to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 20.08.2022

Διεθνή

Τουλάχιστον 21 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στη Συρία

Τουλάχιστον 21 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στη βόρεια Συρία από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς και από πλήγμα του τουρκικού στρατού.


Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας με τη στήριξη ομάδων Σύρων ανταρτών. Οι Τούρκοι στρατιώτες διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των συριακών κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Συρίας.

Χθες Παρασκευή το ξημέρωμα τουρκική επίθεση με drone έπληξε «ένα κέντρο για ανήλικα κορίτσια» στην πόλη Σμούκα, κοντά στη Χασακέ στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «τέσσερα παιδιά και να τραυματιστούν 11», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η αυτόνομη κουρδική διοίκηση.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διευκρίνισε ότι τα παιδιά κοιμόντουσαν.

Στην αλ Μπαμπ, μια πόλη που ελέγχουν οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και βρίσκεται στα συροτουρκικά σύνορα, «πυρά του πυροβολικού των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων εναντίον αγοράς προκάλεσαν τον θάνατο 17 αμάχων, ανάμεσά τους και έξι παιδιών, και τραυμάτισαν άλλους 35» ανθρώπους, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Ανταποκριτής του AFP στην περιοχή δήλωσε ότι είδε κατοίκους και διασώστες να σπεύδουν για να απομακρύνουν τους τραυματίες, κυρίως παιδιά.

Ο Φάρχαντ Σάμι εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, μια ένοπλη οργάνωση στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι) δήλωσε ότι οι δυνάμεις του δεν «έχουν καμία σχέση» με τα πλήγματα στην αλ Μπαμπ.

Η Τουρκία απειλεί από τον Μάιο ότι θα εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Από τον Ιούλιο, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πλήττουν όλο και συχνότερα ζώνες που ελέγχονται από τις SDF, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και Κούρδους αξιωματούχους.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν έχει βλέψεις» εναντίον του συριακού εδάφους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επιθυμεί η σχέση της χώρας του με τη Δαμασκό «να περάσει σε άλλη φάση», εκτιμώντας ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)