to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 14.02.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Τουλουπάκη σε Προανακριτική: Η ανωνυμία των μαρτύρων πρέπει να προστατευθεί

Την επιβεβλημένη ανάγκη διασφάλισης της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων τονίζει σε επιστολή της προς την Προανακριτική Επιτροπή η Ελένη Τουλουπάκη, προκαλώντας αμηχανία σε όσους ισχυρίζονται τις τελευταίες ημέρες ότι θα τραβήξουν την «κουκούλα» των προστατευόμενων μαρτύρων.


Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απέστειλε επιστολή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, σημειώνοντας ότι αποτελεί έκφραση γνώμης καθώς η πρότασή της δεν είναι εκ του νόμου δεσμευτική.

Η Ελένη Τουλουπάκη στην επιστολή της προτείνει η εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» από τα μέλη της προανακριτικής να γίνει από διαφορετικά δωμάτια και με ηλεκτρονικά μέσα που θα αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη στην επιστολή ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση δεν δίνεται καμία συγκατάθεση από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στο ενδεχόμενο που τα μέλη της Προανακριτικής ακολουθήσουν κάποια διαδικασία, η οποία θα θέσει εν κινδύνω την ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Ιωάννης Μπούγας δεν είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς την εισαγγελία Διαφθοράς αναφορικά με την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων παρά μόνο στην ΓΑΔΑ στο τμήμα Προστασίας Μαρτύρων.

Χθες ο κ. Μπούγας έλαβε απάντηση από την ΓΑΔΑ η οποία επιβεβαιώνει ότι η εξέταση των "Σαράφη" "Κελέση" μπορεί να γίνει την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Σε ότι αφορά τον τρόπο που θα γίνει η εξέταση αναφέρεται ότι ο πιο ενδεδειγμένος είναι με ηλεκτρονικά μέσα εικόνα και ήχου ή μόνο ήχου με αλλοίωσης φωνής. Διευκρινίζεται πάντως ότι τα μέλη της προανακριτικής μπορούν να επιλέξουν και την δια ζώσης εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο τμήμα επιβεβαιώνει ότι η εξέταση μπορεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη το πρωί σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο καταλληλότερος τρόπος εξέτασης των μαρτύρων είναι με ηλεκτρονικά μέσα εικόνα και ήχου ή μόνο ήχου με αλλοίωση φωνής.

Ενώ προσθέτει ότι τα μέλη της προανακριτικής μπορούν να επιλέξουν και την δια ζώσης εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξουν μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών όπως κουκούλες, περούκες κ.α. καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο.

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛΛ για την επιστολή της κας Ελ. Τουλουπάκη, τονίζει ότι "κατανοούμε την κα Τουλουπάκη και τον φόβο της, αλλά τη διαβεβαιώνουμε ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και δεν πρόκειται να μείνει κρυφή κάτω απ΄ την κουκούλα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)