to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 27.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Τουρκία: Απειλεί με στήριξη το ΝΑΤΟ

Καταδίκασαν την κατάρριψη από τη Συρία του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους χθες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας "μη αποδεκτή" την ενέργεια και ζήτησαν από τη Δαμασκό να λάβει μέτρα για να αποτρέψει άλλα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.


Αλλαγή των "κανόνων εμπλοκής" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε απειλητικά ο Ερντογάν
 
Οι πρεσβευτές των 28 μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας συνήλθαν χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το περιστατικό με την Τουρκία, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, η οποία όμως δεν επικαλέστηκε το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά το άρθρο 4, που προβλέπει ότι κάθε χώρα μέλος μπορεί να φέρει ένα θέμα στο Συμβούλιο, όταν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα ή η ασφάλειά του. Είναι η δεύτερη φορά από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949 που γίνεται επίκληση του άρθρου 4. Για πρώτη φορά έγινε πάλι από την Τουρκία το 2003 εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.
 
"Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν με σφοδρότητα αυτήν την απολύτως απαράδεκτη ενέργεια" δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Αν και επεσήμανε ότι η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι αδιαίρετη, έσπευσε να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δεν έγινε επίκληση του άρθρου 5 του Χάρτη που καλεί τις χώρες μέλη να θεωρήσουν την επίθεση εναντίον μίας από αυτές ως επίθεση εναντίον όλων.
 
Η επίθεση εναντίον του τουρκικού αεροσκάφους αποτελεί "άλλο ένα παράδειγμα της περιφρόνησης που οι συριακές αρχές επιδεικνύουν προς τους διεθνείς κανόνες, την ειρήνη, την ασφάλεια, καθώς και την ανθρώπινη ζωή" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, χωρίς να αναφερθεί στην επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής βίας.
 
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός αιτιολόγησε την αεροπορική δραστηριότητα της χώρας του στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι έχουν αλλάξει οι "κανόνες εμπλοκής" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τρόπο που θα θεωρείται "στρατιωτικός στόχος" κάθε "στρατιωτικό στοιχείο που θα συνιστά απειλή από τη Συρία προς τα σύνορα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας και τα "δικαιώματα", όπως είπε, των κατεχομένων στην Κύπρο.
 
Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους την περασμένη Παρασκευή.
 
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η κατάρριψη του αεροσκάφους "δείχνει ότι η κυβέρνηση Άσαντ συνιστά απειλή, όχι μόνο για τον ίδιο της τον λαό, αλλά και για την ασφάλεια της Τουρκίας. Μετά το επεισόδιο αυτό, έχουμε φτάσει σε μία νέα φάση. Η Τουρκία δεν θα επιδείξει επιείκεια και δεν θα αφήσει αναπάντητες τις απειλές που δημιουργεί η κυβέρνηση της Συρίας στα σύνορά μας.
 
Οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αλλάξει με βάση τη νέα αυτή φάση. Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα συνιστά κίνδυνο και απειλή από τη Συρία προς τα σύνορά μας θα θεωρείται απειλή και θα συνιστά στρατιωτικό στόχο. Προειδοποιούμε τη Συρία να μην κάνει κανένα λάθος και να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τουρκίας" δήλωσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)