to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 26.12.2021

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Τουρισμός: Φόβοι για τρία κύματα ακύρωσης κρατήσεων

Μετά τις ακυρώσεις εορταστικών και χειμερινών διακοπών, αγωνία και για το καλοκαίρι


Η υποχρέωση από τις 6 το πρωί της περασμένης Κυριακής για την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών, προκειμένου να μπορεί να εισέλθει ένας επισκέπτης στη χώρα μας, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης και αδιακρίτως του αν πρόκειται για εμβολιασμένο ή για ανεμβολίαστο, έχουν ήδη προκαλέσει τις πρώτες αισθητές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό.

Στις επιπτώσεις αυτές συνέβαλε και η επιδείνωση της εικόνας όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό στη χώρα μας, ειδικά μετά την Τρίτη, οπότε κατεγράφησαν ακόμη 77 θάνατοι από Covid-19 και ο απολογισμός της πανδημίας εκτοξεύθηκε πάνω από το όριο των 20.000 νεκρών και ειδικότερα στους 20.055 νεκρούς, και μάλιστα προτού ακόμη αρχίσει να καλπάζει η νέα παραλλαγή  Όμικρον, η οποία έχει ήδη επικρατήσει στη Βρετανία, τη Δανία και την Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι την υποχρέωση αυτήν επέβαλε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελεγχθούν οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, και μάλιστα με συμπληρωματική ανακοίνωσή του, αφού στην αρχική αναφερόταν ότι η επίδειξη αρνητικού PCR αφορούσε μόνο τους επισκέπτες που θα έρχονταν στην Ελλάδα είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο είτε από Δανία.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των τουριστικών πρακτόρων (FEDHATTA), η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα θα προκαλέσει ζημία και πάντως δυναμιτίζει τις όποιες προσδοκίες επαγγελματιών και ταξιδιωτών για «ομαλές» χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Στο μεταξύ, το κλίμα στον χώρο όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιο τουρισμού ήλθε να επιβαρύνει και η δήλωση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ότι η πανδημία μπορεί να σημαίνει ακύρωση προσωπικών εκδηλώσεων κατά την περίοδο των διακοπών.

Ακυρώσεις κρατήσεων σε τρεις χρόνους

Οι επιπτώσεις όμως είναι κατά πολύ σοβαρότερες εκείνων των ακυρώσεων μόνο των χριστουγεννιάτικων εκδρομών στη χώρα μας. Διότι ο πανικός που έχει προκληθεί με την καινούργια μετάλλαξη και οι δυσμενείς υγειονομικοί δείκτες της χώρας μας έχουν ήδη προκαλέσει ακυρώσεις τουριστικών πακέτων ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγήσουν σε επανεμφάνιση και φέτος του φαινομένου των «last minute» κρατήσεων.

Οι έως τώρα σημειωθείσες ακυρώσεις αφορούν σε πρώτο χρόνο κυρίως την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, και ιδίως από χώρες των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι αφίξεις από γειτονικές χώρες αφορούν κατά βάση οικογένειες, κάτι που σημαίνει ότι ανεβαίνει απότομα ο προϋπολογισμός των διακοπών με την άθροιση του κόστους για το τεστ κάθε μέλους ξεχωριστά.

Σε δεύτερο χρόνο, δεν επηρεάζονται μόνο τα καταλύματα των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων προορισμών, αλλά και τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι, τουλάχιστον με βάση τις αρχικές ενδείξεις, η υποχρέωση επίδειξης PCR φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις κρατήσεις του πρώτου τριμήνου για τα ξενοδοχεία πόλης δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Νέα δεδομένα με την  Όμικρον

Ενώ έως πριν από λίγες ακόμη ημέρες είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας για την τουριστική κίνηση του 2022, καθώς αναμενόταν να εξελιχθεί πολύ καλύτερα από εκείνη του 2021, η πορεία της πανδημίας και κυρίως η εμφάνιση της παραλλαγής  Όμικρον ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τονίζουν, το στίγμα θα δείξουν οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αυτό που ο κλάδος απεύχεται είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτος χρόνος ακύρωσης, που αφορά σε μεγάλο βαθμό τους κατεξοχήν θερινούς προορισμούς. Προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για μαζικό κύμα ακυρώσεων, ωστόσο δεν είναι αισιόδοξο σημάδι το ότι έχει σταματήσει τις τελευταίες ημέρες η ροή των νέων κρατήσεων, επικράτησε ένα «πάγωμα».

Και βέβαια κατεβάζουν τον πήχη τα στοιχεία για άνοδο των ακυρώσεων στις ξενοδοχειακές κρατήσεις παγκοσμίως, εξαιτίας της παραλλαγής  Όμικρον και των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών, που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία διαδικτυακής αναζήτησης ξενοδοχείων Trivago.

Το ποσοστό ακύρωσης αυξήθηκε στο 35% από τον Νοέμβριο και ο προγραμματισμός ταξιδιών για διακοπές μειώθηκε κατά 10%, ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες επέλεγαν προορισμούς εσωτερικού, ενώ, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό site Kayak, η αναζήτηση διεθνών πτήσεων σημείωσε πτώση που έφτασε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το 39%.

Στο μεταξύ, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Ιταλία, οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς εσωτερικού, με εξαίρεση το Ντουμπάι, που εμφανίστηκε στις δέκα κορυφαίες αναζητήσεις για ταξίδια διακοπών από κάθε χώρα. Το Ντουμπάι έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για ταξίδια διακοπών, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση για τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Και ενώ νέα σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από τον τουρισμό, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ως εισηγήτρια επί του νομοσχεδίου για τον τουρισμό, άσκησε σκληρή κριτική στον αρμόδιο υπουργό για το νομοσχέδιο αναφέροντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου του τουρισμού, καθώς ρυθμίζει αποσπασματικά μια σειρά από διαχειριστικά θέματα, δεν διαθέτει στρατηγική για τη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, αλλά άγεται και φέρεται πίσω από συμφέροντα.

Αναφορικά δε με το ταμείο ανάκαμψης σημείωσε ότι μόλις το 0,6% του σχεδίου κατευθύνεται στον κλάδο που συνεισφέρει άνω του 20% του ΑΕΠ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)