to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τουρισμός και πανδημία: Το δις εξαμαρτείν…

Πέρσι τον Ιούνιο τα κρούσματα στη χώρα είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Ακολούθησε η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τη μαγευτική Σαντορίνη προς τον διεθνή τουρισμό, προβάλλοντας την Ελλάδα σαν τον πιο ασφαλή τουριστικό προορισμό του κόσμου. Κι αμέσως μετά, μόλις άρχισαν να μας επισκέπτονται οι τουρίστες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, πάψαμε ξαφνικά να έχουμε το προνόμιο της υγειονομικής ασφάλειας. Τα κρούσματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται μέσα στο καλοκαίρι, οδηγώντας στον εφιάλτη του φθινοπώρου, με τα νοσοκομεία να μη χωρούν τους ασθενείς και με χιλιάδες θανάτους να συμβαίνουν εκτός των υπερπλήρων ΜΕΘ.


Διαφήμισαν την Ελλάδα, αλλά δεν φρόντισαν να ασφαλίσουν τα σύνορά της, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος του ιού. Όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, στα σύνορα δεν γίνονταν έλεγχοι ή τουλάχιστον δεν γίνονταν επαρκείς και συστηματικοί έλεγχοι, με συνέπεια να εισέρχονται στη χώρα ανεξέλεγκτα καθημερινά νέοι φορείς του ιού.

Πως αλλιώς εξηγείται ότι τα μηδενικά κρούσματα του Ιουνίου άρχισαν να πολλαπλασιάζονται αμέσως μετά το άνοιγμα του τουρισμού;

Δεν ήταν όμως μόνο οι πλημμελείς έλεγχοι των συνόρων που προκάλεσαν πέρσι την υγειονομική υποτροπή. Τα μεταφορικά μέσα στο εσωτερικό της χώρας, τα αεροπλάνα και τα καράβια, ήταν η χαρά των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών. Αφού οι ανώτατες επιτρεπόμενες πληρότητες έφταναν το 70% και το 80%, ποσοστά που δεν είναι ικανά να εμποδίσουν τη μετάδοση της νόσου. Για να μη μιλήσουμε για τους συνωστισμούς στα υπερπλήρη αστικά Μέσα Μεταφοράς, Μετρό και λεωφορεία…

Η κυβερνητική αποτυχία του περσινού καλοκαιριού οδήγησε στην έξαρση της πανδημίας μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, όσο όμως και στην καταστροφή του τουρισμού. Αφού μόλις έγινε γνωστή η υγειονομική υποτροπή, οι κρατήσεις άρχισαν να ακυρώνονται μαζικά.

Φέτος το καλοκαίρι έγινε πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μαθαίνει από τα λάθη της. Τα ίδια ακριβώς λάθη με πέρσι επανέλαβε και φέτος.

Καθώς στην αρχή της φετινής τουριστικής σαιζόν, δεν ήταν βέβαια μηδενικά τα συνολικά κρούσματα, όπως συνέβη πέρσι. Εκείνο όμως που με βεβαιότητα ήταν μηδενικό, ήταν τα κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα.

Τις τελευταίες ημέρες οι αριθμοί των κρουσμάτων υπερδιπλασιάζονται καθημερινά, αυξανόμενοι με ρυθμούς 150% - 266%. Εντωμεταξύ, η μετάλλαξη Δέλτα έχει πια εισδύσει για τα καλά στη χώρα, με πρώτο θύμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, την Κρήτη.

Είναι σαφές ότι τα πρώτα, τουλάχιστον, κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εισήχθησαν από το εξωτερικό, καθώς είναι αδύνατον η μετάλλαξη που αναπτύχθηκε στην Ινδία και μεταδόθηκε σύντομα στη Βρετανία και αλλού, να παρήχθη εκ του μηδενός εντός Ελλάδας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι και φέτος επαναλήφθηκαν ακριβώς τα ίδια με πέρσι. Δεν σφράγισαν τα σύνορα όπως όφειλαν να κάνουν, καθώς οι έλεγχοι ήταν, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, ανεπαρκείς και για το θεαθήναι.

Άλλη απόδειξη της διαρροής του ιού μέσω συνόρων αποτελούν τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Από τα 19 σημερινά κρούσματα που όπως ανακοινώθηκε διαπιστώθηκε ότι είχαν προέλευση το εξωτερικό, μόνο τα 4 ελέγχθηκαν κατά την είσοδο στη χώρα. Τα υπόλοιπα 15 προφανώς διέλαθαν των ελέγχων στα σύνορα και διαγνώστηκαν αργότερα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για την έξαρση της πανδημίας, όσο και για την οικονομική καταστροφή εξ αιτίας της κατάρρευσης του τουρισμού επί δύο καλοκαίρια είναι προφανείς, καθώς καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για τους πλημμελείς ελέγχους στα σύνορα.

Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν έπραξε ορθά ή λάθος η κυβέρνηση που άνοιξε τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας. Για τις ανάγκες της συζήτησης ας δεχτούμε ότι έκαναν σωστά.

Το καίριο ερώτημα σήμερα είναι ότι, αφ’ ής στιγμής αποφάσισαν να ανοίξουν τον τουρισμό, γιατί δεν εφάρμοσαν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, προκειμένου να προστατέψουν και τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία της χώρας; Η δικαιολογία της άγνοιας, μετά το περσινό καλοκαίρι, δεν έχει καμία αξιοπιστία.

Και εν πάση περιπτώσει, ακόμη και αν δεχτούμε ότι ήταν πρακτικά αδύνατον να γίνουν έλεγχοι ή ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να οργανώσει ένα αποδοτικό σύστημα ελέγχων στα σύνορα της χώρας. Έχοντας την εμπειρία από το πάθημα της περσινής χρονιάς, γιατί φέρθηκαν για δεύτερη φορά εξ ίσου ανεύθυνα, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς πρόνοιες και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και την εθνική οικονομία;

Σήμερα, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απολογηθούν για την καταστροφή που προκαλούν, εκείνοι εξακολουθούν να διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση επικοινωνιακά, κατασκευάζοντας εξιλαστήρια θύματα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες άλλοτε στους ανεμβολίαστους και άλλοτε στους νέους και διχάζοντας βαθιά την κοινωνία.

Να είμαστε σαφείς: Για την είσοδο στη χώρα νέων κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων και της επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα, δεν ευθύνονται όσοι δεν εμβολιάζονται. Μπορεί αυτοί να ευθύνονται για τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, δεν ευθύνονται όμως για την είσοδο νέων κρουσμάτων στη χώρα. Γι’ αυτήν ευθύνονται αποκλειστικά όσοι με πράξεις και παραλείψεις αφήνουν τα σύνορα απροστάτευτα από την εισβολή νέων κρουσμάτων.

Προφανώς και θα ήταν προτιμότερο, όσον αφορά στην εξάπλωση της πανδημίας, να υπήρχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς. Αλλά για τη δυσπιστία που επικρατεί, δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ίδια η κυβέρνηση, ειδικά μετά τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της στην υπόθεση του εμβολίου Astra Zeneca.

Το τείχος ανοσίας, με 38% πλήρως εμβολιασμένους, είναι πολύ μακριά ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, η εισαγωγή στη χώρα νέων κρουσμάτων, όπως και η εισβολή της μετάλλαξης Δέλτα, έχουν ονοματεπώνυμο.

Η παροιμία «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» βρίσκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το ιδανικό πεδίο εφαρμογής της.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)