to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Charlie Hebdo

Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας να χαρακτηρίσει «εσκεμμένη πρόκληση» τη δημοσίευση σκίτσων του Charlie Hebdo και ο εισαγγελέας άνοιξε επίσημη έρευνα κατά της μοναδικής εφημερίδας στη χώρα που τόλμησε να συμπεριλάβει στην ύλη της μια επιλογή των σκίτσων του γαλλικού περιοδικού, της Cumhuriyet.


Το αφιέρωμα της Cumhuriet με ένα τετρασέλιδο από το νέο τεύχος του Charlie Hebdo, χωρίος όμως το εξώφυλλο του

Χθες (Τετάρτη), όταν η εφημερίδα έκανε γνωστό ότι θα κυκλοφορήσει με ένθετο τετρασέλιδο από το νέο τεύχος του Charlie Hebdo, κατέφθασε στα πιεστήρια ξημερώματα ο «εισαγγελέας» Τύπου για αν ελέγξει εάν το περιεχόμενο συνάδει με τους νόμους. Η Cumhuriet σημείωνε στο πρωτοσέλιδο της ότι  δημοσιεύει μόνο όσα σκίτσα δεν προσβάλουν «τις θρησκευτικές ευαισθησίες και την ελευθερία της πίστης», με αποτέλεσμα να μην συμπεριλάβει στο αφιέρωμα της το εξώφυλλο του Charlie με τον δακρυσμένο προφήτη. Ο εισαγγελέας στη συνέχεια, παρουσία βεβαίως της αστυνομίας- έλεγξε επί 40 λεπτά τις εφημερίδες πριν φύγουν τα φορτηγά για την διανομή και προφανώς έδωσε την έγκριση του. Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, δικαστήριο εξέδωσε εντολή να μπλοκαριστεί η πρόσβαση σε ιστοσελίδες  που δημοσιεύουν το πρωτοσέλιδο σκίτσο του Charlie Hebdo, μεταξύ αυτών και δυο αρθρογράφων της Cumhuriyet, οι οποίες από το απόγευμα και μετά δεν ήταν προσβάσιμες. 

Και σήμερα (Πέμπτη), η κυβέρνηση έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Λίγα 24ωρα μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στην πορεία υπέρ της ελευθερίας του λόγου, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατακεραύνωσε την Cumhuriyet χαρακτηρίζοντας την δημοσίευση σκίτσων του Charlie Hebdo «σκόπιμη πρόκληση». «Η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει και ελευθερία να προσβάλλεις», είπε ο Νταβούτογλου, «ειδικά εάν πρόκειται για προσβολή κατά ενός Προφήτη φιλεύσπλαχνου για όλο τον κόσμο και ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι οι προσωπικότητες μας και οι χαρακτήρες μας. Αυτή  δεν είναι ελευθερία του Τύπου. Εάν κάποιος δημοσιεύει ένα σκίτσο που είναι προσβολή για τον Προφήτη, όταν υπάρχει τέτοια ευαισθησία στην Τουρκία, τότε πρόκειται για πρόκληση. Σε αυτή την χώρα, δεν επιτρέπουμε προσβολές κατά του Προφήτη. Ολοι θα πρέπει να το γνωρίζουν. Αυτό έχει εξηγηθεί και στα εκδοτικά συγκροτήματα».

Αμέσως μετά από αυτή τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ανέλαβαν οι εισαγγελείς, που άνοιξαν έρευνα κατά της Cumhuriyet, δυο αρθρογράφοι της οποίας επέλεξαν να τιμήσουν τους νεκρούς σκιτσογράφους του Cherlie Hebdo, αναρτώντας το πρωτοσέλιδο με το σκίτσο του Προφήτη στις στήλες τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δυο θα κληθούν να καταθέσουν, με την κατηγορία ότι «υποκινούν τον κόσμο σε μίσος ή ταπείνωση».

Δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα εάν η επιλογή των δυο αρθρογράφων να συμπεριλάβουν στη στήλη τους το σκίτσο του Μωάμεθ διάφυγε της αστυνομίας, ωστόσο σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή της Cumhuriyet< Ουτκού Τσακιροζέρ, «ήταν προσωπική επιλογή των δυο συνεργατών της εφημερίδας».  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)