to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 04.10.2022

Διεθνή

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες εγκλωβισμένοι από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια

Ινδικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν ωστόσο τον απολογισμό των θυμάτων στα 10, μετά τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τους ορειβάτες σε υψόμετρο 4.880 μέτρων στο κρατίδιο Ουταραχάντ.


«Έχουμε επιβεβαιώσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, από τους 33 που παγιδεύτηκαν (στο χιόνι). Οι οκτώ διασώθηκαν, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε μια ρωγμή» στον παγετώνα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ριντχίμ Αγκαρβάλ, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας διάσωσης του Ουταραχάντ. «Χιόνιζε, αλλά ο καιρός βελτιώθηκε τώρα και ξεκινήσαμε την επιχείρηση διάσωσης με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας και άλλων υπηρεσιών. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέψει ο καιρός και μέχρι να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια όλοι», τόνισε.

Η ομάδα αυτή αποτελείτο από μαθητευόμενους αλπινιστές μιας τοπικής σχολής.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ρατζνάτ Σινγκ εξέφρασε τη λύπη του για «την απώλεια πολύτιμων ζωών λόγω μια κατολίσθησης του εδάφους» κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ορειβασίας Νεχρού της πόλης Ουταρακάσι.

Τον Αύγουστο, ένας ορειβάτης βρέθηκε νεκρός δύο μήνες αφότου έπεσε σε μια ρωγμή ενώ διέσχιζε έναν παγετώνα στο κρατίδιο Χιμασάλ Πραντές της βόρειας Ινδίας. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε το πτώμα της διάσημης σκιέρ και ορειβάτισσας Χίλαρι Νέλσον, στις πλαγιές του Μανασλού, ενός βουνού του Νεπάλ. Τα ίχνη της Νέλσον χάθηκαν ενώ κατέβαινε με σκι το όγδοο υψηλότερο βουνό του πλανήτη. Την ημέρα του δυστυχήματος, μια χιονοστιβάδα έπληξε τους καταυλισμούς 3 και 4, στο βουνό των 8.163 μέτρων, σκοτώνοντας τον Νεπαλέζο ορειβάτη Ανούπ Ράι. Άλλοι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια, όμως οι ορειβάτες παρατηρούν ότι οι ρωγμές διευρύνονται, υπάρχει νερό σε ζώνες που στο παρελθόν ήταν χιονισμένες ενώ πληθαίνουν και οι παγετωνικές λίμνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ -- Εικόνα: Telegraph

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)