to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 06.05.2014

Διεθνή

Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 τραυματίες σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία - Περισσότεροι από 30 φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ - Απεργία στα ανθρακορυχεία του Ντόνετσκ με αίτημα τον τερματισμό της ουκρανικής επίθεσης στα ανατολικά


Διαβάστε/δείτε: Στη σκιά του μακελειού στην Οδησσό: Συγκρούσεις με νεκρούς στο Σλαβιάνσκ (Τα γεγονότα της Δευτέρας 5/5) // Βίντεο: Ακροδεξιός πυροβολεί στο φλεγόμενο κτίριο της Οδησσού // Τρόμος και αθλιότητα στην Οδησσό (το editorial του left.gr) // ΣΥΡΙΖΑ: Αποτροπιασμός για τον εγκληματικό εμπρησμό στην Οδησσό // Φωτογραφίες και βίντεο του νεοναζιστικού εγκλήματος // Ελεύθεροι φιλορώσοι κρατούμενοι-Αγωνία στη Μαριούπολη // ELP: 100 χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να παίζει με την φωτιά // Β. Πριμικήρης: Κινδυνεύει η ζωή χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στην Ουκρανία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα κινητοποίηση για την Ουκρανία στα γραφεία της Ε.Ε. 

Το Κίεβο είναι έτοιμο για νέες συνομιλίες, υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει τις προεδρικές εκλογές

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης με τη συμμετοχή της Ρωσίας, υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει από την πλευρά της τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία την 25η Μαΐου, δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα.

«Αν η Ρωσία είναι έτοιμη να δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει αυτές τις εκλογές και σταματήσει τις απειλές και αποσύρει την υποστήριξή της προς τα εξτρεμιστικά στοιχεία στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν τέτοιο γύρο συνομιλιών», είπε ο Ντεστσίτσα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αυστρία, όπου κυριάρχησε η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ντεστσίτσα είπε ότι η κυβέρνησή του θα συναινούσε να διεξαχθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη εάν τα μέρη δεσμεύονταν για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας στην οποία θα κατέληγαν. Πάντως «η προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές» την 25η Μαΐου, πρόσθεσε.


Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είπε πως θα ήταν «ασυνήθιστο» να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού της χώρας και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα θα έπρεπε να προσκληθούν να λάβουν μέρος σε πιθανές νέες συνομιλίες.

Ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απέρριψε κάθε τέτοιο όρο. «Αντιλαμβάνομαι ότι εγώ, ως η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας, εκπροσωπώ όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας», είπε ο Ντεστσίτσα. «Διαφορετικά, θα έπρεπε να ζητούσαμε από τη Ρωσία να στέλνει εκπροσώπους από την Τσετσενία, ή το Νταγκεστάν», πρόσθεσε.

Ακόμα ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απαίτησε η Ρωσία να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του ενόψει των προεδρικών εκλογών. (Πηγή: ΑΜΠΕ)

-------------------------

Περισσότεροι από 30 φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. «Υπολογίζουμε ότι οι τρομοκράτες έχασαν περισσότερους από 30 ανθρώπους» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. Ενοπλοι έστησαν χθες ενέδρα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προκαλώντας σφοδρές συγκρούσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ, κατά τη διάρκεια των οποίων τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν. Χθες, οι φιλορωσικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι τέσσερα μέλη τους σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Το φιλορωσικό Russia Today μεταδιδεί ότι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πήραν στον έλεγχό τους το δημαρχείο της πόλης Debaltsevo, ανατολικά του Ντόνετσκ. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης κατέλαβαν το κτίριο δίχως να συναντήσουν αντίσταση, ενώ δεν έχουν αναφερθεί συγκρούσεις.  

Απεργία στο Ντόνετσκ

Σύμφωνα με το Itar-tass, σε απεργία βρίσκονται από χθες οι ανθρακωρύχοι στην πόλη Ντόνετσκ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις αρχές του Κιέβου. Οι απεργοί ζητάνε από το Κίεβο να σταματήσει την επίθεση στα ανατόλικα της χώρας. 

Διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης, με τουλάχιστον 30 υπουργούς Εξωτερικών - συμπεριλαμβανομένων του Ρώσου και του Ουκρανού - να συναντιούνται στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βιέννη, ενώ και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προτού "η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου".

"Ο Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του στην ανατολική Ουκρανία χωρίς να χρειαστεί να περάσει τα σύνορα με τις δυνάμεις του"

Ένας ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα εισέλθουν στην ανατολική Ουκρανία, προβλέποντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της με άλλα μέσα. Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε ότι ενώ ο ίδιος ήταν βέβαιος πως ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στην Ουκρανία, ήταν πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν είχαν εκτοξεύσει πυραύλους κατά ουκρανικών ελικοπτέρων.

Τουλάχιστον 3 ελικόπτερα καταρρίφθησαν κατά την τελευταία εβδομάδα. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορά της με την ανατολική Ουκρανία, εντείνοντας του φόβους ότι πιθανόν η Μόσχα αποστείλει χερσαίες δυνάμεις για την προστασία των ρωσόφωνων.

Ο Μπρίντλοβ δήλωσε ότι μέχρι πριν από μία εβδομάδα πίστευε πως η πιο πιθανή ρωσική στρατιωτική αντίδραση θα ήταν η αποστολή στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί μία γέφυρα με τη χερσόνησο της Κριμαίας –η οποία τον Μάρτιο αποφάσισε με δημοψήφισμα την ένταξή της στη Ρωσία- πριν ενδεχομένως οδεύσει προς το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. «Θα ήθελα να πω σήμερα ότι δεν νομίζω πως αυτή είναι η πιο πιθανή πορεία δράσης… Νομίζω τώρα ότι ο (πρόεδρος) Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του στην ανατολική Ουκρανία χωρίς να χρειαστεί να περάσει τα σύνορα με τις δυνάμεις του», δήλωσε ο Μπρίντλοβ κατά τη διάρκεια συνεδρίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα.

Είπε επίσης ότι οι ειδικές ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία υποθάλπουν αναταραχές και δήλωσε ότι η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την αστάθεια στη χώρα. «Πλέον πιστεύω πως η πιο πιθανή πορεία δράσης είναι ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει, να υποτιμά (την ουκρανική κυβέρνηση), δημιουργώντας αναταραχές, προσπαθώντας να θέσει τα θεμέλια για ένα «αποσχιστικό κίνημα» ώστε να διασφαλίσει πως η Μόσχα θα διατηρήσει ένα «πάτημα» στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπρίντλοβ.

Πηγές: AFP, RT, Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)