to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 24.09.2021

Οικονομία

Τώρα πουλάνε και τη ΔΕΗ! - ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα κατά του λαού»

Ξεπούλημα της ΔΕΗ με μεθοδευμένη παραχώρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου: Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, 750 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, το Υπερταμείο (κατέχει το 34% των μετοχών) και το ΤΑΙΠΕΔ (17%) δε θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και έτσι το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία στην επιχείρηση! - Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση πέρασε την κόκκινη γραμμή» - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ


Συνεχίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καθώς η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά ότι προχωρά μεν σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως έκανε γνωστό το Υπερταμείο, το Δημόσιο –το οποίο μέχρι στιγμής κατέχει το 51% των μετοχών της Επιχείρησης- πρόκειται να μειώσει τη συμμετοχή του σε μειοψηφικό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση το Υπερταμείο (κατέχει το 34%) και το ΤΑΙΠΕΔ (έχει το 17%, άθροισμα 51%) σημειώνουν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο σκοπό να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές».

Με λίγα λόγια Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ κατά την ΑΜΚ δεν θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και ως εκ τούτου το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία. Παράλληλα θα μειωθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων ιδιωτών και θεσμικών

Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση πέρασε την κόκκινη γραμμή»: Έκτακτη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Για «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνά η κυβέρνηση μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ το μεσημέρι της Παρασκευής, αναφερόμενος στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ενώ τόνισε πως «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς ρεύματος».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε εμφατικά πως δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για εκχώρησή του, κάνοντας λόγο για επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, καθώς όπως είπε όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Αδαμίδης σημείωσε πως «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή με την ΑΜΚ «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει» και καταγγέλλοντας «αιφνιδιασμό από την απόφαση της Διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση» - Αναλυτικά όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και επισημαίνει: «Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η "διερεύνηση" μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

«Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.


Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό.


Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

Αντιδρά και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο 'ακριβά ασημικά' της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με 'παραίτησή' του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατριδας μας» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε αποψινή της ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, και προσθέτει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους 'τζάμπα μάγκες' που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρησεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν».

«Πυρ» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Προσχεδιασμένο έγκλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν την επιχειρούμενη πώληση της ΔΕΗ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, επισημαίνοντας τις βασικές συνέπειες του ξεπουλήματος της ιστορικής εταιρείας.

Αντιδρούν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΚΙΝΑΛ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει μπίζνες με τους εκλεκτούς της», διαπιστώνει το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια»

Ν. Ηλιόπουλος: Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης των τιμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης των τιμών, να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, να στερήσει δηλαδή από το Δημόσιο ένα τόσο σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» στην ΕΡΤ1.

tags: ΔΕΗ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)