to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 10.01.2015

Πολιτική

Τουρκία: Απέσυρε την ανάληψη ευθύνης για επίθεση γυναίκας καμικάζι το DHKP-C

Η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση ανακάλεσε την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση βομβίστριας - καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην οποία είχε προβεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.


Η επίθεση διαπράχθηκε στη συνοικία Σουλταναχμέτ την περασμένη Τρίτη, όταν η γυναίκα μπήκε σε τμήμα της τουριστικής αστυνομίας, δηλώνοντας στα αγγλικά ότι είχε χάσει το πορτοφόλι της, πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας έναν ακόμη.

Μερικές ώρες αργότερα, την ευθύνη ανέλαβε - με ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της - η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο (DHKP-C).

Ωστόσο η οργάνωση απέσυρε την ανακοίνωση και ανήρτησε κείμενο στο οποίο αναφέρει ότι έκανε λάθος διότι σχεδίαζε και αυτή μια επίθεση, η οποία «συνέπεσε με το συμβάν στην συνοικία Σουλταναχμέτ», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Η ενέργεια που είχε στόχο την Τουριστική Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης στην Σουλταναχμέτ δεν έγινε από την οργάνωσή μας. Γι' αυτό τον λόγο αποσύρουμε την ανάληψη της ευθύνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η βομβίστρια ήταν έγκυος γυναίκα από τον Καύκασο με ρωσική υπηκοότητα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν εάν και κατά πόσον η γυναίκα σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά είπε ότι η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τη βομβίστρια αυτοκτονίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι θα ήταν ανάρμοστο να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Η οργάνωση DHKP-C έχει τις ρίζες της σε αριστερά κινήματα που έδρασαν στην Τουρκία την δεκαετία του 1970. Έχει προβεί σε διάφορες επιθέσεις, στοχοθετώντας κυρίως στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. Σειρά μελών της έχουν συλληφθεί στην Τουρκία και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να τη χαρακτηρίζουν σοβαρή απειλή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση της Τουρκίας χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το DHKP-C.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)