to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 07.07.2022

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Τουρισμός: «Δεν πάω σεζόν σε νησί για €3,3 την ώρα, στην Αθήνα βγάζω €4-5»

Πρώην εργαζόμενος «καρφώνει» τους εργοδότες για αμοιβές και συνθήκες εργασίας - Παραδοχή άθλιων συνθηκών και από στέλεχος του υπουργείου Εργασίας


Δύο χρόνια πανδημίας οι εργαζόμενοι στη «σεζόν» του τουρισμού, σε ξενοδοχεία και εστίαση, είδαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να τους δίνει ένα 500άρικο το μήνα, ενώ έβγαζαν πολλαπλάσια δουλεύοντας σκληρά για τις ανάγκες όλης της χρονιάς. Οι πλέον εξειδικευμένοι και ικανοί έφυγαν έξω, άλλοι άλλαξαν αντικείμενο. Σήμερα που ο τουρισμός αυξάνεται, οι επιχειρήσεις πληρώνουν τις κυβερνητικές επιλογές της πενιχρής υποστήριξης της προηγούμενης διετίας, καθώς δεν βρίσκουν προσωπικό, με τις κενές θέσεις να είναι περισσότερες από 50.000.

Τις ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες και τις παθογένειες που έχουν προκύψει περιέγραψε στο Mega ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο πρώην εργαζόμενος στον τουρισμό Παναγιώτης Κρυεμάδης.

Όπως είπε ο κ. Αγραπιδάς για τις κενές θέσεις σε τουρισμό και εστίαση, «50.000 ήταν πέρυσι ... ο τουρισμός πάει πολύ καλά και δημιουργεί θέσεις εργασίας», αλλά «παρότι υπάρχουν άνεργοι δεν παίρνουν αυτές τις θέσεις εργασίας». Παραδέχθηκε παράλληλα ότι «θέμα είναι τα ωράρια απασχόλησης. Εκεί ενδεχομένως υπάρχει ζήτημα, καθότι τα ωράρια είναι εξοντωτικά. Μπορεί να εργάζονται χωρίς ρεπό, παρότι προβλέπεται από τη νομοθεσία ... δεδομένης της έλλειψης, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες για να καλύψουν τα τεράστια κενά».

Στη συζήτηση παρενέβη ο Παναγιώτης Κρυεμάδης, που μέχρι και πέρυσι εργαζόταν στον τουρισμό. Όπως ανέφερε, «έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα και για τους μισθούς και για την εργασία, ειδικά φέτος που δεν έχει "κατέβει" και αρκετό προσωπικό ... Στη Σαντορίνη που ήμουν εγώ, πάνω-κάτω τα ξενοδοχεία λειτουργούν με 9ωρο γύρω στα 900 ευρώ, 10ωρο στα 1.000 ευρώ και πάει λέγοντας ... Πριν τον κορωνοϊό ήμουν τυχερός, είχα αρκετά καλό μισθό. Μετά την πανδημία, αναγκαστικά ο εργοδότης έπρεπε να κόψει κάτι, γιατί δεν ήξερε αν θα έχει κόσμο ... πέρυσι τελικά είχε πάρα πολύ κόσμο. Εμείς που ήμασταν λειψοί σε προσωπικό, περάσαμε πολύ δύσκολα. Και ο μισθός δεν ανέβηκε, πήραμε πολύ λιγότερα».

«Οι εργοδότες "στόχευσαν" στο να πάρουμε φιλοδωρήματα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση», συνέχισε. «Μίλησα και φέτος για δουλειά. Για 12ωρο μου είπαν 1.300 ευρώ. Οι συνθήκες που μου είπαν ήταν απλά τραγικές. Αν υπολογίσετε, η ώρα βγαίνει στα 3,33 ευρώ. Τα 4 ή 5 ευρώ την ώρα μπορώ να τα πάρω στην Αθήνα. Γιατί να κατέβω εκεί, να πλένω, να μαγειρεύω, τόσες ώρες. Μπορώ να κάνω στην Αθήνα 12ωρο ντελίβερι -και από δύο δουλειές», κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Αγραπιδάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)