to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:16 | 10.04.2018

Διεθνή

ΟΗΕ: Βέτο της Ρωσίας στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία

Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Συρία, μετά την επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα, για την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς Άσαντ - Μέι, Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν διεθνής κοινότητα να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία - Αρνείται τις κατηγορίες η κυβέρνηση Άσαντ, για «προβοκάτσια» κάνει λόγο η Μόσχα - Διαφορετικά σχέδια ψηφισμάτων θα καταθέσουν, ως συνήθως, Ρωσία και ΗΠΑ - «Αδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο», καταγγέλλει ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν


Η Ρωσία άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

"Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση" δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

Οι χημικές επιθέσεις που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γούτα της Συρίας, δήλωσε μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία. 

Ο ΟΑΧΟ θα στείλει ομάδα έρευνας στη Ντούμα για τη φερόμενη χημική επίθεση

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει «σύντομα» μια ομάδα έρευνας στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα για να διερευνήσει τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έλαβε επίσημη πρόσκληση από τη Δαμασκό για να διενεργήσει έρευνα «ζήτησε από τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για αυτή την αποστολή», ανέφερε ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του.

«Η ομάδα προετοιμάζεται να αναπτυχθεί σύντομα στη Συρία», υπογραμμίζεται.

Μέι-Τραμπ-Μακρόν: Η διεθνής κοινότητα να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στις αναφορές για μια επίθεση χημικών όπλων στη Συρία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Μέι, η οποία πραγματοποίησε σήμερα ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, συμφώνησε ότι οι αναφορές για μια χημική επίθεση στη Συρία είναι «εντελώς αξιοκατάκριτες» και αν επιβεβαιωθούν θα συνιστούν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της σοκαριστικής βαρβαρότητας που επιδεικνύει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει για να διατηρήσει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων παγκοσμίως», δήλωσε μια εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της πρωθυπουργού.

 

«Αγανάκτηση» από τον Γκουτέρες, ζητεί «αμερόληπτη έρευνα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή του για την επίθεση με χημικά, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην Ντούμα της Συρίας, και ζήτησε να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα από διεθνείς ερευνητές που θα έχουν «ανεμπόδιστη» πρόσβαση. «Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σοβαρότητα των πρόσφατων κατηγοριών απαιτεί εμπεριστατωμένη έρευνα με χρήση αμερόληπτης, ανεξάρτητης και επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και στην αποστολή του να εξακριβώσει τα γεγονότα. Υπογράμμισε πως οι ερευνητές του ΟΑΧΟ «θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς κανέναν περιορισμό ή εμπόδιο στις δραστηριότητές τους».

Σ. Αραβία: Οι υπεύθυνοι για τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τη χημική επίθεση στη Συρία το Σάββατο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.000 άλλων σε πολλές τοποθεσίες στην Ντούμα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας.

«Η θέση μας είναι πως εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ, στους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Σαουδική Αραβία θα λάβει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση, ο υπουργός είπε πως διεξάγονται συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Η Κίνα αντίθετη σε οποιαδήποτε «παρορμητική» στρατιωτική απάντηση

Στο μεταξύ, από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως η Κίνα «αντιτίθεται στην παρορμητική προσφυγή στη βία και στις απειλές χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

«Μια πλήρης, αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα» πρέπει να διεξαχθεί κατ' αρχάς και κανένα μέρος δεν μπορεί «να προκαταλάβει αποτελέσματα για να αντλήσει αυθαίρετα συμπεράσματα», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. «Οι στρατιωτικές ενέργειες δεν μας οδηγούν πουθενά», πρόσθεσε.

Γαλλία: Εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή, θα υπάρξει απάντηση

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα ότι «εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή» στη Συρία, θα υπάρξει «απάντηση», προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ «επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων».

«Εάν οι ευθύνες αποδειχθούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει πει πολλές φορές, εάν η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί, θα δώσει έδαφος σε μία απάντηση», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντάλλαξαν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων», είπε.

Οι απειλές Τραμπ τη Δευτέρα

Εντός 48 ωρών υποσχέθηκε να λάβει αποφάσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ήταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο: «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Οι δηλώσεις Τραμπ

«Τίποτα δεν αποκλείει» ως αντίδραση ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, και καθιστά τη Μόσχα υπεύθυνη για την ύπαρξη χημικών παραγόντων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους: «Θα υπάρξουν συνέπειες γι’ αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα».

 

 

Τι έγινε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασαν εκτάκτως, με πρωτοβουλία εννέα μελών του, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. για να συζητήσουν τις πληροφορίες για τη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα.  Η Ρωσία διέψευσε ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι απαίτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει την έναρξη νέας έρευνας για το ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία σήμερα Τρίτη, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών διένειμε ένα αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης στα 15 κράτη μέλη, το οποίο αποτελεί νέα εκδοχή ενός προηγούμενου κειμένου που είχε εισηγηθεί την 1η Μαρτίου.

Η εξέλιξη ακολούθησε την προειδοποίηση Τραμπ ότι η Δαμασκός θα «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα, για την οποία ο ίδιος κατηγόρησε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «ζώο», επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στη Ρωσία αλλά και στο Ιράν.

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν εγκαταλείψει και κάποιες από τις θέσεις τους εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από το εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Νέα τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν - Τραμπ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους στις επιθέσεις που φέρονται να διαπράχθηκαν με χημικά όπλα στη Ντούμα, στη Συρία, για την οποία οι δύο ηγέτες επιθυμούν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας, γνωστοποίησε το Ελιζέ με ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συζήτησαν τηλεφωνικά όσον αφορά «τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί μετά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας στην Ανατολική Γούτα και για τις εν εξελίξει συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

«Άδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Σ.Α. παράλυτο από τη χρήση του βέτο»
Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέπληξε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
για τις «άτονες καταδικαστικές δηλώσεις» για τη χημική επίθεση στη Συρία λέγοντας ότι η απουσία ισχυρής αντίδρασης θα έχει τρομερές συνέπειες για δεκαετίες.

«Ορισμένες πολύ ισχυρές χώρες είναι αμέσως αναμεμειγμένες στη σύρραξη στη Συρία και ωστόσο έχουν αποτύχει πλήρως να σταματήσουν αυτήν την απειλητική υποτροπή προς την ελεύθερη χρήση χημικών όπλων. Αυτή η συλλογική αδιαφορία απέναντι σε μία ακόμη πιθανή χρήση ενός από τα πλέον φρικτά όπλα που έχει ποτέ κατασκευάσει ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.

«Είναι σαφές ότι η φραστική καταδίκη είναι καταφανώς ανεπαρκής και η επονείδιστη αποτυχία ακόμη και της προσήκουσας έρευνας για κάθε μία καταγγελία για χημικές επιθέσεις από όλες τις πλευρές ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση αυτών των αποτρόπαιων όπλων και υπονομεύει τη νομιμοποίηση της διεθνούς έννομης τάξης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζέιντ.

Από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 35 επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές και οι υποστηρικτές τους προχωρούν στη χρήση του απαγορευμένου όπλου.

Η Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα έχει επικυρωθεί από 192 χώρες, γεγονός που την καθιστά μία από τις διεθνείς συνθήκες με τη μεγλύτερη αποδοχή. Ωστόσο οι κανόνες παραβιάζονται, σύμφωνα με τον Ζέιντ.

«Και η απάντηση του κόσμου; Αδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο».

Ο κόσμος πρέπει γρήγορα να αφυπνισθεί απέναντι στην ανεπανόρθωτη καταστροφή που συντελείται στον παγκόσμιο έλεγχο των όπλων, έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες φάνηκε ότι τα χημικά και τα βιολογικά όπλα είχαν με επιτυχία τεθεί εκτός νόμου.

«Ο κόσμος κάθεται με απάθεια την ώρα που η χρήση τους συστηματοποιείται στη Συρία», καταγγέλλει ο Ζέιντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της χημικής επίθεσης στη Ντούμα της Συρίας αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα και ζήτησε από τη Συρία και τη Ρωσία να ανοίξουν τη ζώνη στους διεθνείς παρατηρητές.

«Η επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή όπου επιχειρεί το συριακό καθεστώς, στη Ντούμα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να εκδιώξουν την αντιπολίτευση. Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί του αρνούνται την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην περιοχή της Ντούμα», δήλωσαν στο Reuters πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα στη Ντούμα, σύμφωνα με αξιόπιστους ιατρικούς ειδικούς και όπως είναι ορατά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο, αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή από κάποιου είδους νευροτοξικό παράγοντα», δήλωσαν οι πηγές.

Στο καθεστώς Άσαντ επιρρίπτει την ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο μιλούν για συντονισμένες ενέργειες, κατηγορώντας τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Για «απαράδεκτες προβοκάτσιες και φημολογία» έκανε λόγο ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί για «προβοκάτσιες και φημολογία», τις οποίες θεωρεί «απαράδεκτες», αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Ντούμα, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γούτα που πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Αλλά, ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη», μεταδίδει το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων με συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά όπλα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα.

Στην Ντούμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μυρωδιά χλωρίου, ωστόσο γιατροί δήλωσαν ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα.

Σύμφωνα με τον Ραφαέλ Πιτί, γιατρό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM), ένα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο, ίσως αέριο σαρίν, για να κατασκευασθεί ένα ισχυρό θανατηφόρο κοκτέιλ, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ντούμα.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Ασαντ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή και οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που έχουν στο παρελθόν δεχθεί επιθέσεις, δεν αναμένεται να επιχειρήσουν να εισέλθουν στη ζώνη του βομβαρδισμού. Αντ΄αυτού, θα συγκεντρώσουν μαρτυρίες, δείγμα αίματος από τα θύματα, στοιχεία των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών για να ερευνήσουν και αυτό το περιστατικό, το πιο πρόσφατο μίας μακράς σειράς χημικών επιθέσεων στον συριακό πόλεμο.

Πηγές: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)