε ήδη...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)