to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

“Του σκοπού τούτου λογιζομένου ως δημοσίας ωφελείας”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σταυρό, αύριο 14 Ιουλίου 19:00


Νόμος 210/1973 (Μεταλλευτικός Κώδικας), άρθρο 128 παρ.1:

Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωσις αστικών ή αγροτικών ακινήτων, κειμένων εντός ή εκτός του χώρου του μεταλλείου, ή η εις βάρος αυτών σύστασις εμπραγμάτων δικαιωμάτων προς τον σκοπόν εκτελέσεως έργων προοριζομένων διά την εκμετάλλευσιν των μεταλλείων, οίον στοών, φρεάτων, ορυγμάτων, εκσκαφών, πλατειών προς εναπόθεσιν μεταλλευμάτων ή απορριμάτων (στείρων), οικοδομών προς εγκατάστασιν μηχανημάτων, εργοστασίων διαλογής, εμπλουτισμού, καμινείας, και μεταλλουργικής επεξεργασίας, γραφείων, αποθηκών, κατοικιών υπαλλήλων και εργατών, οδών, σιδηροδρόμων, εναερίων συστημάτων μεταφοράς, εγκαταστάσεων αποβαθρών φορτώσεως, υδραγωγείων κλπ. του σκοπού τούτου λογιζομένου ως δημοσίας ωφελείας.

Έγγραφο 1701/20.06.2013 της Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδος (ΕΜΒΕ) προς το Δήμο Αριστοτέλη (κοινότητες Μ. Παναγίας και Νεοχωρίου):

Σύμφωνα με το άρθρο 133 του Νόμου 210/1973, κατόπιν αιτήσεως της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με τις οποίες ζητά την αναγκαστική απαλλοτρίωση αγροτικών ακινήτων που βρίσκονται στις κοινότητες Μ. Παναγίας και Νεοχωρίου για τις ανάγκες εκμετάλλευσης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στη θέση “Σκουριές”, σας στέλνουμε τα παρακάτω έγγραφα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση 1003 στρεμμάτων.

Κλήση κατοίκων της Β. Χαλκιδικής σε αστυνομική προανάκριση:

Στο όνομα του Νόμου [...] για τις έκνομες ενέργιες που έλαβαν χώρα στην ορεινή θέση “Καρατζά Λάκκος” του όρους Κάκαβος στην περιοχή Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής μεταξύ των οποίων και αυτές που τυποποιούνται στα άρθρα 187 παρ.1, 299 σε συνδυασμό με τα 42,309, 189 παρ.3, 270, 264, 272 του Π.Κ. (εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη, εμπρησμός, παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες) του Ν. 2168/1993 και του Ν. 456/1976 καλούμε τον [...] στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου προκειμένου α) να ληφθεί δείγμα DNA με χρήση βαμβακοφόρου στυλεού κατά το άρθρο 200Α του ΚΠΔ, β) να υποβληθεί σε δακτυλοσκόπηση κατ’εφαρμογή του άρθρου 29 παρ.1 του Π.Δ. 342/1977″.

“Δια λόγους δημοσίας ωφελείας” η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, θυγατρική κατά 95% της Καναδικής ELDORADO GOLD, έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των αστικών και αγροτικών ιδιοκτησιών που βρίσκονται στην έκταση των 317.000 στρεμμάτων της μεταλλευτικής περιοχής που της χάρισαν οι Πάχτας-Τσοχατζόπουλος. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται οι οικισμοί Στρατωνίου, Στρατονίκης, Σταγείρων, Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Παλαιοχωρίου, Μ. Παναγίας, Αρναίας και Στανού του Δήμου Αριστοτέλη.

Για τους ίδιους “λόγους δημοσίας ωφελείας”, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει το δικαίωμα να διατάζει Στρατηγούς, Ταξίαρχους και όλους τους αξιωματικούς της αστυνομικής δύναμης της Κ. Μακεδονίας να “προστατεύουν” ως ιδιωτική security τις παράνομες δραστηριότητες εξαφάνισης του δάσους και των νερών στις Σκουριές.

Για τους ίδιους “λόγους δημοσίας ωφελείας”, οι κάτοικοι της υπό καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης μεταλλευτικής περιοχής της Χαλκιδικής, προσάγονται για αναγκαστική λήψη DNA και δακτυλοσκόσκόπηση, τυλιγμένοι σε μια ΚΛΗΣΗ που αναφέρεται σε ολόκληρο τον ποινικό κώδικα.

Περίπου 140 κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών έχουν υποχρεωθεί μέχρι σήμερα να δώσουν DNA και δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς να υπάρχουν οι “σοβαρές ενδείξεις ενοχής” που απαιτεί το περίφημο άρθρο 200Α του Π.Κ. Η λίστα μεγαλώνει διαρκώς, δημιουργώντας έτσι την πρώτη Τράπεζα Γενετικού Υλικού για αστυνομική χρήση στην  Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την παράνομη αυτή πρακτική, της λήψης γενετικού υλικού σε μαζική κλίμακα από ανθρώπους πουδεν είναι κατηγορούμενοι αλλά ούτε καν ύποπτοι τέλεσης των αναφερόμενων κακουργημάτων, ενημερώνουν αναλυτικά οι δικηγόροι των κατοίκων σε αυτό το βίντεο.  Τέσσερις φυλακίστηκαν, τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης και άλλοι 13 περιμένουν τη σύλληψή τους. Οι κλήσεις σαν και αυτήν “Περάστε ν’αφήσετε το DNA σας” συνεχίζουν να έρχονται.

Η εταιρεία πιέζει για καταστολή της αντίδρασης ώστε να προχωρήσει η επένδυση. Οι Σαμαράς-Δένδιας δηλώνουν: “Θα τους τσακίσουμε. Η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος”.

Το “περιβαλλοντικό” Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας εκδίδει αποφάσεις μεcopy-paste από τη ΜΠΕ της εταιρείας, “επιχρυσώνοντας” τα περιβαλλοντικά εγκλήματα της Eldorado Gold/ΑΚΤΩΡ. Όταν υπάρχουν διοικητικές πράξεις διακοπής εργασιών, η εταιρεία τρέχει στο “περιβαλλοντικό” τμήμα του ΣτΕ και αναστέλλει την ισχύ τους. Η δικαιοσύνη, ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο του ΣτΕ, αποδεικνύεται σοβαρά αλλοίθωρη. Μας το λένε ανερυθρίαστα και οι ίδιοι οι “επενδυτές” (εδώ).

Λοιπόν; Τι δεν καταλάβατε ακόμα; Τι περισσότερο περιμένετε να γίνει;

Στη Χαλκιδική όλος ο κρατικός μηχανισμός μαζί με την “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη βρίσκονται στην  υπηρεσία των Eldorado Gold-Κούτρα-Μπόμπολα.Απαλλοτριώνουν αναγκαστικά περιουσίες, παίρνουν δια της βίας DNA, δακτυλοσκοπούν και φυλακίζουν χωρίς στοιχεία τους κατοίκους του προτεκτοράτου των 317.000 στρεμμάτων. Κάνουν τα στραβά μάτια όταν ρημάζονται τα δάση, ξεπατώνονται τα “ρέματα υδροφορείς”, ρυπαίνεται η ΒΑ Χαλκιδική. Για λόγους “δημοσίας ωφελείας”. Όμως η Eldorado Gold φορτώνει κάθε βράδυ στη Θεσσαλονίκη 400 τόνους χρυσοφόρου συμπυκνώματος αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ με προορισμό την Κίνα, χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Ήδη έχει αδειοδοτηθεί η εξαγωγή με την ίδια απλή διαδικασία όλων των συμπυκνωμάτων της Α’ φασης της “χρυσής επένδυσης” αξίας 19,4 δις δολαρίων, αφορολόγητων επίσης. Και η “δημόσια ωφέλεια” για χάρη της οποίας η Χαλκιδική υφίσταται περιβαλλοντική καταστροφή, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάρβαρη καταστολή, έχει γίνει καπνός.

Τι δεν καταλαβαίνετε λοιπόν; Όσα συμβαίνουν σήμερα στη Χαλκιδική είναι πρόβα τζενεράλε όσων θα συμβούν αύριο σε ολόκληρη τη χώρα. Τι περιμένετε ακόμα;

Και όχι, αυτό δεν είναι προτροπή σε βία, όπως θα θέλανε κάποιοι. Προτροπή σε ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ είναι.

Πηγή: antigoldgreece.wordpress.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)