to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τώρα που βρήκανε παπά…

Δεν είναι βέβαια από τα σημαντικότερα της περιόδου θέματα. Είναι όμως ένα από πολλά που εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης μας υπενθυμίζουν την ιδεοληψία , την υποκρισία, τις φοβίες την αντιεπιστημονικότητα , εν τέλει τον ακραίο συντηρητισμό των σημερινών κυβερνώντων. Στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που συζητείται αυτήν την εβδομάδα Βουλή , στα άρθρα για την φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη , όλα διολισθαίνουν προς τους παραπάνω χαρακτηρισμούς.


Δεν είναι βέβαια από τα σημαντικότερα της περιόδου θέματα. Είναι όμως ένα από πολλά που εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης  μας υπενθυμίζουν την ιδεοληψία , την υποκρισία, τις φοβίες την αντιεπιστημονικότητα , εν τέλει τον ακραίο συντηρητισμό  των σημερινών κυβερνώντων.
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ  που συζητείται αυτήν την εβδομάδα Βουλή ,  στα άρθρα για την φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη , όλα διολισθαίνουν προς τους παραπάνω χαρακτηρισμούς.

Φαρμακευτική  κάνναβη
Αφού καθυστέρησαν αναίτια την υπογραφή των εγκρίσεων εγκατάστασης μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, κρατώντας στην αρχή της κυβερνητικής τους θητείας ανυπόγραφες τις σχετικές αποφάσεις για ενάμισι περίπου μήνα, εισάγουν τροπολογία με τίτλο  “πολλαπλασιαστικό υλικό” ενώ το περιεχόμενο της αφορά στην “εισαγωγή πολλαπλασιαστικού  υλικού φαρμακευτικής κάνναβης. ”  
Ποιον και  γιατί φοβίζει άραγε  ολόκληρο το ονοματάκι ;
Επί της ουσίας η διάταξη δεν εισάγει νέες ρυθμίσεις, ούτε διευρύνει τις δυνατότητες εισαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού για τους κατόχους των εγκρίσεων λειτουργίας μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, απλά επαναλαμβάνει διατάξεις που έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί  στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι δεκάδες επενδυτές που έχουν σχεδιάσει και ξεκινήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χάρη στο πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη πάρει τα μαντάτα για  τις ιδεοληψίες και φοβίες της κυβέρνησης, οι οποίες εντείνουν την αβεβαιότητα τους, προκαλώντας  περαιτέρω καθυστερήσεις και αναστολές στην υλοποίηση των επενδύσεων τους. 
Θα περίμεναν από την κυβέρνηση αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ,  την έμπρακτη υποστήριξη των μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης θεσμοθετώντας:
• Την απλοποίηση της διαδικασίας εγκρίσεων των μονάδων που καθυστερούν υπερβολικά,
• Την κατάργηση της αναχρονιστικής και γραφειοκρατικής έγκρισης του τύπου θερμοκηπίου,
• Τη διεύρυνση  του πεδίου της επενδυτικής δραστηριότητας με θεσμοθέτηση της δυνατότητας δημιουργίας μονάδων διάθεσης πολλαπλασιαστικού υλικού φαρμακευτικής κάνναβης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό .
• Την ανάπτυξη και γενναία χρηματοδότηση εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό την τεχνική στήριξη των καθετοποιημένων μονάδων που θα δημιουργηθούν.

Βιομηχανική κάνναβη
Η προτεινόμενη διάταξη προκαλεί υπέρμετρη ανασφάλεια στους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης επειδή η καλλιέργεια τους θα καταστρέφεται ολοσχερώς με δικά τους έξοδα ακόμη και σε περιπτώσεις εύρεσης περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβιδιόλη -THC σε ποσοστό  0,23%, ήτοι ελάχιστα μεγαλύτερο του 0,2%,  η  οποία είναι δυνατό να προκληθεί όχι από υπαιτιότητα των παραγωγών αλλά ακόμα και πρόσκαιρα δυσμενείς για την καλλιέργεια κλιματολογικές συνθήκες. 


Παίρνει άραγε υπόψη ο κ. Υπουργός  ότι:
1. η Ελλάδα διαθέτει κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και την παραγωγή υψηλής ποιότητας διαφόρων προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης (τρόφιμα, εκχυλίσματα, μοριοσανίδες, είδη προστασίας και άλλα προϊόντα από τις ίνες  του στελέχους της βιομηχανικής κάνναβης) και τα μέχρι σήμερα ερευνητικά και καλλιεργητικά δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά;
2. η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης είναι μια καλλιέργεια με ελάχιστες ανάγκες σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα που συνάδει με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας;
3. η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης προσέφερε κατ' αρχήν ικανοποιητικά οικονομικά κέρδη στους έλληνες παραγωγούς, όταν οι περισσότερες καλλιέργειες εμφανίζουν οικονομικές ζημιές;
4. οι περιπτώσεις δειγμάτων υπέρβασης των ορίων του 0,2% που διαπιστώθηκαν από το 2015 έως το 2019 ήταν ελάχιστες;
5. οι υπερβάσεις που διαπιστώθηκαν ήταν ελάχιστα υψηλότερες από τα επιτρεπόμενα όρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αποδείχτηκε ούτε μια φορά η καλλιέργεια για ευφορική αντί για βιομηχανική χρήση δηλαδή η σκόπιμη εξαπάτηση των ελεγκτικών αρχών;
6. σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως στην  Ιταλία καλλιεργείται βιομηχανική κάνναβη με όριο TΗC 0.6 %;
7. τα αναφερόμενα ποσοστά THC ουδεμία σχέση έχουν με πρόκληση ευφορικότητας;
8. εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών έχει εξανεμιστεί το σημαντικό  επενδυτικό ενδιαφέρον για την περεταίρω ανάπτυξη της καλλιέργειας και την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης για την παραγωγή εκχυλισμάτων (CBD) αλλά και άλλων προϊόντων που υπήρχε μέχρι τον Ιούλιο του 2019;
Προφανώς δεν παίρνει γιατί αλλιώς, εάν ήθελε να επιλύσει διοικητικές δυσχέρειες και υπηρεσιακές δυστοκίες ακόμη και δικές του αμφιβολίες, θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, να αναθέσει δηλαδή τη διερεύνηση των αιτιών των ελάχιστων υπερβάσεων THC έως το όριο του 0,6 %, στους ειδικευμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές της χώρας. 


Εκτιμήσεις
Ως ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων των πιο συντηρητικών και υποκριτικών κύκλων, καταφέραμε και θεσμοθετήσαμε το αυτονόητο, την καλλιέργεια της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης ως μιας εναλλακτικής καλλιέργειας με αναπτυξιακή και περιβαλλοντική διάσταση και αρκετές θέσεις εργασίας ,  που στηρίζει το γεωργικό εισόδημα, την κυκλική οικονομία, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και μπορεί περαιτέρω να συμβάλλει στους περιβαλλοντικούς στόχους της νέας ΚΑΠ.
Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι η  ΝΔ μαζί με τμήμα του ΠΑΣΟΚ, δεν επέτρεψαν ποτέ την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα , παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετικό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης της και ότι η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε πολλές άλλες. Όπως άλλωστε και παλιότερα στη χώρα μας.
Γι’ αυτό θεωρούμε τη διάταξη εκφοβιστική και τιμωρητική αφού ένα θέμα έρευνας , αγρονομικό και  καθοριστικά επηρεαζόμενο από τις συνθήκες , αντιμετωπίζεται με αστυνόμους και εισαγγελείς. Ταυτόχρονα αντιαναπτυξιακή καθώς έχει ήδη προκαλέσει ανάσχεση της επαγγελματικής προσπάθειας καλλιέργειας και μεταποίησης βιομηχανικής κάνναβης. Η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βιομηχανικής κάνναβης για το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 εκτιμάται μεγαλύτερη του 50%. Προφανώς μια τέτοια εκτίμηση φαίνεται να ικανοποιεί τον κ. Υπουργό.  Άλλωστε ποιος ο λόγος που  δεν έχει δώσει κατά τη διάρκεια της 10 μηνης κυβερνητικής θητείας καμία απάντηση στις εκκλήσεις των παραγωγών για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την έκδοση της απόφασης για τον καθορισμό των ορίων THC στα τρόφιμα. Και μάλιστα τη στιγμή που εισάγονται και πωλούνται πλήθος τροφίμων και άλλων προϊόντων με βάση τη βιομηχανική κάνναβη, ενώ τα αντίστοιχα ελληνικά δεν μπορούν να λάβουν πιστοποίηση για βιολογική παραγωγή  με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καλλιεργητών και να προκαλούνται διαφυγόντα κέρδη για τους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης;

Γι αυτό
Αν κάποιος ‘’κακόπιστος‘’ θεωρεί πως υπερβάλλουμε , ας ανατρέξει σε όχι πολύ παλιές τοποθετήσεις του κ. Βορίδη και άλλων  για την ‘’βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη’’ . Τότε θα καταλάβει πολλά. Σχεδόν όλα.
Τα έλεγαν ξεκάθαρα από το 2018 και το 2019 ‘’. Μάρτυς μας το διαδίκτυο.
Πως είναι λοιπόν δυνατόν ν’ αλλάξουν ; Γενικώς.
Και αφού δεν μπορούν λόγω αντιδράσεων  ακομη κι από τον χώρο τους  ν αλλάξουν ριζικά το θεσμικό πλαίσιο , το δυσκολεύουν . Ειδικώς .
Συνεπείς πάντα στο στόχο τους. Του περιορισμού αν όχι της εξάλειψης της καλλιέργειας ιδίως της βιομηχανικής κάνναβης.
‘’Τώρα που βρήκανε παπά …’’

*  ο Θανάσης  Δημάκης  είναι Γεωπόνος , μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν  συνεργάτης του πρώην Υπουργού ΑΑΤ  Βαγ. Αποστόλου και μέλος της ομάδας επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου για την καλλιέργεια Βιομηχανικής κάνναβης.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)