to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 27.01.2022

Κοινωνία

Touς ανάγκασαν να πάνε για δουλειά με παγετό, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο Εμπόριο

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στο «Δίκτυο Εργαζομένων στο Εμπόριο», εργοδότες ζήτησαν από τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασία τους χθες, 3η ημέρα της κακοκαιρίας Ελπίδα ακόμα και από τις 8 το πρωί!


Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στο «Δίκτυο Εργαζομένων στο Εμπόριο», εργοδότες ζήτησαν από τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασία τους, χθες, Τετάρτη 26/1/2022, 3η ημέρα της κακοκαιρίας Ελπίδα ακόμα και από τις 8 το πρωί!

Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους παράλυσης με κεντρικούς δρόμους κλειστούς,  με  περιοχές χωρίς ρεύμα, με τα ΜΜΜ να έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας, εδώ και δύο ημέρες. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και αφού φτάσαμε στο σημείο, οδηγοί να είναι εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για πάνω από 20 ώρες, εκδόθηκε τελικά η απόφαση για γενική αργία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τα καταστήματα τροφίμων να παραμένουν ανοιχτά μόνο στο διάστημα από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν βαραίνει ιδιαίτερα στη συνείδηση ορισμένων εργοδοτών ώστε να μην παραβιάσουν απροκάλυπτα  την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Δίκτυο στο Εμπόριο αφορούν ορισμένα καταστήματα της αλυσίδας Metro My market, στα οποία οι εργοδότες απαίτησαν από τους εργαζόμενους να προσέλθουν ακόμα και από τις 8 το πρωί και να συνεχίσουν να δουλεύουν παράνομα μία με δύο ώρες μετά τις 6 το απόγευμα.

Το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των ΜΜΜ, το ότι θέτουν την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των υπαλλήλων τους σε κίνδυνο, τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν τα κέρδη τους (να θυμίσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στους κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία), ενεργούν χωρίς κανένα σεβασμό ούτε στους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού απέναντι στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στην απόφαση.

Η διάλυση των μηχανισμών ελέγχου του ΣΕΠΕ, χάρη στις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, τους αφήνει το πεδίο ελεύθερο να μην θεωρούν απολύτως απαραίτητη την  πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας όταν η  πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης!

Παρόμοια με την κυβέρνηση που αρκούνταν σε συστάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας ενώ επέλαυνε η χιονο-καταιγίδα, αδιαφορούν πλήρως για τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοί τους.

Συνάδελφοι, -ισσες,

Είναι απόλυτη ανάγκη άμεσης ενημέρωσης για όλες τις παραβιάσεις στους χώρους εργασίας ειδικά σε τέτοιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ώστε να γίνονται οι αντίστοιχες παρεμβάσεις. Καταγγέλλουμε συλλογικά τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, όπου και όταν αυτές συμβαίνουν και απαιτούμε:

  • Να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας για την τήρηση των όρων της απόφασης της Πολιτικής Προστασίας
  • Να ελεγχθεί η τήρηση του ωραρίου για όσες επιχειρήσεις λειτούργησαν.
  • Να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες εργαζομένων που έγιναν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΕΠΕ (15512 και 1555).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)