to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τοξικά δεν περνούν από τη Βόλβη!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα τη διακοπή της διέλευσης των φορτηγών που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά από τα ορυχεία της «Ελληνικός Χρυσός» στη βόρεια Χαλκιδική, πραγματοποίησαν κάτοικοι και φορείς της πόλης.


Του Νίκου Φωτόπουλου για την Εφ.Συν

«Μπλόκο» στα τοξικά φορτία της μεταλλουργίας χρυσού πραγματοποίησαν χθες το πρωί μπροστά στο ηρώο του χωριού Σταυρός, απ’ όπου περνά ο κεντρικός δρόμος της περιοχής, δεκάδες κάτοικοι του Στρυμονικού Κόλπου και ο Δήμος Βόλβης. «Προέχει η υγεία μας, η υγεία των παιδιών μας και ο τουρισμός από τον οποίο ζούμε», τόνισαν.

«Καθημερνά από τους δρόμους της περιοχής διέρχονται φορτηγά βαρέος τύπου, τα οποία μεταφέρουν φορτία με τοξικά υλικά από τη βόρεια Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη. Ηδη έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα και μάλιστα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο τους καλοκαιρινούς μήνες, που έχουμε τουρίστες», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.

«Δεν θα ζούμε αναπνέοντας τον αρσενοπυρίτη που μεταφέρουν τα φορτηγά. Την άλλη φορά τοξικό υλικό χύθηκε στο έδαφος. Τα φορτηγά περνούν και η τοξική σκόνη μένει στον αέρα. Φοβόμαστε για την υγεία των οικογενειών μας», λένε οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι που υπενθυμίζουν ότι η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατεύεται από τις συνθήκες Ramsar και Natura.

«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον δυσμενή αντίκτυπο που αφήνει σε χιλιάδες ξένους τουρίστες και Ελληνες παραθεριστές του Στρυμονικού Κόλπου η εικόνα μιας τριτοκοσμικής βιομηχανικής περιοχής, παρά ενός τουριστικού θερέτρου», λένε επιχειρηματίες του Δήμου Βόλβης που συμμετείχαν στο συμβολικό «μπλόκο».

Και βέβαια, στους προφανείς κινδύνους πρόκλησης περιβαλλοντικής καταστροφής, προστίθενται εκείνοι των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και η συνεχιζόμενη επιβάρυνση και φθορά του οδοστρώματος.

Σε πρόσφατη απόφασή του άλλωστε, το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης επαναβεβαίωσε την πλήρη αντίθεσή του στη διέλευση των φορτηγών της μεταλλουργίας χρυσού ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα, η χθεσινή διαμαρτυρία ήταν συμβολική, αλλά το δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να λάβει απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Τα τρία ατυχήματα

● Το πρώτο ατύχημα είχε σημειωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στην περιοχή της Ρεντίνας, όταν φορτηγό ιδιωτικής εταιρείας που μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων της «Ελληνικός Χρυσός» στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης. Καθώς όμως το βαρύ όχημα πήρε κλίση, μετακινήθηκε το φορτίο και μια ποσότητα αρσενοπυρίτη χύθηκε στο έδαφος.

● Ακολούθησε στις 5 Οκτωβρίου 2013 δεύτερο ατύχημα με φορτίο της εταιρείας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν ο καπετάνιος του πλοίου paris.gr της ΜSC, που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της «Ελληνικός Χρυσός», αρνήθηκε να φορτώσει εμπορευματοκιβώτια με φορτίο της «Ελληνικός Χρυσός» λόγω διαρροής.

● Το τρίτο στη σειρά ατύχημα καταγράφηκε στις 21 Νοεμβρίου 2013, στην παλιά εθνική οδό Ρεντίνας – Θεσσαλονίκης, όταν πήραν φωτιά τα ελαστικά φορτηγού αυτοκινήτου που μετέφερε κοντέινερ της «Ελληνικός Χρυσός» με υλικό από τις εγκαταστάσεις της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα. Οταν ο οδηγός αντιλήφθηκε τι συμβαίνει αποσυνέδεσε τον τράκτορα από το υπόλοιπο φορτηγό.

Τότε εκφράστηκαν και πάλι φόβοι για τις συνέπειες στην περιοχή αν σημειωνόταν ανάφλεξη του επικίνδυνου υλικού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)